Min kritik mot SVT:s vegoprogram

Idag när jag åt min lunch så kollade jag på SVT:s nya vegetariska matprogram, ”Vegorätt”. Tyvärr fick det mig bara att må dåligt. Jag har märkt att åsikterna som folk har kring det här programmet varierar väldigt mycket och alla har så klart rätt till sin egen åsikt. Jag är inte vegetarian men gillar att äta mycket vegetarisk mat. Hursomhelst, här kommer mina tankar:

För mig blev det en obehaglig upplevelse, då jag uppfattade programmet som sexistiskt och hälsohetsande, tyvärr. Allt var så gulligt och fejkat och perfekt. Tjejerna rörde vid varandra hela tiden och stod nära varandra och slängde med håret och poserade. Jag upplevde det som att det var ungefär lika mycket fokus på gullighet och sexism som på den faktiska maten. Ibland filmades det långsammare när de tog i någon mat och de berömde hur ”vackra” pumpakärnor var osv.

Annan kritik som riktats mot programmet är att det ger en stereotyp bild av vegetarianer. De yogar på en äng, äter middag på en strand medan någon spelar trummor och sköljer sötpotatisen i havet (eller om det nu är en sjö, vad vet jag, haha). SVT har besvarat kritiken, men det gjorde det inte mycket bättre. Måste det handla om vikt (äntligen får jag äta mycket majonnäs och ketchup) och därmed latent ångest kopplad till mat, bara för att det riktar sig till unga tjejer? De har grönkål i håret och är allmänt överdrivna i sitt tilltal. Min kritik riktar sig inte mot de två enskilda tjejerna, utan mot produktionen som helhet förstås.

Det är tråkigt att SVT, som jag annars förlitar mig på för det mesta, väljer att producera det här programmet när det är dags att rikta sig till unga tjejer och prata vegomat. Det hade gått att göra på hundra andra sätt. Dessutom, låt oss vända på sojabönor-steken och tänka hur det hade sett ut med två män som lagade mat och fnissade och tog i varandras hår och poserade och var gulliga och yogade på en äng. I’m just saying. Och förutom allt detta, vem tusan har någonsin tid att laga så pass avancerad mat som de lagar? Jag hade hellre sett ett matlagningsprogram riktat till unga tjejer, gärna med fokus på vegetariska recept, där man tipsade om snabba och lättlagade goda vegomåltider som man har tid med i en stressig vardag. Eller varför inte billiga OCH snabba vardagliga vegorecept? Alla har inte tid eller råd att leta efter de komplicerade varor som används i programmet.

Andra röster om programmet: Sylvia Balac i Aftonbladet om att vara vegetarian inte handlar om att man vill äta hälsosamt, utan att man inte vill äta döda djur. Bloggkollegan Malin Wollin menar att ”Vegorätt” är FÖR rätt. Och så vidare.

Jag har också hört att alla inte uppfattade hälsohetsen och sexismen, vissa tyckte bara det var fint. Och det är ju jättebra. Men jag kände ändå att jag vill förmedla min syn på programmet.

Annonser
Det här inlägget postades i samhällskritik, skönhetsideal. Bokmärk permalänken.

19 kommentarer till Min kritik mot SVT:s vegoprogram

 1. Katarina skriver:

  ”De yogar på en äng, äter middag på en strand medan någon spelar trummor och sköljer sötpotatisen i havet (eller om det nu är en sjö, vad vet jag, haha).”

  Wuahahahaaa!! Detta var bland det roligaste jag läst!! Nu MÅSTE jag se det programmet trots att jag tycker att matlagningsprogram är supertrist! Skitkul ju! Låter som Zoolander fast med mat istället för mode!

