Att stå emot fikabrödet på jobbet


Dagens mellanmål på förmiddagen.

Jag tror att det händer de flesta: Plötsligt ligger där en påse kanelbullar, ett påskägg med godis, ett fat med kakor eller någonting annat på bordet i matrummet. På jobbet alltså. Fatet bjuds laget runt vid förmiddagsfikan. De flesta tar en eller två kakor och är nöjda med det. För mig är det här en enorm prövning verkligen. Svårare än att stå emot i mataffären. I mataffären stannar jag aldrig längre upp vid godishyllan. Det finns inte längre en tanke på att köpa sådant, i stället fokuserar jag på det jag ska köpa. Frön, lättkvarg eller turkisk yoghurt, frukt, grönsaker osv. På jobbet kan jag inte hasta förbi onyttigheterna på samma sätt. De små rackarna ligger ju där och frestar på fatet mitt framför mina ögon. Men nu har jag en strategi som hittills funkar bra!

1. Jag har ALLTID med mig mellanmål till jobbet. Jag jobbar ju 50 procent så oftast räcker med ett mellanmål till fm, men ska jag jobba hela dagen så har jag med mig två mellanmål i två olika små burkar.
2. Innan jag ställer fram mitt kaffe så ställer jag fram mellanmålet på bordet. På så sätt intalar jag mig liksom att det är vad som gäller, ingenting annat.
3. Jag räknar aldrig med att det finns frukt i fruktkorgen. Ibland är den slut, och då blir steget så mycket mindre till att haffa åt mig en näve onyttigheter.
4. Jag äter mitt mellanmål, och försöker att inte ens titta på onyttigheterna. Jag upplever att det sätter igång massa jobbiga tankar och gör det svårare att motstå.
5. När jag har ätit upp mitt mellanmål och druckit mitt kaffe så reser jag mig oftast direkt och lämnar rummet. Jag går inte in i köket titt som tätt (annat än för att dricka vatten ibland). Då ökar ju risken att jag nappar åt mig något ”i farten”.

Kanske låter som en plättlätt och självklar strategi men för mig har det tagit tid att nå hit!

Hur gör du för att stå emot sötsaker på jobbet?

Annonser
Det här inlägget postades i Min hälsoresa. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Att stå emot fikabrödet på jobbet

 1. Ann skriver:

  Försöker att inte vara hungrig när de ställs fram, då blir det lättare. Hur gick fredagsvägning, mätning resultat? 🙂

  • Jessica Johansson skriver:

   Hej Ann, det är torsdag idag, hihi. Så vägning + mått kommer i morgon bitti. Men jag håller med om att det känns som fredag eftersom det är röd dag i morgon!

  • Ann skriver:

   Ha ha ja, tänkte att det var fredag!

 2. Katarina skriver:

  Har exakt samma utmaning med mig själv när det finns fikabröd, kakor och godis på jobbet. Jag är riktigt avundsjuk på dem som kan ta två godisar ur påskägget och sedan vara nöjda.
  Det låter som du har en bra strategi, jag skall kanske testa den.
  Jag försöker att inte ens överväga att ta en bit, utan jag går omvägar runt sötsakerna. Jag har alldeles för lätt att lura mig själv och tro att ”en bit gör väll inget”. Det är sant om man kan ta en bit – men för mig blir det allt eller inget som gäller.

 3. Cicci skriver:

  Jag använder mig också av tricket att ”idag behöver jag inte ta, imorgon behöver jag antagligen det mer”. Alltså inte sätta tvärstopp i huvudet och tvinga fram en massa tankar på sötsakerna, utan istället öppna för att jag kommer att få ta – när jag verkligen behöver det. Och det är ju inte på vilken förmiddagsfika som helst.

  Men precis som du säger – väldigt bra att ha sitt eget alternativ, både för att ha något annat att äta och för att inte vara hungrig.

 4. Ewa skriver:

  Jag stoppar inte i mig någonting med socker och mjöl sedan mycket länge. Sötsliskigheter framkallar illamåendekänslor hos mig. Sedan tror jag inte, detta gäller naturligtvis mig och inte andra, att vuxna behöver äta längs med hela dagen. Om jag åt lunch och mellanmål så skulle jag som är ganska nöjd med mig själv nu snabbt bli rund. Jag vill verkligen inte vara kränkande mot någon men för mig så funkar det så att jag äter så mycket som jag har vant magsäcken vid.

 5. Agneta skriver:

  Så bra , planering är A och O. Med detta tänk kommer du långt. Glad påsk!

 6. Madde skriver:

  Toppen!!! Låter som du har hittat en bra plan. Tror inte på att helt avstå och hålla emot suget. Bättre då att veta om sitt problem och jobba med det istället för mot.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s