Var inte rädd för gymmet

Jag stöter på många som reagerar på att jag tränar på gym, går på pass och sådant. Av det drar jag slutsatsen att gymmiljön uppfattas som skrämmande av många. Obehaglig, en plats som är exklusiv för dem som redan är vältränade och gör burpees på löpande band. Faktum är dock – det stämmer inte! Jag är sjukt känslig för jobbiga miljöer. Till exempel kommer jag _aldrig_ mer utsätta mig för att gå på klubb. Tycker även att vissa delar av Stockholm är jobbiga att ens vistas på och undviker dem i görligaste mån. Men jag har aldrig någonsin fått en jobbig blick eller kommentar på gymmet, och då är jag ändå väldigt överviktig. Alla har ju fullt upp med sin egen träning och inte tid att tänka på hur andra ser ut eller vad andra har på sig. Det gäller både på pass och när jag styrketränar.

Kanske var det annorlunda för typ 20 år sen men idag är det så många som tränar. På gymmet finns alla åldrar och kroppsformer och det är ju det som är så skönt! Förut hörde jag ofta folk säga att det var mer ”vanliga” människor på Friskis & svettis. Själv har jag aldrig tränat där så I wouldn’t know men jag mår aldrig dåligt på ett Sats-gym faktiskt. Ändå får jag ibland göra sjukt ”pinsamma” saker som att själv ta fram olika redskap (gummiband, stepbräda, hantlar, matta) och göra till exempel en övning där jag står framåtlutad med händerna på brädan och springer fram med benen. Saker som egentligen är väldigt utlämnande. Men jag är där för att träna och försöker att bara fokusera på det. Inte en människa har kastat en sned blick på mig.

Därför är min uppmaning verkligen att inte vara rädd för gymmet. Gå dit med en bra podcast i öronen (om du ska styrketräna), gör din grej och gå därifrån. Jag har aldrig ångrat att jag gått till gymmet. Varje gång när jag går därifrån så är jag så himla glad! Euforisk, rentav!

Idag fyller jag ju 31 år, älskar att fylla år. Hittills har jag hunnit lämna blodprover, träna ett intervallpass, äta Babel deli-lunch (jo då, ibland får jag det och går ner ändå! har gjort det då och då senaste månaderna och ändå gått ner varje vecka), ett par rawfood-bollar, promenerat, besökt en nyöppnad retrobutik, hämtat paket från bodystore (med bland annat spirulina, arganolja, acaipulver) och fikat med Jens. I kväll blir det födelsedagsmiddag hos mamma och pappa, YAY! Av Jens fick jag Ester Erikssons nya bok som jag hade önskat mig (följ henne på instagram, hon är gryyym! esters_rester), plus att jag får köpa ett valfritt print av någon illustratör. Han känner  mig verkligen utan och innan, den människan! ❤

 

Annonser
Det här inlägget postades i Min hälsoresa. Bokmärk permalänken.

16 kommentarer till Var inte rädd för gymmet

 1. Jessica skriver:

  Först av allt, Grattis på födelsedagen!

  Skönt att du känner dig bekväm på gymmet. Själv lämnade jag ett pass grinandes igår. Jag är en av dem som inte känner mig hemma där. Är inte överviktig, tvärtom hyfsat smal för att vara snart 33 och ha två barn i bagaget. Däremot är min kondition förfärlig, jag är sjukt svag och har inget som helst sinne för koordination. Har hittat några pass som funkar. Men i går tog det stopp när jag skulle prova ett nytt pass. Nervös innan så klart, som alltid. Sen när det började märkte jag direkt att jag inte kommer hänga med (för mycket steg-kombinationer… funkar inte alls för mig). Så lämnade passet och kände mig totalt värdelös, utstirrad och skitledsen.
  Går dock på ett bra ställe med många olika åldrar och kroppar, som tur är!
  Men trägen vinner antar jag. Till slut måste jag ju bli starkare och få bättre kondition.

  Trevlig helg!

  • Jessica Johansson skriver:

   Åh vad tråkigt att du kände så. Men då låter det som att du kanske ska undvika danspass om det inte är din grej. Hoppas du mår bättre nu!

 2. Nanna skriver:

  Grattis!

  Och kolla in en jättegammal film En tjej på gaffeln med bland annat Goldie Hawn angående att inte göra helt rätt på tränings passet och att vara där för sin egen skull, det är bara en helt kort scen men mycket fin. Hela filmen är för övrigt väldigt sevärd.

 3. Marianne skriver:

  Grattis fina Jessica! Ha en trevlig kväll med mamma och kompani.
  Kram

 4. M skriver:

  Grattis på födelsedagen! Min dotter fyllde år igår, 5 år yngre än du är hon.

 5. SB skriver:

  Som du själv skriver, alla som är där på gymmet tränar för sin egen skull och har fullt upp med det. Jag ser överviktiga människor, vältränade, unga och gamla. Den enda tanken är väl att jag känner respekt inför alla som kämpar på där. Vem det än är. Håller med en föregående talare att gympass med danssteg är inte alls min grej och håller mig helt till vikter. Grattis på födelsedagen!

  • Jessica Johansson skriver:

   Exakt, tror verkligen det är så. Man måste hitta sin grej, själv står jag inte ut med för lugna pass eller att bara sitta och ro eller så. Jag vill gärna ha variation och lite fart, och försöker därför hålla mig till det 🙂

 6. Emmen skriver:

  Grattis Jessica och tack för en fin blogg!!!

 7. Karin skriver:

  GRATTIS. Att bli äldre är härligt. Jag själv fyller snart 40 och det gör mig nada. Man kanske var tightare,smalare och hade mindre rynkor som tjugoåring, men kunde man ta till vara på det? Uppskattade man sig själv och tog för sig? Inte jag i alla fall. Ju äldre desto mer uppskattar jag livet och kan ta för mig av det. Det tror jag gäller de flesta

 8. Tessa i höghuset skriver:

  Grattis på födelsedagen!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s