Rynkor och åldrande

Åldrandet är ett ofrånkomligt faktum. För mig är det förknippat med mycket oro främst eftersom döden också är väldigt ofrånkomlig. Och döden är min ständiga följeslagare, som liksom i Bergmans ”Det sjunde inseglet” liksom närsomhelst kan komma med svart slängkappa och bestämd röst för att hämta mig. Det här strugglar jag ju med konstant i form av hypokondriska sjukdomsnojor och på en mängd andra sätt. Det har jag skrivit ganska mycket om i bloggen och tänker därför inte uppehålla mig vid det just i det här inlägget. Det blir bara som ett inledande konstaterande inför dagens ämne:

Rynkor!

Idag är det massa människor som väljer att släta ut sina rynkor med sprutor, och ännu fler som försöker förebygga dem genom otaliga krämer och behandlingar. Jag vill inte sätta mig till doms över det, även om jag kan tycka att det är tråkigt. Men jag förstår det, för mig framstår sådana försök också som försök att mota bort tanken på den egna dödligheten och livets ändlighet. Jag har svårt att se en person med utslätande ansiktsrynkor utan att tänka att hon (för det är ofta en hon) är rädd för döden och försöker fokusera bort den. Givetvis har det ju lika mycket att göra med vårt ungdomliga skönhetsideal. Vi förknippar helt enkelt skönhet med att vara ung, slät, ”fräsch” (som om fräschhet skulle vara kopplat till streck i ansiktet liksom). Den åldrande kvinnan ska på olika sätt gärna åtminstone ge intryck av att försöka försköna sin ålder. Det tråkiga är ju bara att åldern alltid syns på händer och hals och dekolletage, och därför blir det svårt åtminstone för mig att inte börja analysera en person som motat bort ansiktets rynkor på ett uppenbart sätt. Och det är typ alltid uppenbart.

Men det går också att se rynkor på ett helt annat och mycket mer befriande sätt! I ett gammalt avsnitt av P1:s ”Allvarligt talat” (sök upp det i appen SR Play eller på SR:s hemsida) så pratade Märta Tikkanen och (numera avlidna) Birgitta Stenberg om åldrande och någon av dem sa att hon såg sina rynkor som ett tecken på att hon levat. Hennes av ålder märkta ansikte vittnade om en tillvaro full av känslor: skratt, breda leenden, bekymrat sänkta ögonbryn, ett ansikte koncentrerat framför sitt skapande, gråt och himlastormar. Och hon (om det nu var Märta T eller Birgitta S) såg det som någonting positivt! Att man i hennes ansikte tydligt kunde se att hon haft ett liv fullt av händelser och relationer. Så himla fint att jag nästan får gåshud när jag skriver det.

Och när jag funderar på vilka kvinnor jag verkligen beundrar på djupet – Patti Smith, Märta Tikkanen, Suzanne Osten, Stina Wollter osv – så har ju min beundran inte någonting att göra med deras utseenden (även om jag tycker de alla är helt fantastiska även på den fronten) utan med deras prestationer, deras utstrålning och kraft och det de skapar. Därför hoppas jag att jag kommer kunna ta rynkorna med någorlunda ro, och tänka att ju också jag är en människa med oändligt starka känslor (ofta många gånger skiftande under samma dag, idag har jag både varit jätteledsen, jättestressad, orolig och nu superglad och därmed kom orken att skriva ett blogginlägg!). Och om det syns på mitt ansikte så förmedlar ansiktet förhoppningsvis just det. Att jag inte är någon tråkig, tam, beige människa utan en person full av liv och glädje och sorg och inspiration och skaparlust! (sminknojan som jag skrev om häromdagen talar emot det lite tyvärr, men jag tänker åtminstone aldrig spruta in förlamande gift i mitt ansikte)

Hur tänker du som läser kring rynkor och åldrande? Tar du det med ro eller håller det dig vaken om nätterna?

Annonser
Det här inlägget postades i skönhetsideal. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Rynkor och åldrande

 1. Carro skriver:

  Jag tar det med ro. Är snart 34 år och börjar få ”fina linjer”. Jag kan faktiskt tycka att de ger en smula pondus. Jag hade länge knappt några ålderstecken alls och fick alltid visa leg om jag t ex skulle köpa en flaska vin, fram till ungefär 1,5 år sedan.
  Jag håller med damerna du citerade ovan om att rynkor och linjer visar att man levt. Det ska man ju vara glad över!

