Fettaktivism på riktigt eller bara litegrann

Jag tänker att olika människor har olika roller här i samhället (ööh det där var nästan lite för banalt till och med för en måndagskväll, men det blir bättre! —->). Vissa skribenter har till roll att bara analysera fenomen de noterar i samtiden, utan att presentera lösningar. Vissa passar som förebilder. De vågar klä av sig och shejka sina runda kroppar på instagram, de målar tavlor med hängbröst, de tar selfies med medvetna dubbelhakor och o-charmerande vinklar. Det finns ingen HEJD på hur mycket dessa starka underbara kvinnor inspirerar och stärker mig. Alltså verkligen ingen hejd, I fucking love them! De finns i mitt instagram-flöde och nu minns jag inte alla men till exempel:

Lady dahmer
Kobran hugger till
Stina Wollter 
Fancy frida

De är så bekväma med sina egna kroppar att de har mod över att bjussa på dem, för att därigenom till hundra procent stärka andra kvinnor (oavsett kroppsstorlek, tänker jag). Jag svämmar över av lycka och inspiration av att få leva i en tid där vi får uppleva sådana människor. Det är feminism PÅ RIKTIGT. Det brukar kallas fettaktivism också, nu vet jag inte om alla dessa tre personer sysslar med just det men det finns ju massa andra coola människor som gör liknande initiativ. Alltså: Att på olika sätt försöka vänja ögat vid den runda kroppen för att normalisera övervikt och avdramatisera allt fettskammande som pågår.

Andra skribenter och människor har andra funktioner. Jag fick en sjukt smart kommentar från en bloggläsare, det är alltså därför jag skriver det här inlägget. Jag tänker att min funktion kanske är att fundera kring de här frågorna på ett mer strukturellt plan, eftersom jag helt enkelt inte VÅGAR klä av mig i linne och shejka min runda kropp. Jag tänker inte att det ena eller andra är bättre eller sämre, utan bara att det fyller olika funktioner men att dessa saker tillsammans kanske bildar ett vackert lapptäcke som på sikt kan göra världen till en pyttelite bättre plats, åtminstone när det kommer till just skönhetsideal och kroppsnormer. Jag tänker att min roll är att dels rita satiriska teckningar på detta och andra teman, för att avdramatisera saker lite. Dels skriva romaner om det. Och dels berätta om mina egna erfarenheter av att vara tjock, till exempel här i bloggen. Det faktum att jag kämpar med min egen hälsoresa behöver inte ta ifrån mig rätten att kritisera knäppa tendenser, som sagt. Det ena är min individuella berättelse, det andra är strukturer.

Så tänker jag här i min lilla flyttstökiga vrå på Kungsholmen med en snarkande katt och en läsande kille i samma rum. Som vanligt blir det en aning ostrukturerat och jag kanske har glömt någon tanketråd som hänger och dinglar i universum. Men det får vara okej, som vanligt tror jag också att min poäng går fram någotsånär.

Vad tänker du?

Skänk pengar till flyktingkatastrofen!

Annonser
Det här inlägget postades i samhällskritik, skönhetsideal. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Fettaktivism på riktigt eller bara litegrann

 1. Ann skriver:

  Jag förstår eller från min synvinkel av att läsa vissa av dina inlägg att du vill att , Om jag vill vara tjock ska jag få vara det utan blickar, de är ok.
  Men då kan vi också lägga till ( endel är tjocka för de har sjukdom, mediciner etc) andra kanske vill äta mycket eller onyttigt) och det är ok. Ja det är ok för mig jag kollar aldrig snett på dem. Men det känns lite mycket för feministiskt.

  Då kan man ju också säga att tex jag röker på jag vill det har valt det så kolla inte snett på mig. Jag vill vara så.

  Det är ett missbruk i sig. Mat , cannabis eller vad det nu än är. Inget av det är idealet. Ska man då tycka eller låtsas om och tycka att tja vill hen det så är det väl ok? Inget av det är bra, inte bra att vara tjock även om du vill det. Jag har aldrig sett ner på en tjock människa eller förminskat hen heller. Men min känsla är att du vill få det till att människor i världen ska tycka att det är ok och bra om man ju vill att vara tjock. Om du nu vill det kan man ju tillåta allting annat. ( så länge det ej skadar nån och det är inte säkert att ett missbruk av annat än mat heller gör).

  Känns lite väl mycket feministiskt och kvinno pressat här när det är lika stor del av män som drabbas av detta, men nämns knappt.

  • Ann skriver:

   Tillägg. Män har väl ännu jobbigare ideal att leva efter som skall ha rutor på magen inte ett gnutta fett. Det är ju inte det kvinnliga idealet idag tack och lov.

  • Nea skriver:

   Alltså det är väl precis det som försöker framföras i inlägget, att det är okej att vara tjock? För övrigt behöver det inte nödvändigtvis vara dåligt att vara tjock, hälsa handlar mer om livsstil än kroppsform. Om man rör på sig, äter bra mat regelbundet och känner att livet har mening (genom vänner, familj och sysselsättning) så är det sannolikt att man mår bra fysiskt och psykiskt. Vissa kan inte bli smala, men kan fortfarande ha starka och friska kroppar.

   Vem mår bättre av att känslan att man inte är okej (för att man är tjock)? Att däremot förändra sin livsstil till det bättre för att man själv kommer må bra är en annan sak, inte för att man ska leva upp till ett kroppsideal. För det handlar inte om hälsa när man klankar ner på tjocka, det finns gott om smala som också är ohälsosamma men som kommer undan.

