Woolf, Smith, Wägner, Granér

Jag har nog slagit rekord i år i att läsa lite böcker! I vanliga fall är jag typen som läser ungefär 150 böcker per år (jo det är faktiskt sant) men i år vågar jag inte ens tänka på hur få jag läst. Som tur är så är det ju ingen tävling, men lite tråkigt känns det allt. Jag blir alltid mer  harmonisk och mår bättre när jag läser mycket böcker. Den som gillar att läsa om böcker kan gärna kolla in min numera insomnade bokblogg Ord och inga visor, som jag hade 2006-2014. Där finns hundratals och åter hundratals boktips (eller motsatsen ibland)! Hursomhelst, dessa har jag klämt på sista tiden:

Patti Smith Complete. Den trogna läsaren av min blogg vet att jag AVGUDAR Patti Smith, hon är typ min gud. Hon är så inspirerande med allt sitt skapande, sin musik och de poetiska texterna. Jag har lyssnat på hennes musik i himla många år och kan även rekommendera den fantastiska svartvita dokumentären ”Dream of life”. Den här boken fick jag av Jens i julklapp för ett par år sen men först nu har jag alltså tagit mig tid att läsa och bläddra i den. Det är massa fotografier, låttexter och korta reflekterande texter om stort och smått. Superfin bok för den som är lika frälst som jag är!

Helt nyligen läste jag romanen Kvarteret Oron av Elin Wägner (gammal kvinnosakskämpe, skribent, författare osv). Den handlar om en friherrinna vars man supit bort alla rikedomar och gått och dött. Han har lämnat henne i ett gigantiskt hus som hon älskar men måste flytta ifrån. Hon hamnar bland ensamma kvinnor i ett ruckel i staden, en för henne fullständigt främmande och skrämmande miljö. Hon tvingas ställa på ända sin syn på livet och framförallt sin livsstil. Det här kanske låter som en tråkig plott men Wägner visste hur man skulle handskas med pennan. Språket och berättelsen har ett driv och en elegans som fångade mig i romanen som i en yrande vals. Himla läsvärd och lite bortglömd pärla!

Sara Granér, alltså, I ADORE YOU! Jag har läst alla Sara Granérs seriealbum och skulle nog säga att hon är min absoluta favorit bland de nya feministiska kvinnliga serietecknarna (och det vill inte säga lite för Lisa Ewald, Liv Strömquist, Nanna Johansson osv är också helt fantastiska). Hennes senaste alster, Jag vill inte dö jag vill bara inte leverera (vars titel spinner vidare på Ann Heberleins nästan kultförklarade bok) gör mig inte besviken. Jag ömsom skrattar, ömsom förfasas och ömsom avundas Sara Granérs pricksäkerhet i samtidens fåniga eller sjuka brister. Och de är ju tyvärr ganska många.

Just nu läser jag Virginia Woolfs Orlando men den får jag skriva mer om en annan gång. Vad läser du i mellandagarna?

Annonser
Det här inlägget postades i Litteratur. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Woolf, Smith, Wägner, Granér

  1. karin skriver:

    Jag som lever med psykisk sjukdom tycker inte att det är så roligt att göra narr av Heberleins bok. Som om det skulle handla om att inte vilja leverera. Try walking in my shoes. Psykoser, manier, depressioner och asperger. Men jag kanske bara inte vill jobba.
    Vore roligt med nåt liknande parodierande av livsstilen fetma

    • Jessica Johansson skriver:

      Till mig mycket närstående personer har liknande problem. Jag tog bort parodierar för jag tror inte det är bokens syfte, det är bara titeln som spinner vidare, i övrigt handlar boken inte alls om Heberleins. Förlåt att du uppfattade det så. Tro mig, jag vet precis hur hemskt det du nämner kan vara. ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s