Var la jag receptboken nu igen…?

Vi har kommit igång med flyttpackandet på riktigt och alla böcker i stora bokhyllan är nu nerpackade. Vi började packa typ två kartonger i fredags och två i lördags kanske och sen massssssor igår. Det går ju riktigt fort, detta! Är lite brydd över var tusan vi ska ställa alla kartongerna men äsch, sådant löser sig. Någon gång igår så packade jag piggt ner min receptbok i någon av många lådor. I kväll får vi middagsgäst och jag har inget matschema för dagen så nu bara: Okej, vilken av alla tjugo kartonger låg nu igen receptboken i…? Jag orkar knappast leta och undrar därför om vi kanske kan göra, som några gånger tidigare, en recepttipsstund i kommentarsfältet? Jag är ju lite svårmatad så att säga så recepten får vara lite hursomhelst förutom:

* Inte innehålla skaldjur eller fisk
* Inte innehålla pasta eller bröd (pga äter inte det pga äter alltid för mycket) men potatis och fullkornsris går bra
* Inte innehålla fetaost
* Helst inte wok/asiatisk mat

Annars typ vadsomhelst! Har ni några goda och hyfsat lättlagade recepttips? 🙂 Vet att man kan kolla på tasteline, recept.nu osv men det är svårt när jag inte alls vet vad jag är på jakt efter riktigt.

Annonser
Det här inlägget postades i Recept. Bokmärk permalänken.

21 kommentarer till Var la jag receptboken nu igen…?

  1. Helen skriver:

    Mos på potatis och palsternacka (följ recept på potatismos men byt ut typ 1/3 av potatisen till palsternacka, blir väldigt gott) och biffar gjorda på blandfärs (det går snabbare att göra biffar än köttbullar och det är superlätt om man följer ett standardrecept) med lingonsylt till (t.ex. ekologisk färdig eller så lägger man frysta lingon i en kastrull med lite vatten och socker och kokar upp och sjuder tills lingonen mjuknat). Biffarna kan du göra i förväg och bara värma i panna eller ugn strax innan servering. Lite gurka på tallriken är gott till. Klart! 🙂

    • Jessica Johansson skriver:

      Vad gott! Dock får jag nog inte göra mos om det kräver att man har smör i men jag kanske kan leta upp ett annat recept och köra sockerfri lingonsylt 🙂 tack!

  2. J skriver:

    Du kanske kan göra typ en morotssoppa och göra eller köpa frökex till.. med lite hummus eller avokado ovanpå. Frökexen som blir över kan du ge bort till gästen sen (har för mig att du inte vill ha sånt hemma?)

    • Jessica Johansson skriver:

      Morotssoppa låter ju supersmarrigt men frökexen kanske jag får skippa 😀 tack, vad fint att du kom ihåg det! ❤

  3. Cicci skriver:

    testa detta: http://www.greenkitchenstories.com/frittata-two-ways-new-zealand/ hur gott som helst!

    annars brukar jag slänga ihop en ljummen sallad med varm quinoa, stekt halloumi, halverade körsbärstomater, babyspenat, kanske lite grapefrukt plus råa sockerärtor

    Lycka till!

  4. Monica skriver:

    Jag gör gärna ugnsrorstade grönsaker: klyfta potatis / skiva sötpotatis, palsternacka, morötter, squash, rödlök i klyftor, broccoli, purjobitar, champinjoner med lite olja, salt, peppar och timjan/ dragon och lite flytande honung. I ugn 225* ca 25 min (beror på storleken på bitarna – känn med sticka). Vill du ha något mer till kan man grilla/ steka halloumiskivor. Mums!

    • Jessica Johansson skriver:

      Ja det är smarrigt men jag brukar köra utan honung och ha lite olja över i stället eftersom honung kan trigga sötsuget 🙂 har dock inte tänkt på att ha i squash, rödlök, champinjoner osv så ska testa din kombination minus honung. Tack!

  5. louise skriver:

    Rekommenderar dig dessa recept till middag.



