Min läsdagbok i mars 2016

I februari månad läste jag inte ut en enda bok. Men du som suktar efter boktips kan gärna kolla på min kategori ”Litteratur”, där finns massor! I mars blev det några böcker utlästa åtminstone, här kommer några rader om dem.

Eyvind Johnson – Stad i ljus

Den här romanen hör kanske till en av de mindre kända av Eyvind Johnson. Jag har tidigare läst bl. a ”Nu var det 1914” av honom, när jag pluggade litteraturvetenskap. ”Stad i ljus” handlar om en fattig aspirerande författare som befinner sig i Paris i fullständigt armod och väntar på ett rekommenderat brev med pengar, som aldrig tycks dyka upp. Den fick mig mycket att tänka på Hamsuns klassiker ”Svält”, som jag skrev så här om (kuriosa: det inlägget fick mig att tänka på hur mycket svårare det var att ta ljusa bilder när man hade fönster bara åt ett håll och saker överallt!). ”Stad i ljus” är en fin roman med många poetiskt inspirerande stycken där staden förkroppsligas, blandat med själva berättelsen. Tyvärr är det mycket uttryck som vi idag vet är rasistiska när man läser gamla böcker. N-ordet används flitigt och även om jag vet att det var okej att göra det på den tiden enligt samhällsnormen, så stör det mig en aning. Men själva berättelsen och språket gör ändå romanen läsvärd.

Fanna Ndow Norrby – Svart kvinna

Jag intervjuade Fanna i höstas i min podcast (lyssna gärna på avsnittet här!). Då berättade hon om sina erfarenheter av att vara svart kvinna i dagens Sverige och om sin bok där hon samlat egna och andras erfarenheter. Boken innehåller även krönikor och andra texter på temat. Den är ett måste. Även om den inte borde behöva finnas, så att säga. Den som lever i villfarelsen att Sverige inte är ett rasistiskt land får nog acceptera att den villfarelsen är just en sådan.

Karin Boye – Astarte

Den här romanen läste jag ut idag faktiskt. Vilken PÄRLA! ❤ Den är skriven på 30-talet men skulle till stora delar lika gärna kunna vara skriven idag. Den kretsar kring teman som jag själv pratar om, skriver om och tänker på mycket. Dels i min debutroman ”Thrillerliv” <– köp den gärna om du inte redan gjort det, dels i mina teckningar <— (100 kronor rabatt per teckning till och med i morgon) och dels här i bloggen. Nämligen skönhetsideal, ytlighet och hur viktigt utseendet är. Jag fascineras av Karin Boyes långa och välformulerade stycken om smala mannekänger och skeva ideal. Det finns också en berättelse om Britt och Viola, två unga damer med olika förutsättningar. Och så har vi maktens män som bestämmer idealen och tycker att modellerna ska vara ouppnåeligt perfekta för att produkterna ska sälja. Alltså, dags för en revival för den här romanen, hörni. Läs!

Edward Gorey – Det storslagna näsblodet och andra historier

Det här är väl typ själva definitionen av smal litteratur, haha. Illustrationer och så underliga, stundtals obegripliga, historier. Det är bara en textrad på varje sida ungefär, och så en detaljerad illustration i samma stil som ovan. Jag har faktiskt läst ytterligare en bok av Edward Gorey. Jag gillar illustrationerna väldigt mycket, de är så uttrycksfulla. Berättelserna förstår jag mig inte alltid på, som sagt, men det gör inte så mycket.

André Breton – Nadja

Det här är en väldigt originell bok av surrealismens mästare, om den sinnesförvirrade Nadja. Bokens berättare träffar henne under några dagar i Paris på 20-talet. Det märks på många sätt i boken att Breton också var författare till surrealismens manifest. I början av slutet innehöll den tyvärr en del partier som både jag och Jens (han läste den också!) tyckte var tråkiga. Det blir intressant först i mötet med Nadja. Boken innehåller också fina fotografier från ett numera försvunnet Paris.

Vad har du läst i mars?

Annonser
Det här inlägget postades i Kultur, Litteratur. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s