Min läsdagbok i april 2016


Den bästa boken jag läste i april, Ester Erikssons ”Det finns ingenstans att fly”.

April var en halvdan månad på läsfronten men några finisar hann jag med.

Ester Eriksson – Det finns ingenstans att fly

Hörni, om ni bara ska läsa en enda seriebok i era liv så låt det snälla bli Ester Erikssons serieroman ”Det finns ingenstans att fly”. Illustrationerna är magiskt speciella och berättelsen oerhört stark och viktig. Den handlar om en ung kvinna som blir inlagd på psyket. Hennes mamma är död, hennes pojkvän totalt oförstående. Det finns ingenstans att fly, ej heller från den här berättelsen som jag har bläddrat i många gånger efter att jag läste ut den. Köp den, läs den, älska den och läs den en gång till. Och gör som många andra: följ Ester Erikssons fantastiska instagram: esters_rester.

Waldersten – Allt brinner!

Walderstens produktion är i min mening ganska ojämn. Den här tjocka boken full av bilder är verkligen en härlig inspirationskick trots det, även om alla bilder inte når till riktigt lika höga nivåer som andra. Vissa av bilderna är utan text, medan andra innehåller poetiska/finurliga/roliga/intressanta små texter, så att bild och text blir ett konstverk tillsammans så att säga (och sådant gillar ju jag, som ni vet). Det här var ändå en häftig bok och jag skulle inte tacka nej till att ha flera av motiven på väggen!

Mare Kandre – Punkserier

Jag har försökt läsa flera böcker av Mare Kandre eftersom jag vet att många som gillar t.ex Birgitta Trotzig eller Sara Stridsberg (två författare som jag verkligen älskar) också gillar Mare Kandres böcker. Dock har jag ännu inte riktigt fastnat för dem, däremot rekommenderar jag varmt den här dokumentären om Mare Kandre. Ändå blev jag nyfiken på de nyligen, postumt utgivna ”Punkserier”. Serierna känns ganska ofärdiga (och det är de ju också, Mare K. gick tyvärr bort i alltför unga år) både dramaturgiskt och illustrationsmässigt, men bokens intressanta och insatta efterord av Jonas Ellerström gav mig mycket.

Ebba Witt-Brattström – Århundradets kärlekskrig

Det här är väl typ vårens stora snackis i kulturkretsar? Ebba W-B parafraserar i titeln den fantastiska boken ”Århundradets kärlekssaga” av Märta Tikkanen (det är en av mina favoritböcker) men gör någonting helt annat än vad Tikkanen gjorde när hon skrev om sitt äktenskap med den alkoholiserade författaren Henrik Tikkanen. Som en bekant skrev på Facebook så känns det som att Tikkanens bok är skriven med kärlek, medan Ebba W-B:s bok är skriven med något slags hat. Och personligen har jag svårt att ta till mig eller beröras av något som är så fullt av hat och bitterhet. Jag har lyssnat på flertalet intervjuer med Ebba W-B om boken och den är inte självbiografisk, även om den innehåller många likheter med hennes forna äktenskap med Horace Engdahl. Anyhow så hade jag svårt att alls ta till mig den här boken. Om någon annan känner annorlunda – kommentera gärna!

Påminnelse! Följ gärna min vanliga instagram @jessicaosv – där blir det mest retro inredning, kattbilder, litteratur och illustrationer. Annars har jag också min mat– och träningsinstagram på @jessicasviktigamal.

Vill du läsa mer om litteratur? Här hittar du kategorin i bloggen som handlar just om litteratur.

Annonser
Det här inlägget postades i Litteratur. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s