Det är politiskt korrekt att hata på tjockisar

Det fortsätter. Jag ser fortfarande allt som oftast folk som delar med sig av fettskammande bilder och ”roliga” citat i sociala medier. Saker i stil med: ”Var snäll mot tjockisen, du vet aldrig när han kan hjälpa dig” och så någon bild som ska vara rolig men som är sjukt nedlåtande mot den tjocka. Jag ser fortfarande kommentarer på random internätliga platser om att tjocka personer kostar samhället pengar, tjocka personer är lata, tjocka personer borde lära sig om hälsa (<—- det är en myt att tjocka personer inte skulle kunna något om hälsa) och så vidare.

Anledningen till att det här kan fortsätta, och utföras av annars smarta personer, är förstås att det fortfarande är OKEJ. Det får fortfarande likes och ”haha”-kommentarer. Genom att hata den tjocka kan den normalviktiga boosta sin egen alldeles förträffliga livsstil och sina många mil i löparspåret. När den normalviktiga/smala/whatever (inte relevant just här) delar med sig av fettskammande bilder eller gifs så säger hen att tjocka personer är lite, lite sämre människor. Men mer än så säger hen att hen själv är en lite, lite bättre människa. Som aldrig skulle nedlåta sig till ett dylikt förfall. Som aldrig skulle låta det ”gå så långt”. Sanningen är förstås inte sådan. Sanningen är att man är en ganska liten människa om man behöver racka ner på andra pga kroppstyp (eller, för den delen kön/hårfärg/hudfärg etc men det är ju mer allmänt känt).

Vissa snackar om ”PK-fascismen” (och med vissa menar jag oftast ganska korkade personer som gillar att rättfärdiga sina rasistiska åsikter och unkna fördomar genom att kalla anti-rasister och feminister för präktiga). Men om PK-fascismen på sikt kan bidra till ökad acceptans, mindre hat, mindre exkluderande – ja, då kallas jag gärna för PK-fascist i några år. Låt oss göra det politiskt inkorrekt att hata på tjockisar, sprida fördomar, skoja på tjockisars bekostnad.

Vem är på?

Följ gärna min mat och träning dag för dag på instagramkontot jessicasviktigamal 

Annonser
Det här inlägget postades i Fatshaming, samhällskritik, skönhetsideal. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Det är politiskt korrekt att hata på tjockisar

 1. Maria skriver:

  Tror nog att du tar i när du skriver ordet hata, ogilla kanske är ett bättre ord. Tro inte att man kommer undan för att man är smal, under mina 25 första år var jag väl vad en del kallar mager och oj oj vilka kommentarer jag fick. T ex din pojkvän måste få skavsår av dig, är du egentligen riktigt frisk (ja det var jag) osv. En del människor tycks ha ett behov av att kommentera andras kroppar, helt fel tycker jag. Jag tror dock inte att dessa människor hatade mig för att jag var mager, dom var helt enkelt dåligt uppfostrade.

 2. Katarina skriver:

  Om vi lyfter detta en nivå så ser vi att det verkar vara accepterat att kommentera och bedöma kvinnors kroppar. För tjocka, för smala, för lång, för korta, för mycket sminkade, för lite sminkade, för utmanande klädda, för tantigt klädda osv. Vad vi kvinnor borde lära oss är att aldrig kommentera andra kvinnors utseende och lära alla tjejer att säga ”jag ser ut så här – fuck off om det stör dig – jag lägger absolut ingen tid på att passa in i ditt snäva ramverk”.
  Dessa människor – som har ett behov av att racka ner på andra för att slippa ta tag i sitt eget liv – kommer alltid att finnas. Det är ingen idé att försöka ändra dem. Slåss inte med grisar – de gillar det och du blir bara skitig.

 3. SB skriver:

  Jag håller med Maria här. I tidiga skolåren blev jag retad för att jag var så smal. Kommentarer som att man går sönder och att man var sjuk. Dålig uppfostran och tidstypiskt i Sverige på 70talet. Jag tror att du tror att det bara är överviktiga individer som är utsatta. Men tycker inte att det stämmer alls.

  • MB skriver:

   Skillnad mellan att kommentera på smala och tjocka är att de smala oftare får höra det direkt. Det anses helt ok att säga rättfram till mycket smala personer att dom kan ta sig lite mera mat/fika whatever ”du som kan”. Jag har hört än det ena och än det andra. Jag var tillsammans med en mkt smal kille ett tag och då skämtades det vilt om hur mkt det skramlade i sängkammaren. Jag upplever inte att tjockisar får höra kommentarer så rättframt utan det är nog mera bakom ryggen och att man känner av stämningar etc. Jag håller med Jessica om att det finns en attityd i samhället att tjocka personer är lata och borde ta tag i det och att befinna sig på snabbmatsställen genererar en hel del blickar. Så är det bara. Hata kanske är ett starkt ord men det finns nog en hel del självgoda människor som har svårt att sätta sig in i andras situationer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s