Att inte prata om sin hälsa = bättre feminist?

Idag har jag och min älskade mamma varit på Ikea. Det var nog första gången jag var där på minst åtta år. Vilken pärs, jag hade verkligen glömt bort hur stort och snurrigt det är på ikea. Men vi hittade massa saker som verkligen behövs så det var ändå värt det. Och som tur är kan man ju babbla samtidigt som man snurrar runt där bland alla människor och saker! Men detta är alltså en av anledningarna till att jag har bloggat lite dåligt idag.

Hursomhelst, till något helt annat.

Många vettiga personer pratar om att det är viktigt att man, om man vill minska hälsohetsen, inte pratar om sin vikt och sin hälsoresa och sitt utseende och sådant. Själv försöker jag, sedan en tid tillbaka, att inte kommentera mina vänners utseenden så mycket (inte för att jag har strösslat med det innan heller men jag vill ogärna falla in i ”åh guud vad du är söt idag” eller ”åh guud vad jag känner mig tjock idag”). Framförallt för att det kan kännas lite tomt, jag ser ju knappt mina vänners utseenden längre eftersom jag förknippar dem så tätt med den person de är. När det kommer till att prata om min egen hälsa, eller snarare skriva om den här, så är jag mer kluven. Men jag har landat i den här åsikten: Det går att göra både och!

Allt måste inte vara så svart eller vitt. Genom att visa upp mig själv i min runda kropp och skriva öppet om hur det är och har varit att vara tjock, så tror jag att jag på något vis kan skänka lite tröst och igenkänning till andra som är eller har varit i samma situation. Eller som bär på samma typ av tankar. Genom att faktiskt kalla mig tjock och avdramatisera det lite så tänker jag att den här bloggen ändå är en ganska skön plats på internet jämfört med många andra internätliga platser. Och ja, jag skriver om min hälsoresa och om min vikt och vad jag äter och tränar emellanåt. På ett sätt kan det alltså betraktas som ofeministiskt eller bakåtsträvande, eftersom det ändå sätter fokus på hälsa, vikt, midjemått – sådana saker. Samtidigt tänker jag att folk tycker det är kul att läsa om en helt vanlig person som aldrig sköter sig perfekt eller har ett perfekt liv, men som kämpar. Och kämpar gör jag, må ni tro! Ibland har jag gått upp i vikt här i bloggen och ibland går jag ner. Ibland äter jag skitmat och ibland sköter jag mig exemplariskt. Lite mänsklighet, helt enkelt, fritt från ”perfektionsdelirium” (credd för det ordet till Gatuduvan).

Även inom den feministiska rörelsen uppfattar jag att det finns ett stort register av faun pas, alltså ”så får man göra men inte så”. Jag fattar absolut poängen med fettaktivism (att ta bilder där dubbelhakan är lite extra dubbelhakig till exempel) för att vänja människor vid att se andra kroppar än de smala och därmed minska människors kroppspanik (ord-credd till Julia Skott). Och vissa klarar av att dansa så att valkarna svajar på instagram och jag ÄLSKAR det. Typ konton som Stina Wollters och Kobranhuggertill är ju helt ljuvliga. Men det är inte min roll. Och jag tänker att det ändå inte gör mig till en sämre feminist eller människa. Bara att alla gör på sitt sätt och alla platser på internet har sin egen prägel. För att svara på min inledande fråga: Nej, man blir inte en bättre feminist för att man inte pratar om sin hälsa!

Så tycker jag. Vad tycker du?

Annonser
Det här inlägget postades i skönhetsideal. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Att inte prata om sin hälsa = bättre feminist?

 1. Mia skriver:

  Preciiiis det här har jag funderat kring här:http://bakingbabies.se/2015/08/10/fitnessfeminism/

  Det är viktigt att prata om!

 2. Anna skriver:

  Jag för min del är inte feminist. Jag fattar nog inte riktigt vad det är. Jag är demokratisk. Alla är liksa värda och det räcker för mig. Då inkluderas allt i en term och alla. Jag älskar också Stinas avspända förhållande till sin kropp och garvar högt åt hennes sköna stil Men icke desto mindre är övervikt farligt i längden och det är ju egentligen det viktiga. Att inte bli sjuk. Så ser jag på det hela, man är väl arbetssjkadad som läkare. Fult eller snyggt, det skiter jag i men att må bra är viktigt! Good luck med din hälsa!

  • Katarina skriver:

   Nej Anna, det viktiga är inte att inte bli sjuk för då skulle en väldans massa människor – från de yngsta till de äldsta – vara ”misslyckade”. Det viktigaste är att vara en god människa som vill sig själva och andra väl. En människa som ständigt vill bli en bättre person till själ, hjärta och hjärna. Att utvecklas som människa är det viktigaste och då spelar det ingen roll om du sitter i rullstol, har diabetes, astma, allergier, hjärtåkommor, psoriasis, cancer, MS, artros, igenproppade blodkärl, närsynthet, håravfall, dåliga tänder osv. Det enda viktiga är din relation till dina medmänniskor. När vi börjar se värdet i människan grundat endast på personens karaktär har vi nått målet.

   Det bästa bibeln givit oss är Korinthierbrevet kap 13:
   1 Om jag talar människors och änglars tungotal, men saknar kärlek, är jag bara dånande malm eller skrällande cymbal. 2 Om jag har profetisk gåva och förstår alla hemligheter och har all kunskap, och om jag har all tro så att jag kan flytta berg, men saknar kärlek, är jag ingenting. 3 Om jag skänker allt jag äger, och om jag offrar min kropp för egen berömmelse, men saknar kärlek, vinner jag ingenting.
   13 Nu består tro och hopp och kärlek, dessa tre, men störst av dem är kärleken.

 3. Ida skriver:

  Jag för min del är feminist och modebloggar och skriver om smink. Jag anses verkligen att ska hålla tyst is vissa kretsar.
  Fast jag är så fasligt trött på att smink och kvinnligt kodade beteenden ska shameas jämnt och ständigt så tyst kommer jag inte vara.

 4. ”Problemet” är väl att män inte pratar om sin.

 5. Katarina skriver:

  Tycker som du. En kan prata träning, prata mat, prata hälsa, prata smink och kläder och politik och ekonomi och religion och vetenskap och om vad sjutton som helst och ändå veta att det råder en ojämställdhet i vårt samhälle och vår kultur och ha viljan till att förändra så att män och kvinnor får samma förutsättningar och villkor i livet (eller i alla fall att det inte baseras på hur du ser ut mellan benen).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s