Ska vi spegla oss hela tiden?

När jag var yngre så var spegeln min bästa vän och min fiende. Jag speglade mig alldeles för mycket. Med sorgsen blick stod jag och dissekerade mitt ansikte, mina ögonbryn och framförallt förstås min kropp. Äppelkroppen, för sådan har den alltid varit även när jag vägt mindre. Magen som alltid stack ut som på en boll. Jag smetade på ytterligare ett lager läppglans och ännu ett lager puder och tänkte kanske att det skulle skapa en illusion om någonting annat än det fruktansvärda jag såg i spegeln.

Nu är jag femton år äldre och mycket har förändrats (förutom att jag väger mycket mer förstås). Jag speglar mig nämligen inte så mycket! Det skulle kanske vara lätt att tro det med tanke på att jag skrivit om min sminknoja (jo, jag älskar fortfarande att ha mycket smink) och min kroppsnoja och att vara tjock och min hälsoresa osv. Men någon gång längs vägen har jag nog ändå bestämt mig för att det där med spegel inte är något för mig. Jag kollar mig snabbt (sekundsnabbt) i spegeln innan jag går hemifrån så att jag typ inte har en stor fläck i pannan. Jag sminkar mig alltid i soffan med benen i kors framför en serie och med en liten ögonskugga-spegel som jag liksom använder som sminkspegel. Jag går alltid och fixar annat medan jag borstar tänderna så då speglar jag mig inte heller. Jag provar nästan aldrig kläder i butik utan gör det hemma i stället. Oftast handlar jag ju alla mina kläder på indiska och då kan jag nästan alltid ha deras storlek XL. På gymmet när jag styrketränar blir det oundvikligt att jag speglar mig eftersom speglarna finns överallt.

Men jag ser det här som någonting konstruktivt, inte som att jag gömmer mig från mig själv. Jag vet hur jag ser ut (även om jag nog aldrig riktigt SER det som finns i spegeln, jag tror säkert att jag är antingen tjockare eller smalare än jag är). Jag vet hur kroppen känns. Ibland är den pigg och ibland trött. Och jag ser ju på morgonen i den där lillspegeln att sminket ser okej ut. Och jag tänker ändå att de flesta nog skulle må bra av att spegla sig mindre, såvida man inte njuter av åsynen av sig själv förstås. Jag försöker lära mig samma tankesätt kring vågen men det tar lite tid. Alltså att inte låta vågens tillfälliga nyck (beroende på var i månaden jag är, hur mycket vätska jag har i kroppen, vad jag åt kvällen innan osv) definiera hur jag känner mig, utan i stället känna efter. Sådana här processer tar tid. Men alla dessa speglar överallt med o-smickrande belysning, borde vi inte lära oss att gå förbi dem lite snabbt men inte plåga oss framför dem? Vi ser ju ändå inte det som finns i spegeln rent objektivt, precis som att vi inte riktigt hör hur vår röst låter. Vi är inte objektiva i vår inställning till oss själva och därför reflekterar spegeln vår självbild mer än någonting annat. Och den har vi ju i skallen oavsett!

Vad tänker du om speglar?

Annonser
Det här inlägget postades i samhällskritik, skönhetsideal. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Ska vi spegla oss hela tiden?

 1. Lisa Eriksson skriver:

  Hej Jessica, jag förstår precis hur du tänker och jag håller med tull viss del, nämligen att om man mår dåligt av eller mest tänker negativa kritiska tankar när man set dig i spegeln är det bättre att inte spegla sig alls för det gör ingen något gott Att göra dig själv ledsen. Däremot tror jag att det är mycket nyttigt att lära sig att titta sig i spegeln och fokusera på att se det positiva med sig själv. Jag vet att det är svårt om man länge har haft det andra mönstret eller om man har en bild av hur man vill se ut som man jämför sig med, men jag menar förstås arr man ska sluta med det och istället lära dig att älska det man är. Lite som med positiva affirmationer som kan vara väldigt kraftfulla om man gör de regelbundet även om de mest känns löjliga i början. Att se sig själv i ögonen och säg att man är vacker precis som man är och att man är älskvärd till exempel. Jag tror helt enkelt inte att problemet är att vi speglar oss utan mer att det är så vanligt att (kanske framförallt kvinnor) är så självkritiska. Något annat jag tror är nyttigt är att när man det sig själv i spegeln inte fokusera då mycket på detaljer som en viss kroppsdel eller typ hudens porer utan istället se helheten och le mot sin spegelbild, för då set man också oftast det som du säger är mer objektivt och som andra ser, nämligen ens hela person med vacker glad utstrålning. Något jag däremot också lärt mig är att har man en dålig dag kan det verkligen vara bäst att helt undvika speglar för när man redan är nedstämd/ på dåligt humör så är risken också mycket större att man börjar leta fel på sig själv. Hursomhelst jag håller typ med dig och om du mår bäst av att inte titta i speglar så fortsätt så. Ha en trevlig kväll!! 🙂

  • Jessica Johansson skriver:

   Jag tror du har helt rätt, tack för din insiktsfulla kommentar. 🙂

  • Katarina skriver:

