När ni satte rubrikerna – här kommer mina ”svar”

För någon vecka sedan bad jag er att sätta rubrikerna. Det var spännande ämnen som kom upp på förslag men inget som jag kom på ett helt inlägg till. Så jag tänkte att jag lägger in alla här och skriver mina tankar kring respektive förslag.

Smycken och juveler!

Jag blir väldigt nyfiken på vad du som föreslog detta ville att jag skulle skriva. När jag hör ”smycken och juveler” så kommer jag dels att tänka på min duktiga vän Daniela Montalbano som gör så underbara smycken, ”Vita by Daniela”. Och så kommer jag att tänka på att jag själv knappt har några äkta smycken utan är mer bijouteri-typen, är dock tyvärr också bra på att tappa bort smycken så det kanske är tur att min smak där inte är så dyr. Det tredje jag kommer att tänka på är ur ett metaforiskt perspektiv, alltså smycken och juveler i form av fina retrosaker eller plåtburkar eller underbara romaner som är som smycken och juveler för mig. Till exempel ”Beckomberga” av Sara Stridsberg.

Att skriva en bok som någon annan vill läsa

Det andra inkomna rubrikförslaget var det ovan. Och då vill jag genast opponera mig. Jag tror inte att det går att skriva en bra bok om man redan innan tänker på läsaren. Man vet nämligen aldrig vad folk vill läsa. Samtidigt är det ju svårt att koppla bort en tilltänkt läsare även i skrivprocessen. Vidare tänker jag: Jag gillar ju inte typiska böcker som många vill läsa, betraktat ur ett kommersiellt perspektiv. Alltså jag gillar inte deckare, thrillers, självhjälpsböcker, feelgood. Ofta är det den typen av böcker som blir stora försäljningssuccéer men som jag inte vill läsa eller skriva. Jag har skrivit en roman, den heter ”Thrillerliv” och kom ut för ganska exakt två år sedan. Den fick flera fina recensioner men har inte sålt särskilt mycket. Så är det ofta med böcker jag själv gillar: De får fina recensioner men kanske inte mastodontiskt många som köper.

I övrigt tror jag det viktiga är att man själv gillar det man skriver. Jag ska strax börja skriva på min andra roman, så tankar kring skrivande går runt som karuseller i skallen för närvarande (blandat med flyttpanik)!

Kanske ett känsligt ämne men om du vågar skriva om sex/relationer i förhållande till övervikt eller till mat, så vore det spännande! Du måste ju inte skriva biografiskt nödvändigtvis.

Jag tänker att i en utopisk värld där det inte var så mycket fokus på kroppen som individuellt projekt, så skulle säkert de flesta människor kunna känna sig trygga i sin kropp i intima situationer. Nu lever vi inte i en utopi (snarare det motsatta när det kommer till kroppar, kan jag känna) och därför tror jag många blir medvetna om sin kropp både vid dejting/träffa nya människor och i relationer. Men man får försöka göra det bästa av situationen!

Trivselkilon

Även här blir jag nyfiken på vad personen som föreslog rubriken ville läsa om Trivselkilon är ju, tänker jag, en normativ term som utgår ifrån en norm och med trivselkilon avser ett par tre kilon som antas komma av att man varit lite lat eller inte ansträngt sig eller så. Så tänker jag, och därför är trivselkilon en term som jag tycker vi kan kasta i papperskorgen! 😀
Hej Jessica! Nu har ju inte du barn själv ännu men har du något budskap till oss föräldrar om hur du tycker man bör diskutera frågor om mat och vikt med barn?? Det kanske kunde vara ditt nästa projekt rentav, åka runt i skolor och informera 🙂 tycker själv det är svårt att sätta ord på varför vi inte kan äta allt jämt, utan att få det att låta som något väldigt negativt. Mina barn är ännu små så jag skulle jättegärna ta emot tips.
Det är svårt för mig att moralisera kring detta eftersom jag själv inte har barn. Men ändå moraliserar jag gärna eftersom jag själv varit barn, hihi. Och jag skrev en text om det ganska nyligen, den finns här och hade rubriken ”Vad ska du göra med ditt tjocka barn?”
Annonser
Det här inlägget postades i samhällskritik. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till När ni satte rubrikerna – här kommer mina ”svar”

  1. Trivselkilon är en benämning på att man äter gott och TRIVS med det och har några kilon extra pga det. ELLER att man är fantastiskt nöjd med sin kropp. Jag undrade hur du tog dig an begreppet och fick nu svar. TACK 🙂

    • Jessica Johansson skriver:

      Ahaa, haha 🙂 ja så kan man också tänka, jag kanske var på krigsstigen igår, hihi.Hur går ditt kämpande förresten, Jeanette?

    • Det är bom stopp och jag surar! Ska försöka mig på ännu mer detox utöver att ha lagt om kosten till ekologisk så mycket det går. Men är tacksam över att slippa psykisk förkylning 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s