Man måste inte sköta sig perfekt för att gå ner i vikt

Ibland får jag känslan av att vissa tror att man måste sköta sig perfekt precis hela tiden för att gå ner i vikt. Men det stämmer inte! Så länge man sköter sig hyfsat nästan hela tiden så går man ner i vikt ändå. Jag tänker att det inte blir konstruktivt att känna att minsta snedsteg förstör allt. Varför? För att det inte blir lustfyllt med mat då. Att känna en sådan press på sig själv gör onekligen att man tröttnar efter ett tag.

Jag har själv upplevt det hur många gånger som helst när jag kört olika quick fix-metoder eller strikta kostplaner. Först har jag varit jätteinspirerad och peppad men det har alltid kommit en dag då jag tröttnat och då har allt rasat samman och jag har börjat äta jättemycket igen. Det är inte så konstigt att en sådan reaktion kommer efter att man har levt på typ jättetråkig mat alternativt pulver i hundra år och haft massa förbud och måsten och regler som förpestat tillvaron. För grejen är ju faktiskt att jag verkligen tycker om att äta, och jag vill att mitt ätande ska vara lustfyllt även när jag vill gå ner i vikt. Därmed inte sagt att jag ska äta kakor och godis (känner att jag måste få med den brasklappen varje gång), men god mat som funkar för mig.

Ett aktuellt bevis på det här är att jag, nu när jag har gått ner 4.6 kilo sen början av oktober, har ätit både färdigrätter ibland och lasagne flera gånger. Jag säger inte att det är bra men så länge inte merparten av maten blir skit så kan man absolut gå ner ändå. Det känns överdrivet att ens behöva nämna det här, men jag vill ändå lyfta fram det här perspektivet. Kanske kan det dämpa någons press på sig själv. Jag kommer aldrig klara att laga VARJE måltid sju dagar i veckan. Men kanske 90 procent av dem. Och det är bättre än som det varit tidigare,att jag nästan aldrig har kommit mig för att laga mat. Det här är otroligt uppenbart för mig men tydligen inte för alla. Ibland behövs lite perspektiv och lite mentala CHILL PILLS! Allt löser sig med lite jävlar anamma och kärlek och förståelse till sig själv.

Annonser
Det här inlägget postades i Min hälsoresa. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Man måste inte sköta sig perfekt för att gå ner i vikt

 1. Laura skriver:

  Jättebra skrivet! Det handlar just om den där balansen i livet!
  Jag har gått ner över 80 kilo på egen hand och har absolut inte ”skött mig” hela tiden.

 2. Jag plockar bort skitprodukter en efter en: kexchoklad, smågodis, chips… Vänder ryggen åt samtidigt som jag bejakar god mat ännu mer 🙂 SNART har jag fått bort glass och sedan skall chokladen ut ut mitt liv. Jag kör en klick vispgrädde med kakaopulver pudrat ovanpå i kaffet. Så får jag kakao i blodet UTAN sockret. Heja oss ♥

 3. anna skriver:

  Jag är rädd för att jag inte riktigt håller med dig och jag hoppas att du tycker att det är okej.

  För mig är det inte att gå ned i vikt som är det svåraste. Jag har klarat att gå ned i vikt massor av gånger men aldrig förrän nu lyckats behålla den.
  Svårigheten för mig låg i att behålla min vikt när jag väl har gått ned samt att hitta en livsstil som håller för resten av livet.

  Jag har också tidigare tänkt och tyckt precis som du men till slut när inget fungerade så var jag tvungen att helt kapitulera inför mitt beroende och inse att jag aldrig kommer att kunna äta normalt som andra normala människor. Jag känner ingen press, jag bara gör och det är enormt befriande. Det är fantastiskt skönt! Min kost gör så att jag får ett ”normalt” förhållande till mat. De besatta tankarna på mat är helt borta. Jag klarar helt enkelt inte av att äta lite pasta då och då, eller lite bröd eller något sött. För då blir det lite mer, och sedan ännu lite mer och till slut har jag återigen trillat tillbaka och börjat äta så där jättemycket igen som du beskriver. Och helt plötsligt så har jag gått upp alla kilon igen plus lite till.

  Så mentala chill pills och lite jävlar anamma fungerar helt enkelt inte på sådana som mig. Det synsättet tycker jag försvårar förståelsen för och bagatelliserar sjukdomen sockerberoende. Jag känner igen synsättet, så tycker de flesta i samhället, och så sa man även förr i tiden om alkoholister och anorektiker.

  Jag tar mitt bereoende på största allvar då det är en dödlig sjukdom. Hade jag inte tagit tag i min situation för ett par år sedan så hade jag fått diabetes inom ett par år eller dött i en hjärtinfarkt.

  För mig har det också hjälpt att ta bort fokusen på maten. Visst njuter jag när jag äter, jag äter god och smakrik mat och den är inte alls tråkig. Jag äter feta såser, blomkålspizza osv och går ändå ned i vikt. Men maten har inte längre en så betydande plats i mitt liv, den är inte längre mitt nöje, glädje eller tröst. Jag ser den mest som en viktig del för att min kropp o hjärna ska må bra. Jag hittar det lustfyllda i andra saker istället.

 4. Tove skriver:

  Men du äter ändå liksom inom ditt låga kaloriintag även om du äter en färdigrätt ibland eller lasagne ibland… men att ”inte sköta sig” innebär ju för många inte att äta lasagne (tvärtom tror jag att det upplevs som hälsosam normal mat för de flesta, inkl mig) utan snarare godis, kakor, läsk etc. Menar att din nivå på att vad inte sköta sig är typ i linje med vad som är perfekt mat för mig, dvs vanlig hederlig mat… För mig är det verkligen så att om jag inte sköter mig enligt min definition av att inte sköta sig (typ äta en 200 g chokladkaka en dag i veckan) så går jag upp i vikt. Nedslående men rimligt…Har du funderat på det nånting? att din nivå på vad det innebär att spåra ur verkar vara sjukt låg? Var därför jag undrade med min tidigare kommentar också om du alltid äter perfekt. Om en urspårning innebär en macka till lunch så äter du jämt perfekt i förhållande till många andra tror jag… Rörig kommentar, sorry för det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s