 2. Erika skriver:

  Ja, jag måste ju hålla med dig nu. Om än motvilligt. Ville verkligen att det skulle vara bra, men när jag och min sambo kollade så började han nästan skratta, det var för gulligt och för tramsigt. Men jag försvarade att det ändå var ett vegoprogram och med två unga tjejer. Men så här efteråt så känner jag helt annorlunda, jag kunde inte alls relatera till dessa tjejer, kände mig som en gammal tant nästan. Allt skulle var så näringsrikt och nyttigt, bara för att det är vego behöver det ju inte vara supernyttigt, för det är ju precis varför många inte äter vegmat. Jag tycker också det vore bättre att visa vardagsmat, enkelt och gott. Som alla kan fixa.
  Men jag hoppas däremot att den grupp de riktar sig till fick ut något av det…

  • MB skriver:

   Jag håller inte alls med om vad du säger, jag tyckte dom gjorde massor med vardagsmat. Särskilt frukosten. Även ketchupen var toppen. Har du allt hemma, vilket det oftast är frågan om, så kan du göra det dom gjorde i ett nafs.

  • Jessica Johansson skriver:

   Jag kritiserar inte gulligt och tramsigt, jag tycker saker måste ha rätt att få vara gulliga och tramsiga och ens män kan inte gilla allt man gillar. Som jag skrev i en annan kommentar, målgrupper = bra! däremot kritiserar jag falskheten, perfektionen, sexismen osv osv.

  • Jessica Johansson skriver:

   PS: Jag läste någonstans att målgruppen var upp till 30 och då tillhör jag ju alltså målgruppen och mådde inte bra av det här programmet! :O

 3. Helena skriver:

  Jag kände mig besviken över att hag inte gillade det för jag ville gärna se ett natvegoprogram med två unga tjejer men jag orkade inte kolla så länge. Det var bara för fjantigt!

 4. M skriver:

  Programmet var fel på så många plan. Det gav inte alls en riktig bild av hur veganer/vegetarianer lever. Jag gillar inte heller hur tjejerna framställdes/framställde sig själva. Och varför bara rikta sig till unga tjejer? Nej, jag gillade inte programmet.

  • Jessica Johansson skriver:

   Håller med! Förutom det där med att bara rikta sig till unga tjejer. Jag tror ju på målgrupper, copywriter som jag är, och jag tänker att det är bra att man kan nischa olika program. Men nischen unga tjejer kan man nischa till på ett betydligt mer sympatiskt och modernt sätt än det här programmet.

 5. MB skriver:

  Jag var bara tvungen att gå ut och titta, hade också läst både bu och bä om programmet. Jag är mycket intresserad av ny mat och särskilt om man kan få nya tips om veggo mat. Jag tyckte den mat de tillverkade, dukade fram och pratade om var fantastisk! Jag blev omedelbart sugen på att göra flera av sakerna. Jag lärde mig flera saker jag inte visste, bl a den där jästen. Sedan kändes kvinnorna väldigt äkta och genuint glada (OCH lite flamsiga jovisst) så jag blev faktiskt glad av att titta på dom. Undrar om dom inte har gjort programmet med en liten blink åt fördomar som folk har om veggo folk? Kanske vi fler skulle masa oss ut med familjer och vänner och grilla på en strand eller i någon mysig snödriva/pulkabacke med barnen. Är det det som retar folk egentligen i detta program, att det verkar orealistiskt att någon har det så där? Jag vill ha det så där! Fast utan en trummande kille i solnedgången, någon gräns måste vi ju dra;-))

  • Jessica Johansson skriver:

   Okej vad kul att du kände så men jag känner faktiskt inte alls så. Jag känner att det är så långt ifrån människors verklighet så att det skapar prestationsångest, de måste dessutom slänga in något om att de ”äntligen” får äta mycket ketchup och majonnäs (implicit att man inte ska äta onyttiga saker när man är tjej för då ska man tänka på vikten) osv – i övrigt har jag förklarat ganska bra i inlägget vad jag tycker. Och hu, jag skulle verkligen inte vilja ha ett sådant liv, jag fick lust att åka till centralstationen i stockholm (där jag bor) och pussa golvet där pga kände så starkt att jag aldrig vill grilla på en strand. 😀 haha!

