Det roligaste jag vet

Lite inspiration, i motsats till gårdagens mer klagande inlägg, hihi. Julkalender kommer i morgon för hela tre dagar. Har sjukt mycket just nu! Men here goes:

Min livsfilosofi är: Jag kan dö nästan närsomhelst. Och även om jag inte dör närsomhelst så går tiden så sjukt fort och vips är man 75 år (om man har den enorma lyckan att leva så pass länge). Det här är enligt mig inte alls ett deppigt sätt att tänka, utan realistiskt. Och använder man insikterna på rätt sätt så blir de, enligt mig, livsbejakande. För mig blir de det. För: Eftersom livet går så fort så kan jag inte ödsla tiden på att umgås med bråkiga, negativa människor. Jag kan inte slösa bort 40 timmar i veckan på ett heltidsjobb jag vantrivs med. Jag kan inte vänta på sedan för sedan kanske aldrig kommer.

Det kanske låter som enkla och självklara insikter, men det har tagit tid för mig att på riktigt lära mig och embraca det här. I många år umgicks jag med människor som bara tog massa energi av mig. I många år trodde jag att jag var värd skitkillar som behandlade mig illa. Det var faktiskt litteraturvetenskapen som fick mig att omvärdera alltihop. De som säger att humaniora inte leder till något har alltså fel. Att plugga humaniora gav mig så enormt mycket insikter om mig själv och mitt liv och förändrade hela min person (dessutom gjorde det mig så inspirerad att jag skrev en roman som blev utgiven för två år sen!).

Den här insikten, om att inget kan tas för givet och att allt – som Stefan Sundström sjunger – ”ska tagas från”, ger mig helt enkelt en absolut mening med livet. Tack vare den insikten har jag den här bloggen, tack vare den insikten ritar jag mina teckningar och är lärare på Forsbergs skola (älsket på det!) och bara KÖR. Ingen kommer tacka mig för att jag är försiktig och tvekar och tvivlar och våndas över mitt skapande. Alla kommer inte gilla det jag gör men det spelar ju ingen roll eftersom det också finns många som gillar det! Sjukt basic men sjukt lätt att glömma bort. Jag skulle ju lätt kunna tänka: äsch, inte kan väl jag. Men varför? Det finns ingen anledning.

Jag försöker tänka i vardagen: Vad är det roligaste jag vet, om jag verkligen känner efter? Jo, det roligaste jag vet är att ha det fint hemma och pyssla och dona med hemmet. Och att skriva skönlitterärt och redaktionellt. Och att läsa böcker. Och att hålla på med text i alla former (lära ut, inspirera, skriva, komma på idéer osv). Och att rita! Och kommunikation. Och träffa mina allra finaste vänner. Vad ska jag då syssla med? Sitta på något dammigt kontor och ständigt längta bort med blicken riktad mot himlen i glipan mellan persiennerna? Nä, inte 40 timmar i veckan åtminstone. Många trivs ju  med att jobba heltid; tycker att tryggheten i en fast lön och fasta tider överväger friheten i att själv styra sina tider lite mer. För mig är det inte så. Nu är jag tvungen att emellanåt ha ett regelbundet jobb på 50 procent av ekonomiska skäl (fast inte just nu, för nu är jag ju tjänstledig och har ändå fullt upp hela tiden på något skumt vis). Men att försöka åtminstone hälften av tiden att ha ”det roligaste jag vet” som livsprincip – det tror jag verkligen på!

Så enkelt och så svårt, eller hur?

Annonser
Det här inlägget postades i Min hälsoresa, Vardag. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Det roligaste jag vet

  1. Sussie skriver:

    Precis, så enkelt och samtidigt så svårt! Det viktigaste tror jag är att våga bryta normen och verkligen känna efter och lyssna inåt: vad mår just jag bra av och hur vill jag leva mitt liv? Vill jag leva i sus och dus i en storstad eller i lugn och ro på landet? Vill jag prioritera stort socialt umgänge eller behöver jag mer stillhet i mitt liv? Att våga ta egna beslut och skita i vad ”alla andra” gör och hur ”man ska” göra.

  2. Agneta skriver:

    Jag har samma livsfilosofi som dig!!

  3. Sofie skriver:

    Jättebra skrivet! Fantastisk inspo, ska tänka på det

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s