 2. malin skriver:

  hej jag drar mig ur våra viktiga mål ! tänker förtsätta vikt kampen mer privat inga mer inlägg här ! märker mer och mer vad för dömande otrevligt folk som dragits hit ! . all lycka till dig jessica fortsätt blogga !

 3. Katarina skriver:

  Jag märker på en del kommentarer kring detta ämne att folk förväxlar och blandar ihop fördömande/nedvärderande med vad samhället skall/bör förbjuda. Detta gör att hela diskussionen blir goddag yxskaft. Vi pratar om varandra, helt enkelt. Snälla Jessica, kan du förtydliga för dina läsare att det är skillnad på att vilja stoppa nedvärderingen av vissa kroppssorter eller att stoppa droghandeln, för det verkar inte framgå så tydligt för alla?
  Om vi börjar med att lämna lagstiftningen åt sidan (gör nu det mentalt, du som läser detta inlägg) så kan vi se alla aktiviteter och beteenden i samhället som faktiskt inte är olagliga utan bara finns där. T ex överätande, överutnyttjande av media, typ FB, twitter. dataspel, TV, filmer, träningsberoende, ortorexi, depressioner, veganfrälsta, sexmissbrukare, surdegsfanatiker, LCHF-frälsta osv. Allt detta är helt lagligt och jag tror och hoppas på att ingen vill i lag förbjuda dessa beteenden. Det vore att skapa en fascistoid, totalitär statsmakt.

  NU tar vi in lagstiftningen i bilden! DÅ kan vi diskutera droghandel, trafficking, prostitution, pedofili, stöld, misshandel, hot, hat, trafikförseelser, snatteri, förstörelse, terrorism, utpressning, rasism, hets mot folkgrupp osv. Dessa aktiviteter vill de flesta av oss ändå se som olagliga då de dels hotar individens hälsa och säkerhet men också den demokratiska, öppna samhällsstrukturen.

  Så, nu känns det som att jag var övertydlig och att paralleller mellan dessa två (lagligt respektive olagligt) aldrig mer kommer att dras. De är paralleller i universum, de korsar alltså inte varandra, det går inte att jämföra dem. Börja för all del inte snacka samhällskostnader kring fetma för då kan vi ta upp samhällskostnaderna med att skaffa barn, från graviditet tills barnet fyller 18 år. Eller samhällskostnaden för idrottsskador bland pöbeln som tror de är elitidrottare. Eller samhällskostnaderna för depressioner eller ofrivillig barnlöshet eller psykiskt funktionshindrade eller fysiskt funktionsnedsatta. Ojoj, kolla!! Nu börjar vi närma oss ett fascistiskt samhälle igen! Och det ville vi ju inte, eller hur? Nä, vi vill ha ett humanistiskt samhälle som respekterar folks fria val och alla lika värde oavsett grundförutsättningar i livet.

  Så…nu när vi är överens om detta kan vi diskutera fettskammande…

  • Ann skriver:

   Katarina, ditt sätt att svara på mitt inlägg låter som en vuxen som säger till sitt barn som är ovetande. Jag kanske uttryckte mig plumpt. Jag vet skillnad på lagligt och olagligt. Jag ville mer åt att vilket jag kanske har fel i, men att jessica vill åt att ideal ska inte finnas, tjock ska vara lika som smal i andras ögon. Vore en härlig värld ja, men idealet har aldrig så varit , attraktionens lag gillar ”normal” ej över eller under. Jag ser själv inte annorlunda på tjock eller smal, jag skulle snarare titta en gång extra om nån var extrem smal än tvärtom så kan inte se Jessicas utsatthet. Jag vill som alla, att alla ska få vara som man vill. Och det kan man faktiskt. Man behöver inte kura ihop sig om nån kollar och tänka det värsta, man kan gå rakryggad. Att idealet ska ändra sig, ja det kommer det. Men det utgår alltid från normal smal, kurvig, smal. Aldrig tjock. Ibland gör tjocka sig till offer. Jag är själv över viktig ca 25kg så jag vet.

  • Ann skriver:

   Förövrigt har jag en examen/master i psykologi så svårt att förstå/ lära/empati har jag ej. Och jobbar idag med det, om ej som psykolog men på ett ställe där det behövs. Jag ser ätstörningar, över eller hetsätning väldigt ofta i mitt yrke.

 4. Liselotte skriver:

  Bra analys! Man kan förändra/påverka på olika sätt och olika nivåer.

  Vi på Livskick.nu satsar nog mer på din nivå – men jag upplever att t.ex. min kollega Johanna (johanna.livkskick.nu) fungerar som både analytikern och förebilden, trots att hon inte lägger ut kroppsbilder och ”agerar”, utan mer diskuterar hur det är att vara tjock i dagens samhälle och skärskådar ”hälsotrender”.

  Därför är jag helt övertygad om att du också är den där förebilden, som inspirerar och stärker! 🙂

 5. Arne skriver:

  Hej, alla runda kvinnor. Många av Er benämner sig som feta, vilket är felaktigt. Ni är möjligen överviktiga och det är dessutom ett vettigare uttryck.Detta beror på att Ni bär på för mycket vätska, därför att vätskebalansen inte fungerar i era kroppar. Tänk på att kroppen innehåller två tredjedelar vatten så förstår Ni det lättare.
  Arne

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s