Min läsdagbok i januari 2016

Januari har inte precis varit någon stor läsmånad för mig. Men jag tröstar mig med att jag har hunnit så mycket annat. Tränat massor, skrivit en hel del själv, ritat mängder av teckningar, träffat massa vänner och annat roligt. På kulturfronten har jag sett en hel del bra filmer och flera bra teveserier och dokumentärer. Tre böcker hann jag åtminstone klämma innan månaden nu strax är slut.

Först ut blev romanen Astragalav Albertine Sarrazin. Romanen har ett gäng år på nacken men har nu getts ut i nyutgåva med förord av ingen mindre än min husgudinna Patti Smith! Den handlar om en ung kvinna som rymmer från fängelset. På vägen därifrån skadar hon dock foten rejält och blir upphämtad av en viss Julien. Hon tvingas gömma sig undan dem som åter vill bura in henne. Och det här låter ju som upptakten till en medioker deckare (jag gillar inte sådana). Det stämmer dock inte alls. I stället är det här en originell och välskriven roman full av härliga miljöer och fina formuleringar. Även om jag i vissa stunder kom ur boken lite (det berodde på mig, att jag läste för lite helt enkelt) så kom jag till slut in i den och kunde inte sluta läsa. Verkligen en pärla som föll mig i smaken!

Därefter kände jag för något helt annat och grabbade tag i Ernst Billgrens Tjyvar i bokhyllan. Det är en bok med ett antal tavlor av Billgren, men också en märklig och ganska ologisk berättelse. Berättelsen ger jag inte mycket för men jag gillar tavlornas originella absurda inslag. Såsom en fågelholk i ett typ högborgerligt hem, och så de återkommande rävarna. Jag fokuserade mest på just tavlorna och blev inspirerad. Det här är garanterat en bok jag kommer bläddra i flera gånger.

Ännu mera konst, tänkte jag sedan, och plockade fram den här lilla tunna boken av Ulf Linde om konstnären Siri Derkert. Det är hon som har gjort bl.a ristningarna nere i Östermalmstorgs tunnelbana som så många stockholmare står och tittar på varenda dag. Jag har sett en superintressant dokumentär om Siri Derkert på SVT Play och blev väldigt intresserad av att veta mer om henne. I den här tunna boken som vi hittat på antikvariat, så ger Ulf Linde en liten inblick i Derkerts konstnärskap. Hennes privatliv lämnar han därhän, i stället fokuserar han helt på hennes konstnärliga gärning. Jag kan väl tycka att det blev lite tråkigt men det är också liksom en fin första teaser för den som vill veta mer om Derkert. Dessutom några fina bilder på hennes tavlor längst bak i boken.

Vad läste du i januari?

Annonser
Det här inlägget postades i Litteratur. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Min läsdagbok i januari 2016

 1. Ann skriver:

  Jag har läst, Axels tid av Lars Lerin och I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv av Tom Malmqvist. Väldigt läsvärda bägge två! Jo och Doktor sömn av Stephen King 🙂

  • Jessica Johansson skriver:

   Åh min mamma fick Lars Lerin-boken i julklapp av mig, vad fint att den var bra. Malmqvist har jag hört talas om men ska googla lite mer nu 🙂

 2. Marie skriver:

  Jag har läst ut sista delen av Elena Ferrantes tetralogi om de två väninnorna Elena och Lila i Neapel. Första delen, Min fantastiska väninna, kommer ut på svenska i mars. Missa den inte!

  • Jessica Johansson skriver:

   Åh wow vilket fantastiskt tips, det låter verkligen som något för mig. Skriver upp i kalendern. 😀 tack!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s