Konsten att känna tacksamhet


En bild jag tog i gamla stan idag på en eftermiddagspromenad (jag kom aldrig iväg på promenad i morse så det fick bli på e.m i stället).

Något jag har lärt mig mer och mer under de senaste åren är att faktiskt känna TACKSAMHET och uppskatta det jag har. Inte kopplat till någon gudstro eller andlighet, för sådant tror jag inte på alls (men jag respekterar om andra gör det så klart), utan bara för att inse vad jag har och värna om det. Eftersom jag förmår känna den här tacksamheten så har jag inget behov av att känna dåligt samvete om jag köper ganska dyrt retroporslin (de få gånger jag har råd med det) eller möbler eller köper nya kläder eller så. Jag vet många som hela tiden relaterar sitt leverne till världens fattiga, och det är inte konstigt eftersom så oändligt många människor lider. Men deras lidande blir inte bättre av att jag har dåligt samvete för att jag har råd att köpa ingredienserna till kikärtsbiffar (som jag ska laga till middag och som var rätt dyrt)? I stället tror jag på att skänka efter bästa förmåga och skapa konst som manar till eftertanke kring hur världen ser ut.

Jag tänker därför att tacksamheten inte är något passivt som man liksom ägnar sig åt när man ber till högre makter (vilket jag – OBS! – aldrig någonsin gör). Jag tänker att tacksamheten är en aktiv handling på så sätt att den är ett sätt att stanna upp och se vad jag har och ta vara på det. Att tacksamheten inte behöver vara kopplad till dåligt samvete, utan tvärtom. Det faktum att jag har en bostad, en underbar människa att vara tillsammans med, en helt övergullig katt som alltid spinner och gosar när jag är trött eller nedstämd, en fantastisk familj, förmågan att uttrycka mig i skrift, drivet att fortsätta komma på idéer osv – dessa faktorer gör ju att jag klarar av att skapa konst och uttrycka mig och så vidare. Och jag tror att en hel massiv våg av konst eller feminism eller litteratur eller diskussioner som manar i en viss riktning, faktiskt KAN förändra samhället. Min dagliga tacksamhet gör mig glad och uppmärksam och den gör att jag har lite ork över till viktigheter.

Hur tänker du om tacksamhet?

Annonser
Det här inlägget postades i Vardag. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Konsten att känna tacksamhet

  1. Agneta skriver:

    Jag är extremt tacksam att få kunna andas normalt igen ,efter en astmaattack igår . Hälsa är underskattat! Kram

    • Jessica Johansson skriver:

      Åh jag förstår det ❤ , ja det är lätt att glömma bort hälsan när man har den, så att säga. Själv har jag ofta ont i kroppen och drömmer om tiden då jag aldrig hade ont. Hoppas att det blir så när jag har lite färre kilon att kånka runt på.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s