Tipsjulkalender, lucka 21 och 22: Ljuvliga böcker, fantastiska filmer

Lucka 23 kommer i kväll. Här kommer lucka 21 och 22 av min tipsjulkalender.

Bakom lucka 21 finns en av mina favoritbokserier, som också har belönats och hyllats som den förtjänar. Det är förstås Kristina Sandbergs tre romaner om Maj: Att föda ett barn, Sörja för de sina och Liv till varje pris. Jag har tipsat många om de här böckerna och alla som har läst dem älskar dem. Jag har skrivit så mycket om dem så i stället för att orera ännu en gång tipsar jag om att läsa den här texten, där finns också länkar till andra texter jag skrivit om böckerna.

Bakom lucka 22 hittar vi en film jag sett bara nu i dagarna. Eller snarare en serie filmer i sex delar. Det är Ingmar Bergmans ”Scener ur ett äktenskap”. Jag är ju som bekant lite pretto ibland men tycker att Ingmar Bergmans filmer (åtminstone vissa) har ett oförtjänt rykte som hemskt svåra och otillgängliga. Jag uppfattar dem som oerhört mänskliga och tillgängliga. Att de är allvarliga är en annan sak, jag tror på att tillåta allvaret i tillvaron också. Det finns ingen motsättning mellan att känna enorm lycka och glädje varje dag och också tänka på döden varje dag (i bemärkelsen: en dag ska jag och alla jag älskar dö). Jag vet, för så är jag själv! Scener ur ett äktenskap är ett stort mästerverk, skådespeleriet och manuset är inte av denna världen alltså! Både jag och Jens har suttit FÄNGSLADE! Den finns på cmore.se (är inte sponsrad) om man inte orkar leta efter filmen på dvd.

Annonser
Det här inlägget postades i Julkalender, Kultur. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s