Konsumtion, skitdrömmar och att byta grejer

Hörni, det är redan dags för det fjärde avsnittet av min podcast Jessica osv. Ett avsnitt ni helt enkelt inte FÅR missa, det blev så himla intressant!

Jag pratar med socionomen Ingelie Walldén om konsumtionssamhället, secondhand-kulturen, att byta grejer med varandra, skitdrömmar och så vidare. Ingelie är ganska kritisk mot secondhand-kulturen och byteskulturen. Själv är jag, som trogna läsare nog vet, helt galen i att byta grejer och gå på loppisar och sådant. Ingelie försöker leva minimalistiskt och inte spendera för mycket pengar osv, själv brukar jag ju ibland till och med kalla mig maximalist.

Det blev alltså en väldigt intressant kontrast och utgångspunkt för samtalet, som liksom kom fram vartefter. Ingelie har skrivit en uppsats om byteskulturen och är kritisk till den eftersom hon menar att den är ett symptom på att vi har för mycket saker (dvs. konsumerar för mycket i första ledet).

Alltså på riktigt, missa inte det här samtalet. Här finns alla avsnitt för den som inte använder sig av någon podcast-app. Den här länken funkar också. Annars tycker jag personligen att det absolut smidigaste sättet att lyssna på poddar är att prenumerera på dem, via t. ex Podcaster, Acast, iTunes eller liknande.

Jag vill gärna få fortsätta göra fler avsnitt av podcasten. Om ni också gillar den får ni hemskt gärna hjälpa till att sprida ordet. Tipsa era vänner och i sociala medier vetjag! Det tar ju ett tag för en sådan här grej att sprida sig men jag tror att många skulle uppskatta min podcast eftersom det ofta är viktiga ämnen som avhandlas. 🙂

Tankar eller reflektioner kring det fjärde avsnittet? Berätta gärna i kommentarsfältet, jag är så nyfiken på hur ni ser på de här frågorna!

Annonser
Det här inlägget postades i Podcast. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Konsumtion, skitdrömmar och att byta grejer

  1. johanna skriver:

    Superintressant avsnitt, och roligt att höra hur du låter. 🙂

    Jag har många funderingar om loppis, second hand och byten och om konsumtion allmänt. Jag köper väldigt lite nytt själv, försöker alltid leta efter begagnat i första hand, men skillnaden mot för några år sedan är att nu går jag på loppis, i second hand affärer och kollar Tradera och Blocket enbart när det är något jag behöver. Förut kunde jag slösurfa bort ganska många timmar på auktionssidor och jag sprang på loppisar flera gånger i månaden, bara för att det var roligt. Och eftersom det kändes så miljövänligt och att vinsten dessutom ofta gick till välgörenhet så kändes det som en helt ok form av konsumtion. Jag gick i princip aldrig på loppis utan att komma ut med en hel kasse därifrån, med en lätt rusig känslan av att ha fyndat . Eftersom det var så billigt behövde jag aldrig överväga om jag verkligen behövde sakerna och jag kände heller mig inte förpliktigad att ha kvar grejerna speciellt länge, utan då kände det sedan som fin insats igen att skänka bort grejerna t ex till Myrorna. Men sedan började jag dels få för mycket saker, men också tänka på att när jag köpte onödiga saker på loppis berövade jag samtidigt någon annan som verkligen behövde saken i fråga att göra ett miljövänligare val. Jag fick också en slags avsmak av hur många jagade runt efter fynd på loppis, när de sprang och plockade grejer nästan som robotar, för att sedan gå hem och sälja dem på Tradera åtminstone tio gånger dyrare.

    Nu försöker jag använda både begagnatmarknaden och affärer med nyproducerat på det sättet som din gäst pratade om; jag går dit när jag har ett behov av något. Helst shoppar jag ju second hand då, av miljöskäl. Jag försöker också använda mina grejer till de verkligen går sönder och får faktiskt en slags kick av det. Att slänga en t-shirt som är använd så mycket att den faktiskt är beyond lagningsmöjlig är rätt tillfredsställande. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s