If I can’t eat it’s not my revolution

Idag börjar jag med en jätterolig grej här i bloggen. Jag älskar ju att sprida sådant som inspirerar mig, oavsett om det är konst eller idéer eller författare eller hälsopersoner osv. Därför börjar jag nu varje måndag med Veckans inspirationskälla! Det kan vara en person som inspirerar mig inom konst, litteratur, kultur eller på något annat sätt. Förhoppningen är att bjuda på en kort intervju med personen varje vecka, men ibland kanske det bara blir ett kärleksinlägg som jag skriver om en död författare eller så.

Först ut är serieskaparen Malin Skogberg! Jag är bekant med henne efter att vi gick på Forsbergs skola samtidigt för hundra år sen (fast hon gick Grafisk design och jag Copywriting). Just nu går Malin på Serieskolan i Malmö och gör mycket fettpositiv konst. Det kan se ut till exempel så här:

Hej Malin! Varför tycker du att det är viktigt att skapa fettpositiv konst?

Dels är det stärkande för mig själv, jag får utlopp för mycket frustration och tankar, och dels för att andra kan känna igen sig och bli stärkta. Jag tänker att det även kan vara ögonöppnare för människor som inte har erfarenhet av att vara tjocka.

Vad inspirerar dig i ditt skapande?

Lustiga män på tunnelbanan, mina vänner, fettaktivister på instagram, andra serieskapare, obehagliga läkarbesök… Så himla mycket.

Fettaktivister på instagram lät spännande, vill du tipsa om några?

Fettmagazine är en webbtidning för tjocka!
Illustrationskonton: Artsymumin och Frances_cannon
Plussize-inspiration: Valflickan, Ashleytisdick, Tessholliday
Inspiration för kamp: Fetkvinna

Hur ska en tjockis lära sig att acceptera sin kropp och kanske t.om älska den?

Genom att normalisera den tjocka kroppen. Det är samma som med alla andra normer – smalhetsnormen genomsyrar hela samhället, det är svårt att tänka att du är bra som du är i en tjock kropp. Men genom att omge sig av människor som inte värderar kroppar (den egna och andras) och att utesluta så mycket vikt- och hälsohets en kan.

Vad tycker du om att hälsa, träning, viktnedgång osv är så populärt i vårt samhälle?

Det är klart att det är bra att det pratas om hälsa på riktigt, men nu känns det mer som det är utseendeideal förklädda till hälsa. Dessutom är det typ alltid den fysiska hälsan som det pratas om och inte den psykiska, vilket är jävligt skevt.

Har du någon särskilt projekt på gång just nu?

Jag håller just nu på med ett längre kroppspositivt projekt som förhoppningsvis kommer bli en bok!

Följ Malin på instagram, doden_och_sant_gott och kolla in hennes blogg HÄR.

Vilken inspirationskälla skulle du vilja att jag hade med i bloggen någon måndag framöver?

Annonser
Det här inlägget postades i inspiration, samhällskritik, skönhetsideal, Veckans inspirationskälla. Bokmärk permalänken.

En kommentar till If I can’t eat it’s not my revolution

  1. Kajsa skriver:

    Självklart ska alla människor respekteras så som de är och ser ut, ingen ska behöva stå ut med hånfulla kommentarer, blickar eller otrevligt bemötande. Men att ”normalisera den tjocka kroppen” känns lite skevt för mig. Att vara kraftigt överviktig ÄR inte hälsosamt och borde absolut inte vara något man ska acceptera. (Ja, även smala människor kan vara ohälsosamma…) Att landa i en acceptans för att klara av att göra en förändring vore snarare något att eftersträva.

    Jag bemöter alla människor med respekt och menar absolut inte att någons värde ligger i utseendet, jag är bara helt enkelt emot att den tjocka kroppen ska ses som normalt och vara något man t.o.m ska älska?! Jag har själv gått ner 20kg och mår så mycket bättre i mig själv nu! Däremot så vet man såklart aldrig vad människor i sin omgivning kämpar med. Den tjocka personen på stan kanske har någon ätstörning hen dagligen tampas med, eller håller precis på att gå ner i vikt. Därför försöker jag vara så ödmjuk jag kan mot alla jag träffar, för att jag helt enkelt inte vet tillräckligt om personen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s