Om fit is the new skinny

Man hör uttrycket lite här och var: ”FIT IS THE NEW SKINNY”. Och ofta framställs fenomenet som att det vore någonting entydigt positivt. Att det är bra att folk vill vara vältränade och se friska ut, snarare än det gamla heroin chic-idealet med utmärglade benrangel som förebilder. Och visst, absolut. Det är ju bra att folk har styrka som ideal, snarare än något som kanske lätt kan förknippas med passivitet och undergivelse (att man inte kan äta om man ska vara så smal, osv).

Men jag ställer mig ändå kritisk till fit is the new skinny-idealet. Såsom alla ideal skapar det en norm. En kropp som ska ha antydan till muskler, men ogärna antydan till fett, är lika svår att uppnå som den där heroin chic-kroppen. Den kräver extrem återhållsamhet och kontroll, den kräver också medvetenhet (om hur man ska träna och äta) och dessutom kräver den att innehavaren av kroppen ska investera stora mängder tid i sitt utseende för att hålla den ”fit”. Den som har en hängig, slängig, plufsig eller helt enkelt fet kropp står ju fortfarande långt ifrån idealet. När kvällstidningarna uppmanar oss att trimma kroppen lagom till midsommar, så är det fortfarande lika omöjligt för de flesta att hinna någon trimning alls till någon midsommar alls.

Det är mer berättigat att förespråka en vältränad kropp, eftersom det ändå i grunden är mer hälsosamt att vara vältränad och äta bra ordentlig mat än att svälta sig själv. Så klart. Men snabbt slår det ändå över i en ohälsosam hälsohets där internet svämmar över av ångestdrivna kvinnor som ska pressa varandra till att absolut aldrig låta en macka slinka ner. Det ska gojibäras och chiafröas in i oändligheten och blickarna i lunchrummen är fortfarande desamma. Blickarna som dömer och värderar vad kollegorna äter. Jag vet att det finns vissa som påstår att det inte finns någon hälsohets, men då förstår jag inte var man har fått sin tjocka ögonbindel ifrån. För det jag ser är en hälsohets som är värre än någonsin. Och tyvärr pushas den på av den här fit is the new skinny-trenden, som gör att folk ska springa ännu längre, pusha sig själva ännu mer. Det gör mig alldeles matt.

Kan vi inte typ börja köra på ”Self is the new skinny and fit”. Alltså att annat är viktigare än just kroppsformen? Nähä. Tänkte väl det. Hälsar bitter_kvinna_85 (som dock precis har klarat av ett hårt träningspass och är jätteglad pga tjänstledigheten, men just detta gör mig ganska bitter emellanåt).

Annonser
Det här inlägget postades i samhällskritik, skönhetsideal. Bokmärk permalänken.

14 kommentarer till Om fit is the new skinny

 1. Anette skriver:

  Är jag ensam om att inte känna mig nedvärderad för min vikt? Upplever inte att jag tittas på eller fnissas åt, inte heller att jag betraktas som karaktärslös. Att det i media finns ett maktspel (kvinnoförtryck) som grundar sig på utseende skriver jag under på varje dag i veckan men i min vardag är det inget jag upplever. Är det så att mindre städer är mer förlåtande? Är jag för gammal? Eller fattar jag inte? Tål att granskas!
  mvh
  45 år- 170 cm-101 kg

 2. malin skriver:

  japp 1

 3. -anna larsson lind skriver:

  Vilket ärans trams. Har det helt gått förbi dig att det är kvinnorna som dominerar svensk OCH internationell politik numera? Eller tror du på fullt allvar att kvinnor hålls borta från makten, och att de passiviseras och görs lätthanterliga, genom att man (män) får dem att fokusera på sina kroppsideal hellre än politiken, makten och ”feminismen”?
  (Jag skulle, om jag ville, kunna räkna upp kvinnor i parti efter parti, land efter land, men struntar i det. Om du inte känner till dem så – ja…

  • Jessica Johansson skriver:

   Äsch, du fokuserar på en enda mening i min text. Vad tycker du om resten av texten? Jag plockar bort den meningen nu för att den inte ska ta fokus från mitt i övrigt högst relevanta resonemang. 🙂

  • malin skriver:

   hallå sluta tråka ut mig och andra med sånt här sk!t HÅLLER med jessica fullkomligt!!!

