Plastbanta?

Just nu pratas det väldigt mycket om att plastbanta. Det innebär alltså inte att bara äta plast, som man kanske kan tro vid en första snabb anblick, haha. Tvärtom. Det handlar förstås om att banta sitt hem på plastprodukter i görligaste mån. Jag kanske är sent på bollen men plötsligt hör jag var och varannan kotte prata om hur de rensar hemmet fritt från plastredskap i köket, teflonpannor, plastgalgar i garderoberna, plastburkar och så vidare. Det ligger förstås i tiden. För den som redan äter det som går ekologiskt, sopsorterar, återvinner, byter grejer, köper secondhand – ja, då blir väl nästa steg att börja rensa hemmet från gifter på andra sätt.

Det är absolut lovvärt och säkert jättebra, så det här är ingen propaganda mot plastbantning. Jag är alldeles för dåligt påläst för att kunna dra sådana slutsatser. Och inte tillräckligt intresserad för att sätta mig in i det närmare. Jag funderade själv lite på att plastbanta helt nyligen och läste på lite lätt. Alltså typ börja använda matlådor i glas i stället för plast, försöka att inte förvara mat i mina gamla retro plastburkar och så. Men jag har fattat mitt beslut: Jag kommer inte plastbanta. 

Anledningar:

Jag orkar helt enkelt inte hålla på och läsa på och sätta mig in i detta. Det känns som att man, om man som jag bor i en storstad, ändå får i sig massa skit från alla håll och kanter. Jag väljer därför att fokusera min energi på att förbättra min hälsa, gå ner i vikt och träna och på så sätt förbättra min personliga hälsa.
Hela våra liv har vi och våra föräldrar fått i oss massa plast. Det kanske är hur dåligt som helst men man måste litegrann välja sina fajter och då är det här en jag väljer bort. Dör gör vi alla ändå till slut på ett eller annat sätt.
Jag äger redan så mycket fina och praktiska produkter i plast, så jag väljer att fortsätta använda dem i stället för att köpa nya. De som är gamla lär ju knappast utsöndra gifter längre, och det mesta är hyfsat gammalt.

Det här är alltså en trend som jag väljer att hoppa över. Men många resonerar säkert annorlunda. Hur tänker ni?

Annonser
Det här inlägget postades i samhällskritik, Vardag. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Plastbanta?

 1. Petra skriver:

  Jag förstår verkligen hur du menar och jag har full förståelse för att man omöjligt kan springa på alla bollar. Just det här med plasterna i vår vardag är dock en sjukt obehaglig historia och de värsta bovarna är tyvärr de gamla plasterna. Det är inte så att de slutar avge gifter efter ett tag, utan varje gång du använder förvaringskärlen kommer en viss mängd att avges som du får i dig när du äter maten som legat däri. 2004 ändrades lagstiftningen och de värsta ämnena förbjöds för leksaker samt till leksaker (ex bisfenol A), så nyare kärl är definitivt mycket bättre än retro i det här fallet…

 2. Jenny skriver:

  Jag tänker precis som du att man inte kan följa alla rekommendationer och rön som finns men detta är något som jag faktiskt valt att anamma. Och precis som Petra säger så är gammal plast tyvärr inte bättre utan ofta tvärtom sämre. Men om du inte har lust att byta ut alla plastkärl du har kan jag ge dig två enkla tips för att minimera påverkan med det du har. Blanda aldrig plast och värme! Ingen plastlåda i micron alltså. Värm på en tallrik istället. Och återanvänd inte engånglådor, typ creme fraiche-burkar och hämtmatslådor (om de inte är märkta att de går att återanvända). Dessa är gjorda för engångsbruk och ska inte återanvändas för mat.

 3. Marina skriver:

  Jag slänger inget som jag har men väljer i möjligaste mån andra material när jag köper nytt. Viktigast för mig är att inte ha varm mat eller värma mat i plast. Så jag har matlådor i glas, köksredskap i ekologisk bambu och använder teflonpanna sparsamt. Men har inga issues med gladpack på kall mat eller att ungarna leker med lego. Det är ju det där med att sila mygg och svälja kameler 😉 I dina gamla burkar kan du lägga lite smörpapper så kommer inte maten i kontakt med plasten. Om du vill.

 4. Ia skriver:

  Jag har inte heller bytt ut grejer jag redan äger men har börjat källsortera plast, får ihop ungefär en påse i veckan(ekologiska grönsaker är ju ofta i plastbyttor). Dessutom har jag börjat tacka nej till påsar som jag vet att jag inte återanvänder till soporna, tex små påsar när man köper smink/kläder etc(får oftast plats i min väska). Väljer dessutom bort plastpåsar till grönsaker i lösvikt. Det är ett litet steg att göra världen lite mindre fri från plast som de flesta orkar göra.

 5. Tessa i höghuset skriver:

  Skippa att värma mat i plast så har du silat de värsta kamelerna! Riktigt mjuk och ”geléig” plast som nästan är klibbig (typ som i leksaksormar) är i regel kass också.

  Har inte plastbantat, kommer kanske när jag orkar, men försöker undvika det värsta.

 6. Katarina skriver:

  Är nog som du och valt andra fajter för tillfället. Kommer säkert till plasten en vacker dag, men liksom du bor jag i Stockholm och av alla gifter är det nog inte plasten som kommer döda oss här. 🙂

  Däremot blev jag jätteglad för alla småtips i kommentarerna! Jag kommer sluta värma i plastkärl i mikron och lägga endast kall mat i plastbyttorna.

 7. Zandra skriver:

  Det tar inte slut på gifter i plasten för att den är gammal. Tvärt om! http://www.naturskyddsforeningen.se/nyheter/allt-du-inte-vill-veta-om-plast

 8. Nea skriver:

  Känns lite dåligt att värma mat i plast. I övrigt bryr jag mig inte så mycket. Ibland känns det lite fånigt med oron för ”kemikalier” det finns massa saker som folk gör som antagligen är betydligt skadligare t.ex. dricka alkohol, stressa, äta för mycket socker, andas in lösningsmedel som finns i färg och nagellack osv. Alltså jag tycker så klart att det är bra med en medvetenhet kring farliga ämnen, men tror man måste fråga sig om det är särskilt sannolikt att några plastprylar i ens hem kommer ta kål på en.

 9. Sanna skriver:

  Kitty jutbring och hennes man pratade om plastbantning, i deras pod, med ngn kunnig som skrivit en bok i ämnet. Poddy-lo hette podden. Intressant tyckte jag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s