Hälsosam instagram-strategi

Som jag skrev om förra veckan, apropå teveserier, så hör jag till den skara människor som inte blir inspirerad av ”hälsohets” eller ”perfekta” utseenden. Tvärtom så triggar det negativa tankar hos mig (som i sin tur INTE leder till positiva förändringar utan snarare att jag käkar massa bröd och skit pga är van att dämpa ångest så). Därför läser jag heller inga hälsorelaterade tidningar eller bilagor. Jag blir inte peppad av att se en skitsmal person som tipsar mig om vad jag bör äta eller hur jag bör träna. För jag vet ju redan om vad jag borde. I mitt fall har det aldrig handlat om bristande kunskap. Jag skulle inte kolla på ”Du är vad du äter” eller ”Biggest loser” ens om jag fick betalt för det. Numera. Annat var det förr! Då liksom vältrade jag mig i modemagasin fulla av anorektiska människor och vältrade mig i hälsoprogram på teve. Som om jag ville vara elak mot mig själv.

Det här är inga konstigheter tycker jag! Är det konstigt att man blir mer medveten om sina egna brister om man sitter och studerar andra människors ansikten och kroppar i detalj? Är det konstigt att man får mer kroppsångest (eller – för att citera Julia Skott – kroppspanik) om man läser artiklar och tips och kollar på teveprogram som fokuserar just på mat och träning? Nä, det är tamejtusan inte ett dugg konstigt! Jag vet att det kan ha en positiv effekt på vissa människor, och det är ju toppen. Men nä!

Samma sak på instagram. Ett tag följde jag massa hälsomänniskor. Alltså folk som bara berättade om sin träning och sina smoothies och sina nya träningsbyxor. Jag har avföljt varenda en! Den enda jag följer är min PT Maria, eftersom jag känner henne irl och vet att hon har ett väldigt hälsosamt förhållande till träning och kost. När jag går in på instagram gör jag det inte för att drabbas av kroppsnoja, utan för att bli inspirerad, fundersam, whatever. Därför har jag utarbetat den här instagram-strategin och följer nu endast:

Folk jag känner privat (om de instagrammar om intressanta saker, hehe)
Illustratörer/konstnärer/andra skapande människor
Feminister à la apan satt i granen, lady dahmer osv.
Bokmänniskor, alltså folk som mest instagrammar om litteratur.
och framförallt: Inredningskonton (där får jag nämligen inte ångest av perfekta hem utan blir inspirerad, så länge de inte är vita/shabby chic/marina förstås, hihi)!

Och vet ni HUR SKÖNT! Varje gång jag går in på instagram så blir jag bombad med folks kreativitet, smarta tankar, fina konst och pyssliga färgglada hem. Och slipper hälsohetsen. För jag håller ju på ändå. Tänker på vad jag äter, trixar och fixar, tränar och kämpar. Så jag behöver liksom inte mer sådant än det som redan finns i min skalle!

Hur tänker ni?

Annonser
Det här inlägget postades i Min hälsoresa, skönhetsideal. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Hälsosam instagram-strategi

 1. Liselotte skriver:

  Bra där! (för övrigt håller forskningen med dig: http://livskick.nu/forskare-sluta-folja-fitnesskonton-pa-instagram/)

  Jag gör som du, utöver när jag följer saker för att kunna kritisera på bloggen/på Livskick 😉 (inte kritik till enskilda individer, såklart!)

  Tagit upp fler grejer om varför ”hälsosam inspiration” inte fungerar här:
  http://liselotte.livskick.nu/2015/09/14/nagra-saker-om-halsosam-inspiration-online/

 2. Lena skriver:

  Jag följer en väldigt massa instagramkonton med MAT för jag älskar mat och blir på så vis inspirerad och får nya ideér på vad jag kan laga samt nya oväntade och ibland vågade kombinationer jag själv inte ens tänkt på. Sen gör det inget att det är vackra färgglada bilder med all vegomat. Det blir jag glad och inspirerad av. Ha en fortsatt trevlig helg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s