Mitt bok-år 2015

Jag hann klämma två böcker under de sista dagarna 2015. Kör ju lite läsdagbok både här och på instagram, alltså att jag vill säga några ord om allt jag läser. En av de sista böckerna jag klämde var den stora, fina nya boken av Waldersten, ”Poem”. Boken innehåller dikter med skrivmaskins-typsnitt och illustrationer till. Penseldragen är liksom råa och nakna på något sätt. Dikterna är väldigt starka. Det är svårt att göra en sådan här bok på ett bra sätt men Waldersten har verkligen lyckats. Våga spana in den ”trots” att det är poesi, den är himla fin. Jag fick den i julklapp av min fina syster.

En till bok jag ”läste” under årets sista dagar var ”Limbo” av Erik Svetoft. Det är bara illustrationer. Absurda, obehagliga, säregna illustrationer i färg och svartvitt med många detaljer. Fint att sådana här böcker ges ut tycker jag, även om de verkligen är i minoritet.

”Orlando” av Virginia Woolf, en riktig klassiker. Jag har länge fascinerats av Virginia Woolf (börja med filmen ”Timmarna” eller serien ”Life in squares” (som just nu finns på svt play) och utgå därifrån till böckerna). ”Orlando” gav mig blandade känslor eftersom den i sina stunder var lite tråkig. Jag vill inte spoila genom att avslöja bokens två stora överraskningar/vändpunkter. Men till syvende och sist kunde jag inte sluta läsa och den gjorde stort intryck på mig som en av årets bättre läsupplevelser. Kul när det blir så!

Bokåret 2015, annars då?

Hur många böcker läste jag?

46 stycken. För att vara jag är det väldigt lite, även om jag läste ungefär samma mängd 2014. Innan dess har jag många år i sträck varit uppe kring 150 böcker per år.

Vilken bok var sämst?

Jag har blivit väldigt bra på att inte läsa ut dåliga böcker. Märker jag att en bok inte faller mig i smaken – ja, då slutar jag läsa och gör mig av med boken (byter bort eller skänker). Det är befriande och rekommenderas. En bok som jag ändå tog mig igenom men inte gillade var ”Den som väntar” av Kristin Emilsson.

Vilken bok var bäst?

Åh, jag har läst så mycket bra. Men här kommer åtta titlar jag fastnade lite extra för:
”Vi är de döda, nu, snart” av Kristian Lundberg (poesi)
”Lära min mor att föda” av Warsan Shire (poesi)
”För Lydia” av Gun-Britt Sundström (roman)
Kliniken och andra berättelser” av Anna Kavan (noveller)
Marina bellezza” av Silvia Avallone (roman)
Den vita staden” av Karolina Ramqvist (roman)
”Orlando” av Virginia Woolf
Jag vill inte dö jag vill bara inte leverera” av Sara Granér (seriealbum)

Vill du läsa mer jag har skrivit om litteratur – klicka på ”litteratur” bland bloggens (ganska osorterade) kategorier!

Vilka var de bästa böckerna du läste 2015?

Annonser
Det här inlägget postades i Litteratur. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Mitt bok-år 2015

 1. Sara skriver:

  Hittade just hit, vill bara säga att, vilken trevlig blogg liksom:)

 2. Gammal? skriver:

  Tack för bra tips, ska kolla in Poem. Såg att du gillade Marina Belleza, så olika det kan vara. Tyckte att boken var full av klichéer och att karaktärerna inte alls var trovärdiga. Lite Starlet eller Mitt Livs Novell över boken. Stål gillade jag däremot skarpt.

 3. Lisa Eriksson skriver:

  Hej Jessica! Jag har en undring angående din blogg som jag nu har följt i över ett år. Jag läser din blogg främst för att följa och få inspiration från din viktresa och därför har jag tyvärr blivit lite besviken av att märka att det blir färre och färre inlägg angående detta istället har majoriteten av inläggen börjat handla om dina prylar och teckningar. Det finns säkert andra läsare som uppskattar just dessa inlägg men jag önskar att du kunde skriva lite mer regelbundet om din kost motion etc. Jag skulle också uppskatta om du skrev mer öppet, ärligt och kontinuerligt om din viktresa. Min upplevelse hittills är nämligen att du skriver mest när det går bra exempelvis, när du har lyckats gå ner några kilon så skriver du ut detta eller när du har ätit några bra måltider så tar du bilder och visar upp dessa. Däremot så verkar det som om att när det går sämre en period så slutar du istället helt att rapportera och sedan efter en period (en vecka eller fler) så kommer ett inlägg med din nya ”plan”/”insikt” om vad som gått fel och vad du nu ska ändra på. Det tråkiga med detta upplägg är att det känns som om man som läsare faktiskt inte alls får följa hela viktresan utan endast bara det som går bra. Ett tag hade du exempelvis devisen att du skulle lägga ut din vikt varannan fredag, detta hände dock bara de fredagar som du faktiskt gått ned i vikt. Jag uppfattade det dessutom som lite orättvist mot alla de som du övertygat att hänga med på detta, då de ärligt rapporterade hur det gick även om det gått dåligt, men du började hela grejen med att säga, den här veckan gick inte så bra så jag berättar om mig själv nästa vecka istället. Hade jag varit med i detta initiativ hade jag nog själv känt mig lite lurad i det läget om jag själv så att säga ”blottat” mig ärligt med eventuell viktuppgång och sen så vill inte du dela med dig om dig själv. Jag måste säga att jag är glad över att märka att du verkar mentalt må mycket bättre nu än tidigare, du verkar gladare och mer positiv och inspirerad och snällare mot dig själv och det tycker jag att du ska vara stolt över för det är verkligen där i sinnet som all förändring börjar. Det jag verkligen skulle uppskatta nu är fler inlägg om din viktresa, regelbundet, helst något varje dag, och dessutom inlägg även de dagar som det går dåligt så att man så att säga får hela bilden. Det var något som jag heller inte förstod alls i början då du alltid bara rapporterade de bra måltiderna varför du sedan gjorde inlägg om hur du var tvungen att exempelvis sluta äta en hel limpa bröd, för det skrev du ju aldrig om i bloggen att du gjorde. Jag tror faktiskt helt ärligt att om du skrev öppet om allt så skulle det också kunna hjälpa dig att få en klarare bild men förhoppningsvis också att acceptera att det är såhär det ser ut just nu och jobba därifrån. Tack för din tid, fortsatt lycka till på din resa, jag är övertygad om att 2016 är det året som du lyckas nå ditt mål och jag ser fram emot att följa den inspirerande resan!!

  • Lisa Eriksson skriver:

   Ett tillägg till min kommentar ovan, jag vet inte om det framgick, men jag menar naturligtvis också att om du delade med dig även av de perioder då det är motigt så skulle ju faktiskt vi läsare få en chans att kunna peppa dig dessa dagar, vilket jag är övertygad om att vi är flera som gärna gör. 🙂

  • Jessica Johansson skriver:

   Jag har svarat i ett separat blogginlägg.. 🙂

 4. Kattis skriver:

  Ensam i Berlin. Läs om du inte gjort det!

  • Jessica Johansson skriver:

   Åh den har jag hört mycket om. Kanske ska läsa den så småningom 🙂 lyssnade på en bra radioteater av Fallada nyligen, finns på sveriges radios hemsida. tips!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s