När fredagsmyset slutar vara mysigt

Jag menar verkligen inte att regna på någons parad nu (det är ju ändå fredag while typing this) men något har hänt med mig. Mycket har hänt med mig, rättare sagt, sedan jag startade den här bloggen. Mina tankemönster har ändrats på många sätt, förutom att mina värden har förbättrats (det har jag skrivit om till leda så det kan vi lämna därhän just nu).

Förut tyckte jag att det var förknippat med MYS att duka fram olika chipssorter, dip, godis och sådant i mängder när det vankades fredagsmys. Det var jag ju inte ensam om, många gör så. Det var liksom mys att få frossa i onyttiga saker. Då tyckte jag att det kändes bra att kunna ”slappna av” och bara vräka i mig massa gött. Jag tänkte gärna på det flera dagar i förväg också, typ lite rätt in i kaklet-tänket som alkoholister kan ha (”Nu är det helg, nu jäääävlar kör vi”). Det här pågick sedan så många år jag kan minnas. När jag ser tillbaka på det så är det här inte mysigt. Det är, för mig som inte kan kontrollera mängderna av sådan typ av förtäring, i stället självdestruktivt. För mig är det inte att vara snäll mot mig själv att vräka i mig två 200 grams chokladkakor, en chipspåse, kakor osv tills jag däckar i soffan av allt socker och salt. För mig är det snällt mot mig själv att göra en god och nyttig smoothie (utan sockeryoghurt = ännu ett självbedrägeri jag ägnat mig åt förut). Eller att blanda turkisk yoghurt, pumpakärnor och skivad banan i en kopp. Eller att försöka fokusera på filmen i stället för det jag äter medan jag ser filmen.

Numera har jag alltså svårt att se hur det är mysigt att frossa ihjäl sig med onyttigheter på fredagen för att sedan få ångest och långpromenera på lördagen. Detsamma gäller väl egentligen under högtider, men det tänkte jag skriva ett separat inlägg om snart. Obs att den här texten inte är avsedd att skapa matångest hos någon. För den som inte har ätstörningstendenser eller sockerproblem så tycker jag: Ät! Njut! Unna dig! Om du klarar av att göra det utan massa knäppa tankar och sedan inte fortsätta morgonen efter med en chipspåse och en påse m&m’s så är det bara att käka. Även tjockisar ska få äta om de vill det tycker jag, utan att skämmas. Men för mig, personligen, så blir det här inte ett konstruktivt sätt att leva. Att vräka i mig och sedan må dåligt.

Jag har omvärderat min syn på den här typen av fredagsmys senaste året. Vid en viss gräns blir det inte längre mysigt, utan bara sorgligt. Precis som att det är sorgligt när alkoholisten super skallen i småbitar och morgonen efter måste ta en återställare ur bag in boxen med darrande fingrar. Jag har alltid fortsatt äta socker på lördagsmorgonen efter att ha ”fredagsmyst” på fredagen. Alltid.

Så tänker jag. Vad tänker du?

PS: Stoltheten i detta! Idag är jag ensam hemma och mitt fredagsmys består i att städa lägenheten så att det blir sådär mysigt och ljuvligt. Och sedan ska jag välja ut någon bra film och käka äpple! 

Annonser
Det här inlägget postades i Min hälsoresa, Sockerberoende. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till När fredagsmyset slutar vara mysigt

 1. Lena skriver:

  Grattis! Låter som om du kommit en bra bit på vägen!! Ha en trevlig helg! Kram från Thailand

 2. Josefina skriver:

  Jag håller med!
  Jag var likadan förrut….Igår slappade jag I soffan till På spåret och Skavlan ,drack några koppar kaffe och åt 2 bitar mörk choklad.Gick till sängs o mådde bra!
  Det här fredagsmyset behöver intended innebära kopiösa mängder godis,snacks o läsk.
  Kram på dig.

 3. Erika skriver:

  Jag har aldrig fattat det här med ”fredagsmys”, speciellt inte det att man ska frossa i massa onyttigheter. För mig är myset att plocka undan stöket, tända ett ljus, ta en kopp te och kanske lite rostade frön och en bit choklad, men det viktiga är att kunna landa och bara vara, se på film en serie eller läsa en bok. Att känna att man är ledig. Just där och då. Sen om myset faller in på en fredag det är ju sällan när vi är två som jobbar olika shift.. Ok det kanske låter präktigt att vi inte frossar som så många andra. Men en anledning till varför är för att jag inte kan låta bli det goda då. Jag är inte överviktig har aldrig varit, men när det finns godsaker så kan jag inte låta det vara. Har jag en chipspåse så äter jag upp den ganska snabbt, och jag mår inte precis topp efter det. Ofta känner jag dagen efter att jag får yrsel, blir trött orkar inte gå ut mm. Därför är det bättre att inte ha sånt hemma, vi poppar popcorn då vi ska festa till det och det räcker ju. Jag tycker du tänker helt rätt!

 4. Flipp skriver:

  Oj, tänker jag! Jag fredagsmyset med godis som vanligt. Men min portion består av ett litet Fazer blå, 55 gram, den lilla påsen ostbågar, de som säljs två för 10:- samt lite vin. Kan inte säga att jag får direkt ångest av det eller mår fysiskt dålig. Jag äter inte onyttigt till ”vardags” så det är lyxigt för mig. Sen kör jag en repris på lördagskvällen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s