Två fantastiska tips på svt play

Jag vill tipsa om två helt underbara och starka dokumentärer som just nu finns på SVT Play. De har bägge berört mig på djupet.

1. Henning Mankell Homo Narrans – den berättande människan

Sverige har förlorat en fantastiskt klok och viktig röst i Henning Mankell. I den här dokumentären, hans ”testamente”, av Stefan Jarl så påminner han om helt grundläggande mänskliga faktorer som kanske glöms bort i vardagsstressen. Han är en fantastisk historieberättare, även muntligt, och jag blev helt berörd på djupet av den här dokumentären som jag och Jens nyss sett klart. Se den du också!

2. Siri Derkert – Jag var omöjlig

En konstnär jag länge varit fascinerad och intresserad av är Siri Derkert. Hon gjorde bland annat ristningarna nere i tunnelbanan på Östermalms torg. Numera är jag nästan aldrig där men jag har stått många gånger och betraktat konstverket och blivit nyfiken på att t. ex Elin Wägners namn står med. I den här dokumentären berättar bl. a vännen Ulf Linde (även han värd att kolla upp, finns bl.a en otroligt intressant dokumentär om honom på Sveriges radio) om Siri Derkert. Vi får ta del av mängder av klipp med henne, och se många inspirerande konstverk. Hon verkar ha varit just omöjlig i sin samtid och om det är något jag tycker att alla tider behöver fler av så är det omöjliga människor. I bemärkelsen att de står upp för konstens, feminismens och kulturens oändliga värde och nödvändighet. Se dokumentären, den är helt underbar!


Ett smakprov från gatuduvan.se

BONUS: Och slutligen en liten påminnelse. Mitt livs kärlek Jens kallar sig Gatuduvan när han skriver poesi och målar tavlor. Han har en blogg här där han lägger upp fotografier, tavlor och dikter (men bli inte rädd för att det är dikter, för de går verkligen direkt in i hjärtat även om man inte är någon van poesiläsare!). Han har även en facebooksida och kom helt nyligen ut med diktsamlingen ”Vägrandets gospel” som går att beställa genom att kontakta honom på hans facebooksida, exempelvis. Apropå kulturens och solidaritetens nödvändighet, tänker jag. ❤

 

Annonser
Det här inlägget postades i Litteratur. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s