 6. karin skriver:

  Jag har en helt annan fråga till dig. Jag undrar om du känner av att du är mätt och nöjd när du ätit. Jag har efter decennier av ätproblem tappat den reflexen (tillkommer ju att jag äter en massa mediciner som ökar aptiten i och för sig). Jag skulle så gärna vilja kunna äta den där måltiden eller den där kakan och bara känna mig tillfreds med det och inte att det istället triggar vilkjan efter mer och mer. Då blir det på sätt och vis nästan lättare att inte äta alls. Vilket ju som alla förstår inte heller håller.

  • Jessica Johansson skriver:

   Hej Karin och förlåt att jag inte har svarat på din fråga, såg att du ställde den för ett tag sedan också. Jag är ibland dålig på att svara på kommentarer men försöker bättre mig! 🙂 Nej tyvärr så känner jag ju väldigt sällan att jag är mätt om jag inte äter typ… ett BERG av mat och även då varar mättnaden bara en stund. Det är också det som gör allt så svårt ofta, att det är svårt att motivera sig att fortsätta om man ska gå runt och vara hungrig. Men trigget efter kakan kan ju också vara att du t.ex är sockerberoende eller någonting ditåt? Alltså jag skulle aldrig kunna vara nöjd med en eller ens tio kakor på raken utan vill då bara ha mer och mer och mer och därför har jag insett att jag inte kan ha kakor i mitt liv. 😦 tyvärr för jag ÄLSKAR kakor! Men nej, sluta inte äta. jag tror då på att försöka äta oftare i stället under övergångsperioden och sedan kommer du kanske bli mätt på rejäl frukost (den enda frukosten som funkar för mig och mättar någorlunda är fiberhavregrynsgröt med pumpakärnor, blåbär, kanel och mjölk), mellanmål på förmiddagen, ordentlig lunch, mellanmål på e.m och så en ordentlig middag och kanske litet kvällsmål. ❤

  • Lotta skriver:

   Att du inte blir nöjd och mätt är troligtvis förklaringen att du inte går ned i vikt. Ingen människa klarar att stå emot hunger under längre tid. Det är då man råkar trycka i sig det där brödet eller vad man nu inte vill äta. Kanske får du i dig för lite fett eller protein? Eller mat med för många snabba kolhydrater? Eller äter för många måltider?

 7. hannah skriver:

  samma känsla här. försökte kolla ett avsnitt i förrgår med min sambo men båda kände bara NEJ?! är dom lesbiska?(inget fel med det..) vem gör en smoothie i ett matprogram??

 8. M skriver:

  Vem har sagt att programmet ska vara representativt för vegetarianer/veganer? Varför utgå från det? Varför gnälla över att maten inte är snabblagad/vardagsmat? Vem har sagt att det måste vara det? Varför kritisera för att råvarorna är annorlunda/dyra? Brukar Herr Moberg med flera medelålders vita män som står i TV och lagar mat få det slängt på sig? Jag kan hålla med och förstå mycket av kritiken, men samtidigt tycker jag många kritiserar utan att ställa sig denna typ av frågor först, vilket är kopplat till att det är två unga tjejer som syns i rutan, intressant att det kan vara så provocerande. Varför blir du provocerad? För att de ifrågasätter vår tids sätt att leva? Försök att se programmet med öppna ögon istället, det kanske tillför nya perspektiv i ditt liv.

  • Jessica Johansson skriver:

   Ok jag ska erkänna att jag _aldrig_ kollar på matlagningsprogram så jag har ingen aning om hur de medelålders vita männen brukar göra. Men jag vill starkt opponera mig emot att dessa tjejer ifrågasätter vår tids sätt att leva? De åmar ju med i samma ideal osv som alla andra men det är svårt för målgruppen ”unga tjejer” att identifiera sig med detta, jag tänker att det snarare skapar massa prestationsångest att allt är så perfekt och dyrt osv. Jag slog på programmet med öppna ögon men det tillförde inte annat än ångest i mitt liv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s