En sak i taget – eller?

Jag har en tendens att ha miljoner saker jag vill lära mig och ibland tänker jag att jag ju aldrig kommer hinna lära mig allt jag vill innan jag trillar av pinn. Särskilt inte nu när jag är fokuserad på min hälsa (prio ett numera, är så glad för det!) och det tar ganska mycket tid (laga mat, planera, träna, promenera och gud vet vad!). Men också att jag ju håller på med två romanprojekt – en kunskap jag redan behärskar till fullo efter 30 års träning: att skriva! – och har mina pågående teckningar (förutom alla jobbuppdrag). Så fick jag ett så fint och enkelt råd – är det inte svårt ibland att själv bena ut sådant?! Rådet var:

Gör en lista med det du vill lära dig först och främst. Även om det är mycket. Det kan få ta lång tid. Och så gör du en turordning, vad vill du lära dig helst osv? Så får du helt enkelt bara fokusera på en enda sak i taget, utöver allt annat du har. Och tänka att det andra kommer sedan.

Sagt och gjort. Jag tänkte dela med mig av min lista – det kanske kan inspirera någon. Så här ser min prioritetsordning ut. Och obs att detta är utöver alla mål och planer jag har när det gäller hälsa, jobb och annat. Jag kommer ta en punkt i taget, över låååång tid. Åratal, antagligen. För varje punkt får jag tänka ut hur jag kan lära mig den och hur lång tid jag behöver – känner jag någon som kan hjälpa mig i utbyte mot att jag hjälper den personen med något? Ska jag gå en kvällskurs? Osv.

1. Photoshop och InDesign – väldigt basic formgivning.
T. ex hur förbereder jag en illustration som jag vill trycka som print? Hur förbereder jag ett häfte som ska ”tryckas”/skrivas ut i många exemplar? Och hur gör jag ett collage? Jag strävar inte efter att kunna dessa program eller kunskaper perfekt, bara helt grundläggande kunna fixa sådant jag behöver.

2. Måla väggar
Det kanske låter konstigt men jag har ingen aning om var jag skulle börja om jag skulle måla en vägg. Det vill jag gärna lära mig, bra grej att kunna (och nej, att googla/få tips kommer inte hjälpa mig här, jag måste ha någon som visar)!

3. Piffa till/måla möbler
Oroa er inte, jag har inte slagit huvudet och fått för mig att jag vill ha shabby chic-stil hemma. Men det vore kul att kunna måla en tamburmajor eller en stol eller så. Jag har ingen aning om var jag skulle börja och måste lära mig i lugn och ro med hjälp av någon som visar.

4. Byta eluttag på lampor och hantera en borr/skruvdragare
Om man gillar äldre inredningsprylar så kan det vara bra att kunna byta ett eluttag på en lampa (jag menar så klart inte att byta elen i hela lampan, då lämnar jag in den) eller dra ut skruvar med en skruvdragare. Det vore skönt att slippa hitta en pappa (! jo det är oftast så ju) som har tid att hjälpa till när jag får för mig att jag vill fixa något sådant, helst igår.

5. Grundläggande sömnad – t.ex sy ett kuddfodral utan blixtlås eller sy en kanal på ett tyg som jag vill ha som gardin/hänga på väggen
Något alla kan – men inte jag. Jag vill lära mig!

6. Collageteknik

7. Lite om blommor/växter – väldigt basic, bara så mina växter inte dör svimdöden av att bo några månader hos mig!

8. Rita med perspektiv, t.ex en person på en stol i ett rum eller en person i rörelse

9. Screentryck

10. Virka och brodera
Tänkt att använda för att göra konst, så klart, precis som ovanstående punkter. Men också: Jag älskar virkade sjalar och mormorsfiltar och korgar, vad kul det vore att kunna göra egna.

11. Keramik
Jag skulle gärna göra små keramikfigurer i samma stuk som mina teckningsflickor.

Som sagt – punkterna är många, men nu fokuserar jag på punkt ett i några månader eller tills jag behärskar den kunskapen, innan jag ger mig på punkt två. Inspirerande va! Vad vill du lära dig?

KENT-KÄRLEK: För att jag älskar Kent så tipsar jag nu helt osponsrat om en kent-låt varje dag fram tills deras sista skiva släpps den 20 maj. Dagens låt är ”OWC” från skivan ”Isola”. Lyssna här på Spotify! Citat ur låten: ”Och det var så längesen / att jag glömt bort hur det känns / att komma hem”.

Annonser
Det här inlägget postades i inspiration, Planering. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till En sak i taget – eller?

 1. karin skriver:

  Du är för härlig. Som ett rinnande vattenfall. Eller kanske ”fångad av en stormvind”.
  Stänger du aldrig helt av? Och bara är menar jag. Utan ideer, tankar osv.

  • Jessica Johansson skriver:

   Haha, vad menar du? 😀 Det här är saker jag har velat lära mig i många år och jag är stolt för att jag nu ska ta dem en i taget så att det blir av.
   Nej jag stänger aldrig av, har inte något behov av det. Men jag kopplar däremot av när jag kollar på teveserier, läser böcker, lyssnar på podcasts. Och går på danspass! Vid dessa tillfällen hämtar jag kraft till fler idéer. 😀

  • Jessica Johansson skriver:

   Förtydligande: jo det kanske jag förresten har behov av men jag kan inte stänga av alla idéer och tankar. Kan någon det? 🙂

  • karin skriver:

   Jag menade det som något positivt. Du är så sprudlande. Så full av livskraft, ideer och tankar. Det är härligt. Jag blir nästan fullmatad bara av att läsa din blogg för dagen.
   Det är lite roligt också. För det är så långt ifrån mig själv. Eller det beror ju på om jag är sjuk eller så men i vanliga fall så är jag så fullmatad med medicin att jag är alldeles för blase och robotliknande. Det är lite ledsamt men annars blir jag sjuk ju.
   Härligt med någon som du i allafall. Det var det jag menade.Och du inspirerar mig faktiskt. Jag har både läst en bok och ätit mat annorlunda sen jag började läsa din blogg. Uppskattar dina bilder mycket och funderar på att köpa. Återkommer.

   • Jessica Johansson skriver:

    Jag tog det som något positivt, absolut! Hoppas du inte blir för fullmatad av bloggen bara, hihi. ❤ vad tråkigt att du är sjuk. Men vad fint att jag har kunnat inspirera med läsning och mat, det gör mig otroligt glad och hedrad! Ja återkom om du vill köpa teckning. 🙂

 2. Lisa skriver:

  Om att lära sig måla väggar: gå till en bra färgaffär, tex börjes färg på hornsgatan (zinkensdamm) och be om tips och råd! Min erfarenhet är att de gärna hjälper till! Då tror jag faktiskt att du fixar det själv sen!

  • Jessica Johansson skriver:

   Tack fina Lisa! Kanske ska prova det. Fick idag veta att en vän målade om själv så hon kan nog hjälpa mig när jag kommer till punkt två. Sådan frihet att bara kunna måla en vägg när andan faller på!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s