  6. nina skriver:

    Blomkålssoppa, färskost och pinjenötter
    4 port

    2 potatisar
    1 gul lök
    1 blomkålshuvud
    1 msk smör
    1 liter grönsaksbuljong (vatten + buljongtärning eller fond)
    100 g cream cheese
    salt och peppar
    1 tsk gurkmeja
    3 msk skuren gräslök
    3 msk pinjenötter

    Skala och skär potatis och lök i mindre bitar. Ansa blomkålen och bryt den i buketter.
    Fräs potatis och lök i matfettet i en gryta. Häll på buljong och tillsätt blomkålen. Låt det koka mjukt i buljongen. Mixa soppan och rör ner osten som får smälta ner. Smaksätt med salt och peppar, rör sist ner gurkmeja och gräslök. Servera soppan med rostade pinjenötter och parmachips . Recept från Matplatsen 🙂

    • Jessica Johansson skriver:

      Denna lät ju också helt perfekt och lättlagad, är så tacksam att du orkar tipsa. Tack! Fast parmachipsen får jag nog skippa 🙂

  7. Ha ha ha, ganska strikta regler och verkligen specifikt. Bra att veta vad man vill dock.
    topbloggare blogg.alltforforaldrar.se/viviannetreschow/

  8. Tips skriver:

    http://frokenfrau.blogspot.se/2011/02/det-har-ar-en-ratt-som-vi-ofta-gjorde.html

    Ingredienser (2 vuxna +2 barn + 2 matlådor)
    6 kycklingfilèer
    6 dl creme fraiche
    200 gr färskost vitlök
    2-3 tsk samba oelek
    1/2-1 grönsakbuljongtärning
    smör till stekning

    2-3 gurkor

    Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Skölj gurkorna. Riv dem med rivjärnet, grova sidan. Lägg sedan den rivna gurkan i ett durkslag, så att den får rinna av. Skär kykclingfileérna i ganska så grova bitar. Bryn en stor klick smör i en stekpanna. Lägg i kycklingbitarna och stek väl. Vispa under tiden samman creme fraichen och färskosten. Blanda ner Samba Oeleken och smula över 1/2 buljontärning. Lägg de stekta kycklingfileérna i en ugnsform. Häll över creme fraiche blandningen. Ställ in i ugnen och låt allt gotta till sig ca 20-25 minuter. Smaka av själva ”såsen” efter ca 15 minuter, behövs det mer selta, tillsätter du 1/2 buljontärning till och ev 1 tsk ytterligare med Samba Oelek. Servera tillsammans med den rivna gurkan!

    • Jessica Johansson skriver:

      Det lät gott men inte så bra med så mkt crème fraîche och färskost kanske. Men jag ska ha receptet i åtanke 🙂

  9. Jasmine skriver:

    Hej! Jag gjorde en mexikansk soppa häromdagen som blev extremt god.

    Ingredienser:
    1 gullök
    1/2 röd chili
    1 paket krossade tomater
    1 sötpotatis
    1 burk majs
    1 paket svarta bönor (tetra)
    5 stjälkar selleri
    2-4 matskedar Renée Voltaire grönsaksbuljong
    ca 1 liter vatten

    1.Hacka selleri i fina småbitar och sötpotatisen i 1-cm-kuber
    2. Fräs den hackade löken och chilin i lite matolja
    3. Häll i sellerin och sötpotatisen och fräs lite
    4. Häll på krossade tomater, vatten och buljong och koka upp.
    5. Efter att det kokat i ca 10 min, häll i majs och bönor

    OBS skippa inte selleri! Det smakar annorlunda i soppa än färskt och ger mycket av smaken. Ta inte vanlig grönsaksbuljong då det innehåller en massa skit och smakar lika illa. Voltaires kan verka dyr men den håller längre, så per portion blir det knappast mer. Smaka av med salt.

    Jag köpte extra sötpotatis och gjorde pommes, recept här: http://lisaoerikshalsoblogg.ellematovin.se/sotpotatis-pommes/

    Hade guacamole till pommesen. Vet inte hur det funkar med sötsug, men har hört att sötpotatis ändå är rätt bra!

  10. Mirja skriver:

    Med tanke på att du inte äter fisk, tar du omegatillskott? Fettsyrorna är viktiga för ämnesomsättningen (och mycket annat också såklart). Bara omtanke 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s