Att äta djur?

Jag får ofta frågan om jag är vegetarian numera. Det är kanske inte så konstigt. Jag älskar vegetarisk mat och äter massa vegetariskt. Inte så mycket vegansk mat, nota bene, jag äter ju en del mjölkprodukter och ostar och så. Hursomhelst. För mig är det modernt och gott att äta mycket vegetarisk mat. Jag är dock inte vegetarian, fortfarande äter jag kött. Vissa har en plan för att t. ex äta fisk två gånger i veckan, vegetariskt en gång i veckan osv. Jag har ingen sådan plan utan gör lite som andan faller på. Ändå blir jag förvånad att folk tror att jag är vegetarian bara för att jag äter mycket vegetariskt.

Varför slutar jag inte helt att äta kött, då? Jag kan tycka att det är gott med en kycklingsallad eller köttfärssås eller köttfärsbiffar. Jag är väl medveten om att det går att göra lika goda alternativ, minst, på vegetarisk väg. Men tänker ändå att det är ett bra sätt att få i sig järn och sådant som kroppen behöver. Vissa veckor blir det knappt några animaliska produkter alls, andra veckor blir det lite mer. Det kan knyta sig i magen på mig ibland när jag äter kött. Det är någon kvarleva från barndomen då jag ibland kunde se ett lidande djur framför mig. Därför försöker jag att alltid köpa ekologiska och svenskuppfödda varianter numera när det är möjligt. Det knyter sig verkligen i magen om jag äter animaliska produkter jag vet är gjorda på typ restprodukter eller under dåliga förhållanden. Kanske dubbelmoraliskt, detta. Jag har ingen supertydlig filosofi här, vilket nog märks i texten, men ville ändå skriva några ord om veggie- vs. inte veggiemat.

Ska vi då alls äta djur, med tanke på den fruktansvärda djurhållning som ofta förekommer? Med tanke på att djuren är kännande varelser med rätt till sina egna liv? Jag tänker att om fler och fler börjar äta mycket vegetarisk mat och köpa ekologiskt kött så kommer ju djurhållningen att tvingas bli bättre och bättre och till slut kommer ingenting heta ekologiskt eftersom allt kommer vara ekologiskt. Det är en utopi, men ibland mår jag bra av utopiskt tänkande. Och det finns en poäng i det också. Rent etiskt har jag nog egentligen ingen klar ståndpunkt. Jag äter djur när det känns okej för mig, och annars äter jag vegetariskt. Magkänslan får styra min kosthållning överlag numera, så även när det kommer till valet mellan animalisk eller vegetarisk produkt.

Men jag vill gärna höra era tankar. Hur äter ni? Hur resonerar ni? Ska vi alls äta djur?

Annonser
Det här inlägget postades i Min hälsoresa, samhällskritik. Bokmärk permalänken.

16 kommentarer till Att äta djur?

 1. M skriver:

  Jag är vegan. Skulle aldrig kunna äta mina vänner.

 2. Linn skriver:

  Om man som du ändå kommit så långt att man tänkt tanken som du skriver att djur är tänkande, kännande varelser – om man tar in och verkligen KÄNNER den tanken – då går det inte att äta kött. Inte för mig i alla fall. Jag ser det inte som något gott eller ens ätbart längre. Något klickade för typ 17 år sen och sen dess har jag inte ätit kött mer. Det bästa är att det inte skaver längre i mig när jag tänker på de här frågorna. Jag kan klappa en ko och se den i ögonen för att jag är på kons sida. Den kommer aldrig behöva dö för att JAG vill ha en hamburgare. Vilken hamburgare är värd någon annans liv?

 3. M skriver:

  Jag är precis som du- allätare. Dock har jag också gått över till att äta mer och mer vegetariskt på senare år. Det känns helt enkelt fräschare, även om jag äter kött åtminstone någon gång per vecka.

  För mig är det inte en omöjlighet att verkligen vara en djurälskare och vilja att djur har det bra medan de är i livet, men ändå äta kött. Det ena behöver inte utesluta det andra, tycker jag. Livet kan inte enbart vara antingen svart eller vitt. För mig är det viktigaste medvetenheten om djurens liv och värde, inte att helt sluta med animaliska produkter. Köper jag mig en fin skiva ekologiskt kött från en lokal bonde som verkligen bryr sig om sina djur ser jag inget som helst fel med det men köper jag dock blekt, stressat danskt griskött från en storuppfödare kan jag få lite ångest efteråt.