   Jag håller inte riktigt med. Vi lever i en på tok för utseendefixerad värld. Jag tror inte alls att vi ska lära oss försöka tycka så himla mycket öht om vårt utseende. Vi måste lära oss att utveckla en bra personlighet och karaktär och att fokusera på att bli bättre på det vi gör och vill göra. Att vara en god medmänniska och arbeta på våra negativa sidor och slipa ner våra vassaste kanter. Tvätta sig, kamma sig, klä sig snyggt och passande (kan vara arbetsoverall också) skall vara en del av grunduppfostran för att ha ett propert yttre som är socialt accepterat (att inte lukta illa eller klä sig fel för arbetsuppgiften) och sedan kan man addera smink, hårstyling osv där det passar.
   Just detta med att tycka att man är ”fin” stör mig. Det borde vara en icke-fråga och konstig att fråga sig om man inte arbetar kommersiellt med sin kropp. Du ska må bra, ta hand om hälsan och för övrigt lägga fokus på saker innanför skinnet (själ, hjärta och hjärna) eller utanför skinnet (vara en god medmänniska, bli duktig i sitt yrke osv). Då tror jag att folk skulle må mycket bättre och världen skulle vinna på det. Tänk all tankekraft som skulle kunna vändas mot konstruktiva saker – vi skulle säkert ha kunnat bota cancer vid det här laget! Istället finns det femtielva sätt att jämna ut huden…

  • Lisa Eriksson skriver:

   Katarina, jag tror att du missförstått min kommentar. Jag skrev inte att vi ska fokusera mer på vårt yttre eller spegla oss mer det tror jag inte heller är en lösning, utan vad jag skrev var att jag tror att det är nyttigt att när man speglar sig kunna tycka att man är fin och se det positiva i sig själv. Jag skrev inte att vi ska fokusera och lägga ner mer tid på utseende utan att det är bra att kunna se dig själv i ögonen i spegeln och känna kärlek till sig själv (inkl sitt yttre) och känna att man är värdefull. Min erfarenhet är att när man förlåter sig själv och börjar att visa sig själv kärlek (och jag menar fortfarande inte genom att göra något med sitt utseende utan genom att se det fina in- och utsida hos sig själv) så är man mer fri att fokusera på annat och att fullt ut kunna använda sin styrka och potential till att förverkliga idéer och drömmar samt sprida kärlek och omtanke till andra. Helt enkelt så var min mening inte att vi ska spegla oss mer eller lägga mer tid på vårt utseende utan att när vi ser oss i spegeln snarare känna oss nöjda och glada över de vi är.

 2. Madde skriver:

  Jag äger inte ens en helkroppspegel så för mig blir det inte så ofta som jag ser hela mig. Saknar det iof då det kan vara bra att se så kläder mm ser ok ut. Jag är expert på att klä på mig in och ut, bak och fram mm och då kanske det är bra med en extra koll 🙂 Demens light eller lite för stressad kanske? Och glöm inte att alla är fina precis som dom är och att det finns någon där ute som önskar att få en egenskap, eller något på dig som dom önskar att dom hade,

  • Jessica Johansson skriver:

   Vad skönt, vi har väl inte heller en riktig helkroppsspegel men ja, ändå en där man ser nästan hela. 🙂 kanske lite stressad eller bara tankarna på viktigare saker än om kläderna är bakochfram, hihi? 😉

 3. Katarina skriver:

  Åh, wow!! Bästa inlägget ever!! Du formulerar det så bra!! För precis så är det, som med rösten!! Vi ser ju inte det andra ser, för hur ofta står man helt stilla och stirrar rakt fram som i en spegel?? Vi går, vi böjer oss, vi snurrar, vi sitter och vrider oss, vi gestikulerar osv. Det är ju det som andra ser; kroppen i rörelse, i funktion. Jag ägnade också för mycket tid framför spegeln i unga år. Min mormor sade alltid att det inte var passande att spegla sig för mycket; fåfänga var ett mycket dåligt karaktärsdrag. Jag försöker ta med mig det. Jag har dock den dåliga vanan att glömma kolla ansiktet under dagen utan fokuserar på att kolla att inte kjolen fastnat i strumpbyxan därbak eller att koftan fastnat innanför byxorna, så jag upptäcker försent att min mascara har tagit lite ledigt och vilar under ögonen. 🙂 Upptäckte i morse att jag hade ett hål i sömmen under armen på baksidan av koftan. Tack spegeln som hjälpte mig se det. Dock hade jag inget alternativ så jag får låta bli att sträcka armarna framåt idag…
  Det är ju förresten också därför modellande inte passar alla (återgår till början av mitt inlägg) – modeller är sådana personer som ser bra ut tvådimensionellt (dvs på foton) – och det spelar ju ingen roll för oss som lever av det vi levererar tredimensionellt. 🙂
  På gymmet är det viktigt att ibland kolla om man har rätt kroppshållning vid vissa övningar så att man inte skadar sig.
  Spegeln skall fylla en funktion som hjälpmedel, inte som facit på din karaktär och utstrålning (där utseende är en väldigt liten del).
  …sedan önskar jag iofs att vissa använde nackspegel när de fixade sitt hår…har sett flera tjejer med löshårsklipsen fullt synliga i nacken medan de pillar i håret framme vid ansiktet…och andra vars bena letat sig ner mot nackhårfästet som om de glömt att det fanns hår att kamma mitt bak också…

 4. barbro skriver:

  Hej
  Jag äger ingen helkroppsspegel.jag undviker speglar så mycket jag kan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s