Önskeinlägg: Retro inredning

Häromdagen när jag bad er sätta rubrikerna så fick jag flera roliga förslag! Ett av dem var att skriva lite om mitt förhållande till retro inredning, som jag ju älskar. Jag tänkte helt enkelt svara på frågorna som jag fick.

Hur väljer du ut vad du vill ha/bli av med?

Jag går helt och hållet på lust. Jag älskar starka färger och typiska 50-60-70-talsmönster. Jag är en ganska impulsiv person så ibland tröttnar jag på saker som jag älskade när jag skaffade dem. Då gör jag mig av med de sakerna. Tack vare bytessidan så har jag numera väldigt lätt för att göra mig av med saker och sparar inte massa i källaren. Vårt källarförråd innehåller därför främst mina gamla skrivböcker och typ brev från barndomen. Det jag inte avgudar gör jag mig av med eftersom jag bara vill ha fina saker. Ibland ångrar jag mig (som en lampa jag gjorde mig av med innan flytten, WHYYYYY? och en jättefin blå stegpall i samma färg som våra köksluckor. VAAARFÖR?) men oftast ångrar jag mig inte. Jag blir kär i en sak och då skaffar jag den men jag har lugnat ner mig lite med tempot. Jag har inte samma tid eller energi att lägga på att byta grejer eftersom mitt största fokus nu (utöver att skriva och rita) är att klara maten och träningen.

Väljer du helt enkelt det du gillar eller har du ett intresse för vem som tillverkat sakerna osv?

Vissa ”retromänniskor” är ju intresserade av vem som formgivit, var sakerna kommer ifrån osv. Men jag har inte alls något sådant intresse. Tvärtom är jag totalt ointresserad av sådant, precis som jag är helt ointresserad av att samla på specifika saker. Precis som med kläder så bryr jag mig inte om ”märken”. Jag är lika nöjd med ett sideboard från Ikea på 70-talet som ett sideboard från någon fin tillverkare (dock inte lika nöjd med moderna ikea-saker hehe). Men jag, precis som alla andra, tycker att Stig Lindbergs mönster är väldigt fina. Även där går jag helt på lust och glädje och färger!

Har du något favoritårtionde?

Jag skulle nog säga att jag har en extra vurm för 60-talet, både när det gäller musik och politik och inredning. Men jag älskar allt från 50-60- och tidigt 70-tal (dock när det börjar bli furu så säger jag ifrån). Blandar hejvilt.

Jag lägger till några egna frågor när vi ändå pratar retro!

Hur ser jag på fynd?

Många retromänniskor, och folk som gillar att gå på loppis, är så fokuserade på att fynda saker billigt. Det kan jag ha lite svårt för. För mig är ett fynd något jag tycker om och som gör mig glad, sen spelar det ingen roll om det har kostat en tjuga eller 200 kronor. Jag är inte intresserad av andras fynd och frågar aldrig ”Vad fick du ge?” Tycker inte det är något fel med folk som gör det men för mig personligen så definieras ett fynd av något jag tycker är fint och som gör mig glad!

Vad drömmer jag om att hitta?

Oftast när jag har kommit på att jag vill ha något så hittar jag det helt enkelt. Då kollar jag på blocket hela tiden och bevakar det där, söker saken i retrogrupper på Facebook osv och så hittar jag det oftast ganska snart. Jag har inte mycket tålamod. 😀 Så var det med stringblombordet här ovan till exempel, och även med skänken nedan.

Hur ser jag på vardags- och festsaker?

Vi använder alla våra saker till vardags. Alla koppar och bestick och tallrikar och glas osv. Jag har samma filosofi med kläder. Saker ska användas, merparten av livet är vardag och jag älskar vardagen med sina tidiga mysiga morgnar och allt annat. Hellre vardag än fest och hellre fintallrikar än fultallrikar. Den uppmärksamma läsaren har säkert noterat att jag nästan alltid äter på olika tallrikar (vilket märks när jag fotar min mat). Vi har helt udda porslin, typ max två av samma när det gäller tallrikar/koppar. Det ger så mycket vardagslyxglädje!

Sammanfattningsvis så älskar jag retro inredning för att det gör mig glad med mycket färg. Men jag är också glad att sakerna kommer till sin rätt mer i vår trea än de gjorde i den kaotiskt fullproppade ettan (klicka på kategori inredning och botanisera, där finns mycket bilder från både nya och gamla lägenheten).

Annonser
Det här inlägget postades i Inredning, Retro. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s