 4. Karin skriver:

  Respekterar allas val av kosthållning men vi överlever inte utan kött. Vi skulle inte vara de människor vi är idag utan animalier. Jag väljer svenskt, gräsbeteskött där jag vet att kossan ätit det de är skapta att äta. De ingår i kretsloppet i djur och natur, utan kossorna skulle Sverige växa igen. Vi behöver se över kvalitén på vårt kött och inte välja danska grisar eller kycklingar. Tyvärr är det svårt att få tag på ekologisk kyckling, den blir väldigt dyr. Lika med vildfångad fisk. Då ska man ha nån kompis som åker och fiskar som man får köpa av… Så kvalitén på köttet är verkligen något alla behöver se över.

  • M skriver:

   Jag hade dött redan på 80-talet om det varit så att vi inte överlever utan kött. Så nog överlever man, och man lever bra också.

  • Karin skriver:

   M, är du vegetarian så får du i dig animaliskt protein om du äter mejeriprodukter och ägg. Då lider du inte brist på livsnödvändiga aminosyror.

  • Karin skriver:

   M, blir lite förvirrad. Är du vegetarian eller vegan? Ser att du skrivit två svar eller är ni två stycken?

  • M skriver:

   Två M här som skrivit. Jag är vegan och äter inga animalier överhuvudtaget. Det är inte sant det du skriver att man inte överlever utan kött. Men nog om detta från mig. Peace and love.

  • Petra skriver:

   Karin, det går alldeles utmärkt att leva som vegan. Min gissning är att veganer lever bättre och friskare än de flesta andra, till och med! Fullvärdigt protein finns i bönor, ärtor och linser, där finner du alla aminosyror som kroppen behöver.

 5. AC skriver:

  Jag är vegetarian sedan nästan 2 år tillbaka, hade precis samma känsla som dig av lätt obehag inför kött ibland. Den känslan blev starkare och då bestämde jag mig för att inte blunda längre utan började ta del av dokumentärer, information osv (vilket tidigare kändes obehagligt) vilket ledde till att jag bestämde mig.

  I början var det lite svårt men efter bara någon månad skulle jag aldrig kunna gå tillbaka! Det finns enligt min mening ingen anledning att äta kött, av både etiska, miljömässiga och hälsoskäl. Uppmuntrar alla att testa på ett halvår åtminstone, det kan vara kul! Ska själv köra ett halvår veganskt!

  Men självklart respekterar jag allas kosthållning! ❤

 6. Charlotte skriver:

  Jag är laktoovovegetarian sedan gymnasiet (33 år nu), så det är ungefär halva livet faktiskt. Det känns helt otänkbart att gå tillbaka till att äta kött och fisk. För mig var ägg gränsfall tidigare, men nu har vi skaffat egna höns och det känns mycket bättre. Nu vet jag att hönsen har det bra! Jag tycker att alla som minskar sin köttkonsumtion och reflekterar över djurens situation har tagit ett långt kliv, sedan behöver ju inte alla bli vegetarianer/veganer. Men det är lätt hänt att tänka att det liksom är det första steget. Allt gott!

 7. Jane skriver:

  Hej
  Tack for en bra blogg! Har du sett filmen Cowspiracy? Det a ar en av de basta filmer jag sett angående kött debatten.

 8. Saga Sjöstrand skriver:

  Jag försöker äta mer och mer vegetariskt numera eftersom jag (som säkert många andra) kom över en av de här hämska dokumentärerna där man ser hur djuren faktiskt behandlas och köttätare stödjer ju indirket detta.

 9. Lena skriver:

  Hej!
  Bra inlägg och bra tankeställare. Tycker du växer för varje dag och går från klarhet till klarhet med alla sunda och kloka värderingar.
  Jag slutade äta kött för 3 år sedan efter att ha sett en dokumentär om köttindustrin. Efter det var det tvärstopp och jag har faktiskt inte saknat kött en enda dag sedan dess. Min man som är köttätare äter mindre och mindre kött och blir mer och mer äcklad av det.
  Vi människor klarar oss bra på vegetabiliskt protein. En väldigt bra film att se är Vegucated. Finns gratis på Youtube. Kram/Lena

 10. Alma skriver:

  Äter inget kött och knappt några animaliska biprodukter heller. Jessica – du är på rätt spår och jag är övertygad om att det absolut hälsosammaste och mest etiska sättet att leva är genom att inte äta kött. Mitt tips är att kolla på dokumentärerna du redan blivit tipsad om, var nyfiken och kolla på youtube och sök information om veganism/plantbaserad kosthållning. Jag blir så inspirerad så jag spricker och kan bara känna: det är ju såhär man ska leva! För ALLAS bästa!

  Sidenote är ju att det inte finns något ”bra kött”. Förstår ni? Svenskt kött hit och dit, ekologiskt osv. Men det är ju samma skit. Samma slakt, lidande. Samma procedur. Att prata om ”bra kött” för att rena sitt samvete är att leva i lögn, liksom. Peace!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s