Tjockskola: Myter om tjocka människor

Ny inläggsserie som kommer dyka upp med ojämna mellanrum (och som jag funderat på jättelänge men nu kommer till skott med efter ett av önskemålen i gårdagens ”Ni sätter rubriken”-grej): Tjockskola! Det kanske bara blir två inlägg totalt eller så blir det fler, men här kommer det första. Alla illustrationer har jag gjort och en om dagen publiceras på facebooksidan En miljon ledsna flickor. Gilla gärna den sidan!

Det är ju så att det florerar massa myter och sådant kring överviktiga människor. Därför tänkte jag att detta första inlägg ska krossa några vanliga myter kring tjockisar. Har jag glömt något? Bidra gärna med fler i kommentarsfältet. Jag skulle kunna skriva en uppsats kring varje myt men har valt att hålla det kort, dels för att du ska orka läsa och dels för att jag har skrivit ganska mycket om allt det här i bloggen, för den som orkar rota i arkiven!

Myt 1: Tjocka människor har ingen karaktär

Svar: Det har du ingen aning om! Det finns många smala människor som inte har någon karaktär, det finns många tjocka människor som har stenkoll på vad de stoppar i sig men som kanske inte går ner av en mängd olika skäl (sjukdomar, hamnar precis på lagom kalorimängd för att stå kvar på samma vikt osv). Vissa tjocka, precis som vissa normalviktiga, är sockerberoende och i de fallen är det en sjukdom precis som alkoholism eller träningsberoende och har inget med karaktär att göra. Ytterligare andra kanske lider av ätstörningar och har därför svårigheter att kontrollera sitt matintag. Ytterligare andra kanske precis har gått ner 50 kilo från att ha vägt 200 kilo och har därmed bättre karaktär än många smalare personer. Och ytterligare andra kanske har världens bästa disciplin men trivs med att vara tjocka (mer om det nedan).

Myt 2: Tjocka människor är lata

Svar: Tro’t eller ej men det går faktiskt inte att se utanpå en person om hen är lat eller inte! Så enkelt är det. De flesta är nog lata ibland. Jag är inte särskilt lat av mig precis generellt, och jag väger ändå just nu drygt 96 kilo till mina 161.6 cm. Så det är säkert massa människor på stan som tror att jag är lat och har dålig karaktär, fast mitt utseende har helt andra orsaker. Och jag är inte ensam om det. Det är helt enkelt en seglivad myt att tjocka människor är latare än gemene man. Tyvärr är det bevisat att överviktiga kvinnor har svårare att få jobb än normalviktiga dito, orkar inte googla rapporter nu men det är i alla fall sant. Är du arbetsgivare? Läs gärna mitt inlägg ”Anställ en tjockis eller två”.

Myt 3: Det finns ingen tjockis som trivs med att vara tjock

Svar: Detta stämmer inte! Lyssna gärna på min podcast, till exempel avsnittet med Julia Skott eller Apan satt i granen, eller Fancy Frida (det första avsnittet som heter just ”Tjock och nöjd med det”). Eller kolla på bloggar som Lady Dahmers. Det finns massa människor som trivs alldeles utmärkt med att vara tjocka och som inte har problem med värden eller ledvärk. Det finns många som älskar att äta kakor och bullar och som inte tycker det gör något med fett som dallrar (därmed inte sagt att alla tjocka äter kakor hela tiden, please, se föregående punkt)! Det är svårt att ta in för många. Men sant. Jag trivs inte med det, men har skrivit bra inlägg på temat. Vet inte om allt är aktuellt längre men läs t.ex mina inlägg Om jag kunde skulle jag fortsätta vara tjock och Låt den feta äta så många bullar hon vill. För att nämna några exempel.

Myt 4: Tjocka människor är otränade eller har dålig kondition/styrka

Svar: Nepp, alla som på riktigt vet något om träning och hälsa vet att det här inte stämmer. En tjock person kan vara jättesvag. Eller jättejättestark och vältränad och träna fem gånger i veckan och promenera eller springa varje dag. Jag tränar ju nuförtiden 4-5 ggr i veckan plus promenader och det syns säkert inte på mig, enligt den som fortfarande tror på den här myten.

Myt 5: Tjocka människor har ingen kunskap om kost och hälsa

Svar: Åh gud i himlen, hur kan folk gå runt och tro något så dumt? De tjockisar som, precis som jag, har jojobantat år ut och år in med den ena metoden värre än den andra – de vet en hel del om kost och hälsa. Jag kan rabbla i sömnen hur många kalorier en avokado eller banan eller ett äpple innehåller. Trots att jag är tjock. Min problematik (om vi nu ska kalla den så) ligger på ett annat plan än det rent kunskapsmässiga, jag skulle säkert kunna göra en alldeles utmärkt matsedel till någon som ville tappa i vikt. Det är inte det.

Myt 6: Tjock är lika med ful

Jag hör det så ofta. ”Tjock och ful” i samma andetag. Jag har sett sååååå många tjocka personer som är hur vackra som helst och såååå många smala/normalviktiga som inte alls skulle kvala in på vad man kallar ”vacker” (även om jag avskyr att prata i sådana termer överhuvudtaget eller alls bedöma andras utseenden, vi har viktigare saker för oss). Och vice versa. Snälla, watch your tounge och plussa inte ihop tjock med ful. Vi dödar det uttrycket nu, klara, färdiga, gå…! Läs gärna mitt inlägg ”Fet är inte lika med ful”.

Följ mig gärna på instagram!

Annonser
Det här inlägget postades i Fatshaming, samhällskritik, skönhetsideal. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Tjockskola: Myter om tjocka människor

  1. Marie skriver:

    Mitt i prick, Jessica! Och vilka himla fina teckningar!

  2. karin skriver:

    Tillägg till myt 1: vissa tjocka människor äter under tvång mediciner som gör dem tjocka vare sig de vill eller inte

  3. Petra Deliu skriver:

    Riktigt bra inlägg! Håller med om allt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s