Katrin Z och hatet mot tjocka


Skärmdump från Malou efter tio, av Lady dahmer och Apan satt i granen.

Få har nog missat den debatt som just nu pågår i sociala medier och lite varstans. Jag tror att det hela började med intervjun som Malou gjorde med Katrin Zytomierska igår morse, se den här. I morse var Apan satt i granen och Lady dahmer med i Malou och gav en annan vinkel på det hela.

Jag har mycket känslor kring det här, typ:

Varför har Katrin Z ett sådant behov av att hata tjockisar? Det är väl en sak att typ propagera för hälsa, ge tips, sprida goda enkla recept, ge träningspepp. Att fokusera på det positiva, sen skita blankt i vem som följer råden/tipsen och vem som inte gör det. Det är sympatiskt tycker jag. Den som inte vill ta del av råden kan göra något annat i stället. Men att lägga denna enorma energi på att sprida hat och fördomar om tjocka personer, det FÖRSTÅR jag inte. Det känns så sjukt ofeministiskt och otidsenligt och faktiskt ganska korkat. Hon fick sitta och vräka ur sig saker som att Stina Wollter – ca världens coolaste kvinna just nu – säkert vräker i sig mat hela tiden för annars ser man inte ut så. Sådana kommentarer får mig att tänka att det obehagliga i sammanhanget inte är runda kroppar utan att Katrin Z påstår sig arbeta med hälsa och ändå tycks ha en sådan okunskap om människor och människors kroppar. Hon verkar helt okunnig inför det faktum att ätstörningar existerar och hur de fungerar. En person med så vidrig människosyn som Katrin uttryckte i samtalet borde verkligen inte få jobba med hälsa. Hur känner de tjocka personer som vill ha hjälp av henne, när de vet att hon verkligen ser ner på dem? Hon påstod för övrigt också att tjocka personer inte kan vara lyckliga. I rest my case, men läs gärna Nours instagram-uppdatering som var riktad till Katrin Z, jag håller med om varje ord.

Lady Dahmer och Apan satt i granen var så otroligt underbara i morse. TÄNK om det hade funnits sådana förebilder när jag var tonåring. Som vågar ta plats, som inte skäms för att de är tjocka, som bara ÄR och så får det vara bra med det. Nu har hashtags som #uppmuntrafetma och #rättattvaratjock börjat spridas på instagram, gå in där och tänk några sekunder på att en annan värld kanske är på ingång. En värld där man inte hatar kroppar, utan har en mer kroppspositiv inställning. Sedan är ju inget svart eller vitt, men det kanske krävs lite svartvitt ett tag för att få till en förändring på riktigt.

Nä, jag nöjer mig så här för stunden.

Vad tänker ni?

Annonser
Det här inlägget postades i Fatshaming, skönhetsideal. Bokmärk permalänken.

14 kommentarer till Katrin Z och hatet mot tjocka

 1. viktoria myren skriver:

  Jättebra skrivet!

 2. Skåningen skriver:

  Bra skrivit av både dig och Nour.
  Fattar inte att Katrin får hålla på att vräka ur sig vad som helst i media, som hon gör och har gjort många gånger.
  Nån måtta på ”ordet är fritt” får det väl ändå vara.
  Hälsningar Skåneland

 3. Tessa i höghuset skriver:

  Helt obegripligt av tv4 att de tar in henne. Just hur de formulerar frågan i sådan här lägen är så styrande. När de vill ha två motparter och så tar de kroppspositivism å ena sidan och av någon anledning känner att de måste ta in någon som hatar tjocka. Som att prata mänskliga rättigheter och sen känna att man behöver ta in andra sidan, någon som argumenterar mot. Varför? Så billigt.

 4. Madde skriver:

  Läste Katrins blogg förut, men slutade pga hennes nedvärderande sätt. Jobbar man med hälsa ska man peppa och inspirera istället 🙂
  Det bästa för att tysta sådana är att nonchalera och kärleksbomba bra och sunda förebilder 🙂 Det är min filosofi. Hon vill uppröra och lyckades 🙂

 5. malin skriver:

  ja tydligen har hon sluta a ta sin levaxin med! för sin underfunktion på sköldkörtelen , hon påstår hon blivit frisk gennom äta lchf . skrattretande

 6. Erika skriver:

  Alltså jag blev så upprörd över att de valt att dit henne, hon fick ju förnedra hur hon ville, det hon sa om Stina var ju så föraktfullt. Hon har ingen som helst förståelse och anser sig själv vara perfekt. Jag tror hon enbart gör det för att det skapar debatt och det får mer trafik till hennes blogg etc.

