Det är ok att vara bimbo


Helt nyritad teckning av mig! Fler finns här.

När jag var tonåring (jag är 30 idag så man får en ungefärlig tidsmarkör) så var det liksom Slitz-tider. Utvikningsbrudar i vart och varannat hörn och ”blåsta” tjejer i dokusåpor, som då var ett nytt fenomen för Sverige. Den feministiska jargongen var ofta att man såg ner lite på ”blåsta” tjejer, eller tjejer med typiskt traditionellt superkvinnliga markörer. Ni förstår nog hur jag menar. Silikonbröst, stora rosa läppar, massa smink, tajta tröjor med djup urringning och push-up-behå, högklackade skor, stort jätteblont hår. Typiska tjej-tjejer liksom, som anammade hela konceptet. Man tyckte att Britney Spears (som också var lite i tiden då, hehe) var någon man skulle se ner på som en korkad tjej som liksom accepterade patriarkatets skönhetsideal och smak. De ”riktiga” feministerna sket fullständigt i sådana saker, och gjorde snarare det motsatta för att visa sitt motstånd. Skippade sminket och klädde sig på ett sätt som traditionellt inte uppfattades som ”sexigt”.

Det kunde kännas lite polariserat. Jag som aldrig har passat in i specifika grupper eller sammanhang (det får mig ofta att slå bakut när man förväntas acceptera en mängd oskrivna regler) störde mig lite på det där. Jag gick igenom en mängd olika klädstilar i tonåren – något jag tänkte visa roliga bilder på vid tillfälle – och varierade mina åsikter en smula därefter, men ingen av gångerna hittade jag ett sammanhang som jag uppfattade som öppet och tolerant mot olika sätt att vara. Även idag känner jag samma sak med olika utpräglade grupper, jag vill inte höra 100 procent till någon av dem om jag inte får tycka lite hittan och dittan. Ingen föreningsmänniska, kort sagt.  Men nu skulle vi inte prata om mig. Min poäng är att det för femton år sedan var vanligt bland feminister att håna och förlöjliga dessa ”bimbos” (om ni tillåter mig att använda den termen för enkelhetens skull) som så helt och okritiskt hade köpt hela konceptet.

Under de senaste åren har jag uppfattat det som att den här tanken, som jag aldrig kände mig bekväm med, har förändrats. För det är ju inte individens fel att hon är en del av strukturer. Och en riktig feminism måste ju tycka att ALLA sätt att klä sig och se ut är okej, annars tar man ifrån den enskilda kvinnan rätten att bestämma över sin egen kropp. Jag kan tycka att det är lite tråkigt att många kvinnor känner sig nödgade att plastikoperera sina kroppar (eftersom det ju faktiskt oftast på ett eller annat plan kommer av de skeva skönhetsidealens makt över våra kroppar), men ser absolut inte ner på det. Försöker åtminstone. Numera om jag ser en typisk bimbotjej, så försöker jag tänka att hon är i sin fulla rätt att se ut så, och att jag inte har någon rätt att förutsätta att det följer vissa egenskaper på det. Precis som att jag vill att folk inte ska klistra på mig egenskaper för att jag är tjock.

Den sanna feminismen måste alltså, enligt mig, embraca tanken att det är okej att vara bimbo. Både till sin personlighet och sitt utseende, om det är vad man vill. Man kan liksom inte prata om förtryck och strukturer och sedan döma enskilda individer utifrån deras utseenden.

Så tänker jag. Vad tänker du?

Annonser
Det här inlägget postades i samhällskritik, skönhetsideal. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Det är ok att vara bimbo

  1. Katarina skriver:

    Helt rätt. Framför allt är det en dödssynd att dissa andra kvinnor inför män. Vi måste hålla varandra om ryggen no matter what inför männen. Sedan kan vi supersåga varandra inför varandra. Att välja att anpassa sitt utseende till rådande norm är helt ok, var och en efter eget bevåg. Det enda viktiga är att man är en godhjärtad människa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s