Tre skrivövningar som kickar igång ditt skrivande

Tidigare i år lovade jag att inspirera lite på den kreativa fronten, men nu är jag så himla fokuserad på mat och träning (vilket är prio ett i mitt liv just nu) så det har kommit lite i skymundan. Men mitt eget skapande går som tåget, jag skriver på en kortroman och en längre roman parallellt just nu. Och ritar så fort jag har ork och ro till det (en om dagen publiceras ju här, året om!). Hursomhelst, här kommer tre enkla skrivövningar. Fördelar: De går fort, vilket betyder att du inte behöver avsätta mycket tid. Och de släpper förhoppningsvis lite på den prestationsångest folk verkar plåga sig med. Prova!


Alla bilder i det här inlägget är gamla men tagna av mig, jag har använt dem när jag har haft skrivarworkshops för ungdomar osv.

Första skrivövningen: Skriv till en låt

Den här kan eventuellt kännas svår första gångerna men när man kommer in i det är det en så bra och enkel övning för att komma på nya tankespår. Ta inte den låten du lyssnar mest på just nu men gärna en som du gillar (eller tvärtom – en låt du avskyr! Det kanske händer något där). Lyssna på hög volym, gärna i lurar, och bestäm att du ska skriva non-stop medan låten varar. Tänk inte eller stanna upp medan du skriver utan bara skriv. Det kanske inte blir bra men i bästa fall föder det något frö som du kan spinna vidare på senare. Efter ett tag kan du ju också bestämma i förväg att du ska skriva utifrån ett visst tema. Jag skriver just nu till en låt om dagen med två kompisar (alltså i varsitt hem men vi skickar låtar via en facebooktråd, kan skriva mer om det en annan dag) och ser till att alltid skriva lite om sådant som passar min kortroman. Men att bara flödesskriva helt fritt till en låt är ett bra sätt att börja på. Har du extra skrivlust någon dag? Jamen så trevligt, spela samma låt tre gånger och skriv nonstop eller spela tre låtar på raken och skriv. Kommer du inte på bra låtar? Då får du tre av mig till att börja med: David Bowie – Time, Hole – Northern star, Allan Edwall – Kom. 

Andra skrivövningen: Skriv utifrån tre ord

1. Skriv upp tre random ord på en lapp, de första som kommer upp i huvudet. Eller testa med dessa: asfalt, Louisiana, cabriolet. Skriv en text som innehåller de tre orden, det kan verkligen väcka nya associationer och liksom miljöer eller känslor som ploppar upp i huvudet!

Fler alternativ på ord du kan testa om du inte kommer på egna (random utvalda av mig): 1. Klänning + moder + motsättning. 2. docka + gryning + fruktansvärd. 3. divan + pupiller + tabletter.

Tredje skrivövningen: Uppfinn en karaktär – tar lite längre stund

1. Fyll i som en ”mina vänner-bok” för en fiktiv karaktär. Ge dig själv MAX två minuter att göra detta så du inte övertänker något. Det här ska vara helt spontant! T.ex namn, ålder, intressen, drömmer om, lyssnar på osv. Som lite snabbinfo.
2. Utgå från mina vänner-boken och skriv en kort text om en vanlig dag i din karaktärs  liv t.ex ur karaktärens dagbok.
3.  Skriv sedan ett stycke där karaktären är med, vill du så kan du göra det utifrån tre ord i föregående övning.
4. Gillar du din karaktär? Så bra, fortsätt skriva om personen. Vill du att den ska interagera med andra? Upprepa från punkt ett i denna övning.

Det här kanske låter väldigt basic men basic är bra för att kicka igång (eller återuppta) sitt skrivande tycker jag! Personligen gillar jag att inte utgå så mycket från mig själv när jag skriver, i det fiktiva kan jag ju hitta på vad tusan som helst och det är inspirerande om något. Köp gärna min debutroman, apropå det!

Annonser
Det här inlägget postades i Litteratur. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s