 2. Katarina skriver:

  Folk får göra precis som de vill. Rynkor eller inte rynkor. Spelar ingen roll. Faktum är att rynkutslätning är nästan lika vanligt bland män idag (i den mer jämlika delen av världen). Rynkor är inte en symbol för åldrande, rynkor är ett tecken på att kollagenet avtar i mängd, att underhudsfettet minskar med åldern. Ju smalare än person är desto rynkigare kommer den att vara. Eller som en kollega till mig sade när vi pratade ålder och rynkor under fikapausen och hen tar en bulle till: ”Huvudsaken är att hålla skinnet spänt!” och log stort. Det är meningslöst att ha generella principer i den här frågan. Det är ju individens egna välmående som skall vara i fokus. Att bli uppfattad som trött eller arg varje dag efter 40+ är kanske inte heller så kul? Vad säger du om folk som inte sminkar sig alls men använder fillers eller botox? Vad säger du till tjejen som har haft vändstekta ägg till bröst och alltid drömt om att kunna ha något axelbandslöst på sommaren som inte bara glider rakt ner till midjan? ”Var nöjd som du är”? Vad säger du till tjejen som har 70F och som lade av med orienteringen för att det var för smärtsamt i bröst och axlar och som drömmer om att kunna ha en skjorta på sig som sitter snyggt både över axlar, midja och som går att stänga över bysten? Vad säger du till killen vars näsa nästan nuddar överläppen i ett samhälle där uppnäsa är standard? Vad säger du till tjejen eller killen som svettas så att det blir LP-skivor varje dag eller som plaskar runt i sina genomsvettiga skor? Vad säger du till mannen som anstränger sig med att le hela tiden för att mungiporna i naturligt läge faller neråt och får folk på jobbet att bli osäkra om hans egentliga känsloläge? Att uttrycka känslor låter ju fint, men om ditt naturliga avslappnade ansikte uttrycker trötthet och bisterhet kanske du skulle tänka annorlunda, framför allt om du själv ser dig som en glad och pigg person som är alert och intresserad av det mesta. Jag tror att fler än du tror fixar till sig och det är få som försöker göra om sig till Barbie, men det är detta media helst skriver om så klart. http://www.minq.com/beauty/7137/11-most-extreme-plastic-surgeries-of-2014?cont=6776427iosf#page=1

  Är det fel att rätta till tänder också? Är det fel att färga över grått hår? Är det fel att operera dålig syn istället för att köra med glasögon? Är det fel att ta in utstående öron? Var går gränsen? Och varför ska det finnas en normativ gräns? Vad gör den för nytta, förutom skammar de som väljer att göra något som hamnar på ”fel” sida gränsen? Och går gränsen vid att inte ta bort ålderstecken men bröstförstoring och skalfasader är ok? Du förstår vad jag menar – det är riskabelt att börja bedöma och värdera fenomen som inte påverkar någon förutom individen som valt det.

  • Susanna skriver:

   Jag håller helt med dig i denna fråga. Folk får göra det som känns bäst. Om man känner sig ful eller är missnöjd är jag helt öppen för alla typer av behandlingar. Känner många som gjort ”något” vilket har förbättrat deras självkänslor och attituder. Helt ok tycker jag.

 3. Jag har slutat med smink helt och hållet. Det ser bara patetiskt ut med mina rynkor. Har gått ner 25 kg och rynkor är numera permanenta i mitt ansikte. Jag ser betydligt tröttare ut nu än när jag var rund men är mycket piggare och lever än mer hälsosamt. Nu springer jag flera mil per vecka och det får kosta i rynkor. Hälsan framför allt 🙂 Färgar inte håret sedan några år och har aldrig haft det längre än nu. Är 51 år.

 4. M skriver:

  Jag vet inte om det här är någon tröst, men ju äldre man blir desto mindre bryr man sig om rynkor och smink. Man värderar helt andra saker, som att få vara frisk t ex.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s