Fem snabba boktips

Hittills har 2016 inte varit något bra läsår för mig, men det ändras säkert. Jag har haft flera stora projekt på Forsbergs (som jag varit lärare för), lagt min energi på träning och mat, skrivit, ritat, hängt med vänner osv. Men läst mindre än vanligt. Däremot har jag ju läst en himla massa böcker innan och tänkte då och då ge fem snabba boktips. Med snabba menar jag att jag helt kort förklarar varför de är så fantastiska helt enkelt.

Muminvärlden & verkligheten – Tove Janssons liv i bilder

Lustigt nog har jag aldrig riktigt fastnat för Mumin. Jag gillar inte muminmuggarna och gillade inte Mumin så mycket som barn. Vad jag däremot har fastnat för är Tove Jansson! Hon skapade jämt, hela livet, och sådana människor inspirerar mig alltid så oerhört mycket. Hon gjorde mycket förutom Mumin och de äldre illustrationerna med den karaktären är helt fantastiska. Den här stora och maffiga boken är full av bilder från hennes liv och konst. Jag plockar fram den ganska ofta ur bokhyllan och bläddrar i den och låter mig inspireras av hennes fantasifulla illustrationer och hennes häftiga ateljé.

Lisa Ewald – Allt kommer bli bra

Våga läsa serier! Det här är mer konst än serier. Inga små svartvita rutor med liten text (omg vad det där fick mig att låta gammal men jag kan faktiskt tycka att sådant är jobbigt), i stället färgstarka och fantasifulla illustrationer med underbara budskap. Förutom att Lisa Ewald ofta levererar träffsäkra satiriska samtidsspaningar med både humor och allvar, så ritar hon helt fantastiskt och att kolla i den här boken är maximal inspiration för mig. Hon finns också på instagram, leezaewald.

Nicole Krauss – Kärlekens historia 

Konstigt nog hittar jag ingen text jag skrivit om den här boken, detta trots att jag botaniserat rejält i min numera insomnade bokblogg Ord och inga visor. Däremot minns jag så tydligt att jag älskade den här romanen, att den var någonting helt nytt för mig. Den handlar om kärlek och förlust. Den är en klassisk roman, det där fiktiva som tar tag i en och drar iväg med en till oväntade platser. Jag kan även varmt rekommendera ”Det stora huset” av samma författare.

Bodil Malmsten – Den dagen kastanjerna slår ut är jag långt härifrån

Jag har nog aldrig riktigt förstått mig på Bodil Malmstens (RIP!) mer skissartade böcker, som loggböckerna från Finistere (förutom att jag älskar deras design och bilderna i dem). Jag har verkligen försökt, tror jag hade typ femton böcker av Malmsten hemma så sent som i fjol, innan vi började flyttrensa. Nu har vi en kvar. Det är den enda romanen Malmsten skrev under sin levnad. Och den är så fantastisk! Det har gått åratal sen jag läste den och ändå minns jag så tydligt huvudkaraktären Maurice. Språket, handlingen, miljöerna. Allt så otroligt välgjort. Jag hittade en fin text om boken i bloggen La Bibliofille. Läs hennes text här.

Birgitta Trotzig – Berättelser

Birgitta Trotzig skrev inte för en sömnigt ytlig värld som helst vill ha texterna lättuggade och uppdelade i små portioner. Hon skrev för den som orkade fokusera och vara mottaglig för någonting annat. Hennes mest kända bok är nog ”Dykungens dotter” (också otroligt läsvärd) men idag vill jag tipsa om ”Berättelser” (som jag såg finns på bokbörseni flera exemplar!). Det poetiska språket, de mörka och liksom dyiga miljöerna som blir så tydliga, den skandinaviska ensamheten som jag tror att Harry Martinson skrev om i det här citatet: ”Dunkelt är vårt liv. Stor vår medfödda besvikelse – vilken gör att så många sagor överhuvud blomma i Skandinaviens skogar – dystert kolnar vårt hjärtas hungereld. Många bli kolvaktare vid sitt eget hjärtas mila; lägga i fördrömmelsens krymplingsskap örat till och höra hur det susande förbränner.”

Läs de här böckerna, tycker jag. Vilka böcker vill du tipsa om just idag?

 


Annonser
Det här inlägget postades i inspiration, Kultur, Litteratur. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Fem snabba boktips

 1. Julia skriver:

  Inte för att vara den som är den, men alltså Kastanjerna är långt ifrån den enda romanen som Malmsten skrev. Här kommer övriga:

  Nästa som rör mig
  Priset på vatten i Finistère
  Det är fortfarande ingen ordning på mina papper
  Sista boken från Finistère

  Om med roman menar *bok som ej obviously handlar om Bodils liv* så är det väl bara Kastanjerna och Nästa som rör mig som passar in. Men de andra är för det första inga loggböcker och för det andra kategoriserade som romaner på alla ställen jag kan hitta. Att vi sedan tror att de beskriver Bodils liv är ju en annan femma, Plath och Lessing drogs ju med samma rykte oavsett vad de skrev. Så alltså, finns massa romaner av Malmsten.

  Tack för bra blogg!

  • Jessica Johansson skriver:

   Oj sorry! Jag hade inte så mycket källkritik där faktiskt… Jag har bara hört och läst i reportage att det bara blev en regelrätt roman (alltså helt skönlitterär) för Bodil och att det var just denna. Men självklart finns det nyanser i detta, uppskattar att du påpekade det. Jag har läst flera av de du nämner och uppfattade dem inte som lika klassiskt skönlitterära som kastanjerna. Men absolut, samtiden kan ju också sätta sin prägel på hur man uppfattar en författare. Till skillnad från t.ex Plath som har ett romantiskt skimmer av tidens tand över sig. Tack för att du tog dig tid att kommentera!

 2. Lena skriver:

  Tack för dina boktips! Jag har just börjat läsa Kärleken och de sista människorna på jorden av Björn Ranelid. Jag har haft så svårt för den karln ska jag villigt erkänna, men så var jag på Bokklubb här och då var det en väninna som talade sig varm om just denna bok. Så jag tänkte jag får väl ge han en chans åtminstone. Redan efter 2 sidor var jag fast! Den är sååå fantastiskt bra! Handlar om att Stockholm blir bombat och det är bara människorna kvar.
  Är helt förundrad över hans vackra språk och meningar som låter som poesi. Läs säger jag bara! (el du kanske redan läst den?)

  • Jessica Johansson skriver:

   Hej Lena! Tyvärr så står jag inte ut med Ranelid riktigt. En gång hade bloggen bokhora (http://bokhora.se ) en utmaning att man skulle läsa en bok av Ranelid men jag klarade bara ett par sidor, han är liksom poetisk på fel sätt för mig. Men vad kul att du uppskattar det 🙂

 3. Maria B skriver:

  Jag håller på med Min kamp nu med ”den store norsken”;-)). Gillar det mer och mer. Men före den så läste jag en fransk bok som hette ”Allt vi såg var lycka” http://sekwa.se/bockerna/gregoire-delacourt-allt-vi-sag-var-lycka/
  Herregud säger jag bara, mitt i boken får man en chock!! Så sällan som det händer. Det vände upp och ner på allt. Riktigt bra, omruskande och hemskt men samtidigt den bästa familjedrama jag läst.

  • Jessica Johansson skriver:

   Åh I lööööööv ”min kamp”-böckerna och Knausgård! ❤ visst är det bra? Vilken bok är du på? Ett tips är att ta lite andra böcker emellan bara så du inte hamnar i knaus-tröttma 😀 jag ska kolla upp boken, brukar gilla sekwas utgivning!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s