Hälsoångest


Teckning av mig. En om dagen publiceras här.

Jag har skrivit en del tidigare om min så kallade hypokondri – jag vet inte om jag har fullfjädrad sådan men jag har åtminstone vissa symptom. Ett annat ord för det är hälsoångest. Rädsla för sjukdomar, symptom som man tror kan vara allvarliga sjukdomar. Jag har märkt att min hälsoångest kommer i skov. Ibland är det lugnt i flera månader. Skoven sammanfaller ofta med mycket stress och orosmoment i tillvaron, eller att jag har mycket att göra och tänka på.

Förra veckan fick jag ett riktigt skov av hälsoångest. Då googlar jag sjukdomar. Då är jag säker på att jag har cancer eller hjärntumör eller diabetes eller andra saker jag är rädd för. Jag läser om symptom på massa olika sjukdomar. Grejen är ju bara att de flesta basicsymptomen (ont i huvudet, ont i kroppen osv osv) kan stämma in på lite vad som helst. Det är alltså en väldigt meningslös och ångestladdad aktivitet att massgoogla på sjukdomar.

Vissa med hälsoångest springer hos läkaren hela tiden. Själv blir jag i stället livrädd för att gå till läkaren. Jag _vågar_ helt enkelt inte, och ibland tänker jag till och med att det är bäst att inte veta om jag ändå ska dö snart. Jag vet att det här kanske låter helt sjukt men den som har samma känner igen sig och förstår. Jag kan vara jätteglad sen och pigg och ha massa idéer, så det är inte så att jag mår dåligt hela tiden. Just i googlingsstunden har jag dock verkligen ångest och svårt att ta mig ur det.

”Men gå till läkaren då!” säger någon.
”Men gå i KBT!” säger någon annan kanske (åh herregud, varför ska alla människor i vår samtid tipsa om KBT hela tiden?).
Jag har provat alla former av terapi och känner inte att det har gett mig någon effekt. Och i skoven så vågar jag inte gå till läkaren. Om det här ställde till det i min vardag så skulle jag absolut ta tag i det. Nu kommer det bara ibland och jag har lärt mig se att det är kopplat till stress. Då får jag försöka stoppa in lugna och lediga stunder i tillvaron, som jag gjorde i helgen. Tack vare den lediga helgen har hälsoångesten släppt lite igen och likaså huvudvärken (jo, det är sant). Men i stunden, när jag sitter där och googlar, då är det inte kul att vara jag.

Jag ville bara skriva lite om det här eftersom jag vet att många har samma och det kanske kan skänka någon tröst att känna igen sig. En sak som funkat för mig i långa perioder är att Jens har gett mig ”vårdguiden-förbud”. Då FÅR jag helt enkelt inte gå in på vårdguiden eller googla på symptom. Första dagarna är det jobbigt men sedan släpper det sakta. Om något skulle vara riktigt livshotande och akut så märker jag det säkert till slut i alla fall. Och då går jag till läkaren.

Jag kan också bli hypokondrisk å mina nära och käras vägnar. Alltså sitta och googla på sjukdomar som jag tror att Jens kan ha eller någon annan närstående. Det här är liksom förknippat med katastroftankar för mig och katastroftankar har jag levt med hela mitt liv. Tänk om….! så att säga. Någon mer som vill dela med sig av sin hälsoångest?

Jag skrev ett annat inlägg om hypokondri i fjol, läs det här.

Nu kan du följa min mat och träning dag för dag på instagramkontot jessicasviktigamal.

Annonser
Det här inlägget postades i Vardag. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Hälsoångest

  1. Johanna skriver:

    Vilken tur att jag hittade detta blogginlägg mitt i allt googlande av symtom… Tårarna rinner pga hög igenkänning.
    Tack för att du delar med dig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s