Slutshaming


Teckning av mig.

Så här på internationella kvinnodagen skulle jag vilja prata lite om slutshaming. Alltså att man skammar folk som man anser beter sig ”slampigt” på ett eller annat sätt. Jag har själv aldrig blivit utsatt för det men har ju sett och läst det hela mitt liv.

I skolan minns jag att det fanns flera tjejer som hade rykte om sig att vara slampiga. De kanske hade väldigt urringade linnen, hade varit ”tillsammans” med många killar, hade sex med många killar eller hånglat runt mycket eller så. Då var det helt okej för killarna i skolan att skämta om dem på ett nedsättande sätt. Jag vill minnas en Just D-låt med den osmakliga titeln ”Hubba-bubba” om en tjej som är en riktig ”subba” (!) för att hon ligger runt typ. Helt vidrig text så en liten triggerwarning är nog på sin plats men här är texten. Inte ett dugg roligt enligt mig, om det nu var poängen.

En tjej har ju rätt till sin kropp. Vill hon ha urringade linnen så gör det henne inte mer slampig eller korkad. Vill hon vika ut sin kropp, så fucking let her. Att det här ens ska behöva påpekas är SJUKT.

Jag minns också, vilket jag skrev om väldigt nyligen, att den feministiska debatten när jag var tonåring mycket gick ut på att typ skamma tjejer som vek ut sig i Slitz, hade silikonbröst och mycket smink och så. Att man liksom tyckte att de var korkade och gick patriarkatets ärenden för att de vek ut sig osv. Även det är ju ett klassiskt exempel på explicit slutshaming. Enligt mig bara ännu en form av kvinnohat, oavsett om den kommer från män eller andra kvinnor. Och givetvis pågår det här skammandet även idag, även om den kan dyka upp i mer subtila former. Är du vuxen och har kontakt med unga personer? Är du tonåring och märker att det här förekommer i din skola? Snälla, säg ifrån på samma sätt som du säger ifrån (vilket jag hoppas att du gör) när någon använder n-ordet eller sprider myter om tiggare.

På ett liknande tema har jag skrivit ett blogginlägg om att det är okej att vara bimbo. Läs det här. Där skrev jag bland annat:

”När jag var tonåring (jag är 30 idag så man får en ungefärlig tidsmarkör) så var det liksom Slitz-tider. Utvikningsbrudar i vart och varannat hörn och ”blåsta” tjejer i dokusåpor, som då var ett nytt fenomen för Sverige. Den feministiska jargongen var ofta att man såg ner lite på ”blåsta” tjejer, eller tjejer med typiskt traditionellt superkvinnliga markörer. Ni förstår nog hur jag menar. Silikonbröst, stora rosa läppar, massa smink, tajta tröjor med djup urringning och push-up-behå, högklackade skor, stort jätteblont hår. Typiska tjej-tjejer liksom, som anammade hela konceptet. Man tyckte att Britney Spears (som också var lite i tiden då, hehe) var någon man skulle se ner på som en korkad tjej som liksom accepterade patriarkatets skönhetsideal och smak. De ”riktiga” feministerna sket fullständigt i sådana saker, och gjorde snarare det motsatta för att visa sitt motstånd. Skippade sminket och klädde sig på ett sätt som traditionellt inte uppfattades som ‘sexigt’.”

Jag har också skrivit om 10 anledningar till att jag inte rakar benen. Jag kan också tipsa om den här filmen och  hashtaggen #skitkvinnorhör. Bidra med din berättelse under den hashtaggen!

Följ mina teckningar – ofta på feministiskt tema – en om dagen på min facebooksida En miljon ledsna flickor. ❤

Nu kan du också följa min mat och träning dag för dag på instagramkontot jessicasviktigamal <— följ!

Behöver du pepp? Läs feministiska serietecknare som Liv Strömquist, Sara Granér, Nanna Johansson och Lisa Ewald. Lyssna på Befrielsen är nära (sök på spotify). Lyssna på feministiska podcasts, läs lady dahmer. Läs Sara Stridsberg, Sonja Åkesson och så vidare i all evighet. Puss!

Annonser
Det här inlägget postades i samhällskritik, skönhetsideal. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Slutshaming

 1. Katarina skriver:

  Slutshaming är rena sharialagen á la västerlandet. Extremt osmakligt när vi nu påstår oss vara för preventivmedel och kvinnors rätt att bestämma över sitt eget liv och leverne. Men dessa bigotta män och kvinnor kommer alltid att finnas, tyvärr. Långt ifrån alla är öppensinniga och liberala.

  The woman who does not require validation from anyone is the most feared individual on the planet. – Mohadesa Najumi

  Vad gäller låten Hubba Bubba håller jag dock inte med. Den beskriver ett destruktiv relation där man inte kan gå emellan för att skydda sin vän. Testa att vända på han och hon så får du se att samma kunde gälla åt andra hållet. Tycker att ”Life goes on” med LeeAnn Rimes är en liknande låt. Fast där beskriven ur polarens perspektiv (om vi nu tänker oss att polaren gör slut med den svartsjuka, kontrollerande men otrogna tjejen).

  • Jessica Johansson skriver:

   Ja slutshaming är ingen hit, ändå stöter man på det här och var! Nasty girl av destiny’s child är ju också väldigt slutshaming, nog inget Beyoncé är stolt över idag…

 2. Sara skriver:

  Så bra skrivet!

 3. Heidi skriver:

  @lisawollter på instagram, fett bra tips! Jag vågar nog påstå att hon gör narr av / magsparkar slutshaming på en briljant nivå, sjukt ball tjej som verkligen själv äger rätten att visa upp sig som hon behagar utan att någon annan ska säga varken si eller så om den saken.

  • Jessica Johansson skriver:

   Åh vilket bra tips, Heidi, tack! Då kan jag också tipsa om hennes mamma, @stinawollter som är fantastisk på så många sätt. Vilken familj de är! 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s