Sockerfria utopier

Idag har jag mitt nya fågelhalsband med en liten sparv! Jag fick det i födelsedagspresent av mina föräldrar (och hade önskat mig det), så himla fint tycker jag. Sparv accessories har mycket fint, kolla själva!

När jag bläddrar i inspirerande nyttiga receptböcker och kollar sådana konton på instagram och så, så känner jag bara: Men VARFÖR är det socker i allt? Ok att det var så förut när man inte visste så mycket. När jag var liten trodde nog ingen att det kunde skada barnen att käka kalaspuffar och oboy och messmör till frukost lite då och då. Och bröd med socker i.  Nu lägger jag inte mig alls i hur folk gör med barn och socker pga har inga barn själv MEN! Nu går det ju att göra så sjukt goda saker med naturliga sötningsmedel (stevia, acaipulver, bär och frukter osv) eller utan sötningsmedel. När jag skådar mellanmålen hos Squeezed up så blir jag euforisk. De rawfood-bollarna klarar jag av att köpa en av och äta någon-några gånger i veckan som extra lyxigt mellanmål (och jaaa, jag har gått ner i vikt ändå ju!). De har även en gudomligt god linshummus, tonfisk-mellis osv att köpa i farten. Tänk om våra städer och affärer var proppfulla med sådana alternativ. Då skulle nog många välja dem framför godis och kakor med vanligt socker i.

En utopisk dröm vore väl ett helt sockerfritt bageri med bröd, bakverk, tårtor, kakor och mellanmål helt utan vetemjöl och socker. Tänk att gå dit när det vankades kalas. Eller en sockerfri matbutik där godishyllorna var fulla av färgglada små fruktsallader, rawfood-bollar, och annat utan tillsatser och utan socker. Det skulle fortfarande finnas vanliga matbutiker förstås. Den som vill äta socker ska få göra det. Men jag bara tänker, hur skönt det vore. Tror ni att det kommer bli så i framtiden? Det finns ju redan vissa kaféer som serverar bara sådan mat men de är ganska få. På de flesta kaféer finns i stället bara typ mackor och lasagne och ”pizzeria-sallader” (så kallar jag tråkiga sallader). Och då är det ofta socker i dressingen dessutom. Hur tänker ni kring det här?

Annonser
Det här inlägget postades i inspiration, Sockerberoende. Bokmärk permalänken.

11 kommentarer till Sockerfria utopier

 1. cecilia skriver:

  Bra idé/utopi tänker jag! 🙂 Men också att produkter med lite socker/salt etc generellt inte är något problem men för oss som försöker hålla nere konsumtionen av det så mkt som möjligt så är t.o.m lite ganska irriterande. Jag bakar allt bröd själv och man behöver lite socker för att jästen ska utvecklas – men det är lite det, inte mycket. Så jag tänker nog att ‘lagom’ av allt i samhället är det bästa. Ett mjölfritt bageri för födelsedagar är kanske bra för vissa men har man nötallergi så vore det mindre kul eftersom vetemjölet ju ofta ersätts med mandelmjöl, kokosmjöl etc. Så – allt i rimlig mängd i samhället är nog bäst. Men valfrihet är ju alltid härligt.

  • Moa skriver:

   Lagom är bäst? troligen inte om man ser på hur befolkningen ökar i vikt. Människan vet inte sitt bästa. Ställ fram godis och frukt så äter alla godis. Ett mjöl/sockerfritt bageri skulle de flesta må bra av. Nötallergiker har nog svårt ändå att vistas på ett mjölbageri så det drabbar ingen skulle jag säga. Jag förstår inte riktigt vad du vill säga faktiskt ”lagom är bäst”?? Hur menar du?

  • Madde skriver:

   Jag håller nog med dig i det att lagom är bäst. Gick ner nästan 30 kg på det tänket. Visst åkte det ner något ”onyttigt” ibland och det där med att vi bara blir fetare och fetare och det enbart beror på sockret köper inte jag. Förr var det socker till frukost, socker på filen, osv men vi var normalviktiga ändå. Skillnaden var att vi köpte godis för 1 kr och fick ett par bitar. Vi fick 33 cl läsk till helgen inte 2 liter var och varannan dag och chipspåsen vi delade på var 100 gr inte 300-400 gr. Samt att vi rörde på oss.

  • moa skriver:

   Jag är en annan Moa, som tycker att det ligger mycket i ”lagom är bäst”. För den som har ett sockerberoende kanske det inte funkar, men jag till exempel jobbar med att uppnå ett oproblematiskt förhållande till mat, och då vill jag kunna äta lite av varje 🙂

  • Petra skriver:

   @moa, varför menar du att nötallergiker per definition har svårt att vara på ett mjölbageri?

  • Moa skriver:

   OK, menade mera åt konditori hållet dvs det som Jessica drömmer om ovan och kallade bageri. Tror dom flesta använder sig av nötter i vissa bakverk. De två nötallergiker som jag känner går inte in på kondis hur som helst. Och jag vidhåller fortf att ”lagom är bäst” är redan helt åt skogen för vi har inte lagom är bäst nu, det svämmar över av dåliga alternativ vart man än vänder sig.

 2. Em skriver:

  Nu kommenterar jag här fast det egentligen handlar om ditt förra inlägg. Men, jag tänkte på alla dumma och elaka kommentarer folk slänger ur sig. Alltså, kan man inte samla några bra och dräpande motsvar så folk får sig en tankeställare hur sårande det kan vara att psykiskt dänga till någon? Som den där kommentaren att man ska respektera att tycka illa om tjocka människor. Alltså hallå…!!! Vad tror människor ordet respekt betyder. Det som är bra med att vara tjock eller på annat sätt gå emot normen är att man ofta får se andra människor genuina sidor. De som verkligen är goda och vill en väl samt de elaka typerna som man i alla fall inte vill ha i sitt liv. Önskar dig innerligt lycka till med din livsresa.

 3. Moa skriver:

  Det låter som en underbar idé! Tänk att släppa lös ungarna där, ät vad ni vill för inget är onyttigt…Tror att du verkligen har kommit in på rätt väg. Jag gjorde egen nutella här hemma med hasselnötter/mandel + lite 70% choklad och mkt lite råsocker. Sedan fick barnen äta som dom ville och det roliga är att dom äter och tycker det är gott men dom vräker inte i sig utan slutar efter några skedar. Ställ fram en köpt nutella burk så går det ju inte sluta ät pga 55% socker. Urk.

 4. Åsa skriver:

  Så fin du är! Din nya livsstil har gett dig en fantastisk lyster! Kämpa på! 🙂

  • Jessica Johansson skriver:

   Åh tack! jag har börjat smörja in ansiktet med arganolja också, det ger lyster känns det som!

 5. Christina skriver:

  Bra idé, det skulle vara fantastiskt. Varför det är socker i allt är för att det mesta blir godare tyvärr, och det billiga vita sockret är det som används. Jag är så glad att jag är av med mitt sockerberoende, för tidigare åt jag väldigt mycket godis på helgerna 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s