 7. Lina skriver:

  Jag reagerade starkt på att Katrin menade på att folk skrattar åt bilderna/filmerna och med andra ord åt människorna på dem, hur kan man göra det? Vad är det för hemskt synsätt, det är som att dra tiden tillbaka rejält innan vi hade kunskapen om hur vi påverkar varandra genom att döma och kritisera. Sedan är det ju helt sjukt att Katrins respons på Majas fakta att 80 procent av tonårstjejerna idag är missnöjda med sina kroppar var något i stil med ”för att de är tjocka?” vilken planet kommer hon ifrån? Att unga tjejer idag fortfarande tvingas in i skeva tankegångar om sina kroppar, beror på just idiotiska uttalanden och tankegångar liknande Katrins. Nä, vi måste verkligen sluta upp med att värdera kroppar, och istället behandla varandra jämlikt, skit samma hur vi ser ut.

 8. Madde skriver:

  Jag fattar inte heller vad KZ pysslar med! Hon är inte fjorton längre. Att bara provocera för uppmärksamhet känns väldigt förlegat… Även om man anser att man har alla svar och kan uttala sig om andra (vilket ingen så klart har eller kan) så förstår jag ändå inte vad man skulle tjäna på det. I alla fall inte som vuxen. Varför vill man så envist gärna ha rätt och få det bekräftat? För att växa genom att trycka ner? Visst, men det gör väl osäkra människor och jag tycker inte hon verkar osäker i övrigt… Hur kan man vilja vara så låst och inskränkt? Förstår man inte att eftersom ingen vet allt om mig så vet jag inte allt om andra? Tänker att det antingen ligger taktik eller någon diagnos bakom kvinnan? För inte kan hon mena det hon säger på riktigt…?

 9. Liselotte skriver:

  Jag har tänkt på bloggen:
  http://liselotte.livskick.nu/2015/09/23/katrin-zytomierska-ar-inte-frisk-fri-men-det-ar-maja/
  (eller, egentligen mest gett mer utrymme åt det bra som faktiskt sas)

  Håller väl med Madde nedan: hon provocerar, av okänd anledning, medvetet. Inte är det nytt heller, från henne (vilket TV4 måste ha varit fullt medvetna om). Tänker inte lägga energi på ilska – för det är hon inte värd. På sätt och vis tackar jag henne – för hon lyfter ju debatten till helt nya nivåer: och få (ingen?) håller med henne!

 10. Katarina skriver:

  Katrin Z är fullkomligt pantad och en regelrätt psykopat. Hon är så imbecill och genomrutten att om man lyssnar på henne eller läser hennes texter blir man av med ett IQ och ett EQ-poäng för varje enskilt tillfälle. Så gör inte det. Undvik att titta på henne, lyssna på henne eller läsa hennes texter. Behåll din intelligens och din godhet och läs en god bok istället.

 11. The Futurista skriver:

  Ett fint och viktigt blogginlagg! Ja man kan latt bli ledsen over hur mycket elakheter som skrivs pa natet och sprids i media om vissa manniskors syn pa andra manniskor. Det enda positiva med debatter som denna ar val att viktiga amnen tas upp och att folk far se hur vissa manniskor faktiskt tanker om andra. Jag tror dock att i samhallet i stort sa haller en positiv forandring pa att ta form just nu, man ser mer blogginlagg och articklar an tidigare om att alska sin egen kropp m.m. sa det finns hopp om en battre framtid for kommande generationer. 🙂

 12. sandybell skriver:

  Jag håller med dig och tja, typ alla i den här kommentarsfältet. Dock lite trist att folk anser att det är tv 4 som gjort fel och inte Katrin. Tror inte tv 4 bryr sig mycket mer än Katrin faktiskt, de tjänar pengar på all reklam som går dels under programmet och sedan även på klippen på tv 4 play. Jag tror inte Katrin bryr sig heller, om hon nu mådde så dåligt tror jag inte hon skulle stånga huvudet i väggen för att hela tiden vara elak. Nä, tror hon är nöjd att hon tjänar pengar och får uppmärksamhet.

 13. Erika skriver:

  Jag läste på Stinas Instagram att Malou ringt och bett om ursäkt. Och att de redigerat bort inlägget i sändningen. Alltid något även om skadan redan skett.

 14. Emilia skriver:

  Jag gillar elsa billgren som är stolt över den hon e. Varför bryr sig någon om nån annas kropp och vikt? Jag tycker alla är vackra på sitt eget sätt! Tycker inte man skall prata om vikt överhuvudtaget på sociala medier eller bloggar, det är lågt. Har personerna i fråga aldrig råkat ut för något värre än sin egen vikt +eller-??? NÄ nu ä ja trött på hela skiten! sluta prata om vikt och andra människor, fokusera på era bra sidor å lös era problem i det tysta… som ni nu har efter som ni bloggar om dem. Låt inte vår yngre generation ärva dem (som nigör med era öppna bloggar)! Uppmuntra dig själv å andra istället, jag duger som jag e! SUCK..självdestruktiva bloggerskor… tänk om snälla iallafall för nästa stackars generation. Lyxproblem är vad det är både på + å – sidan. Vänta bara tills den dan det händer någon närastående något då kanske ni får veta vad livet handlar om… sluta ta död på vår yngre generation!! Får man social status av att lyckas gå ned i vikt eller att träna ihjäl sig??? vad är problemet?? Det finns viktigare saker i livet än att prata om vikt! S L U T A !

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s