 4. Ann skriver:

  Det är enbart en löjlig logga trend ser inget seriöst i det alls, berör mig knappt. Jag tror inte ens jag känner någon som vill vara Skinny. I min uppfattning är det mindre än smal. Ideal kommer det dock alltid finnas jag tror inte man kan utrota det och idealet har varit smal mer eller mindre aldrig tjock senaste 700 åren iallafall. Jag själv är överviktig har varit smal , mindre över viktig förut och detta hets har liksom aldrig bekommit mig. Jag vet att jag själv känner mig mer snygg som normalviktig kläder sitter bättre även om samma kläder fanns i större storlekar skulle det inte va fint i mina ögon. Utseende , kropps ideal kommer alltid finnas så länge det finns attraktion mellan varandra och det är oftast alltid det vi ser först och spelar stor roll. Att säga att insidan endast räknas är att ljuga för sig själv. Även om jag hoppas den är det som är det avgörande för att man tycker om någon. För att inte svamla för mycket så tror jag att ett mål utan fysisk ideal är helt utanför vår mänskliga natur. Att idealet förändras ja, men det har mer eller mindre alltid varit att ej vara avvikande smal eller avvikande tjock. Och glöm ej detta gäller absolut inte enbart för oss kvinnor det är exakt samma för män.

  • Jessica Johansson skriver:

   Bara för att något alltid har funnits så ska man väl inte blint acceptera det. Jag uppfattar vår tid som mer hälsohetsande än vad jag tror att t.ex 60-70-talen var. Tack för din kommentar, du har så klart rätt i att det alltid har funnits. Men jag rekommenderar dig att lyssna på de avsnitt av OBS i P1 där man under våren ibland pratat om skönhetsideal, man måste kunna prata om saker på ett strukturellt plan. Nä, nu ska jag laga lunch. Ha en fin dag! /Jessica

 5. Flipp skriver:

  Jag blir så trött ibland. Förlåt men vi har tappat konceptet lite. En kropp behöver näring (bra mat, inte skräpmat), återhämtning (sömn) och aktivitet (träning oftast, då många inte jobbar fysiskt tungt på arbetet). Det är allmän kännedom och fakta. Inget konstigt. Att ge kroppen det anses ändå som något extremt. Bara ”supermänniskor” tränar fyra ggr i veckan och äter nyttigt och lägger sig kl 22.30 Vem orkar leva så? Hallå, en sådan trend kan vi ju inte ha!
  Nähä? Och varför inte? Mycket bättre att vi missköter oss så där lite lagom svenskt. Varför i hela världen ska vi ha en trend där vi ger kroppen det som den behöver och mår bra av?
  Alla som tränar fyra ggr i veckan och äter bra mat har en fit kropp. Men ju mer fett du har när du startar desto längre tid tar det innan det syns. Men det kvittar! För lever du så resten av livet är du ändå synligt fit under majoriteten av det. Om det nu är det synliga som är det viktiga.

  • Jessica Johansson skriver:

   Därför att det blir så hårt och så extremt med en sådan trend. Då tror jag mycket mer på att vara lite mer lagom (i det avseendet) och framförallt mer tillåtande mot varandra. Jag hoppas att det blir så när vi, som vissa sociologer tror, nu rör oss mot en mer kollektivistisk tid. 🙂

 6. Elsa skriver:

  Det är så ledsamt att se att du hellre vill böna och be för att idealet skall ändras framför att själv acceptera att du kanske inte passar in i den bild du just beskrivit men ändå förstå att du är berättigad en plats i samhället och stolt tar plats. Precis som du skriver blir vad som helst hets vid en viss grad, men bortsett från den lilla procenten så tränar faktiskt allt fler mer och äter nyttigt för att de mår bättre!

  Det är inte det att folk numera i stor utsträckning anpassar sina liv för att må bättre, genom att träna, äta hälsosamt osv., utan att de trycker upp det i andras ansikten via sociala medier som är roten till resonemang som ditt. Istället för att ta det som positivt och inspirerande blir man avundsjuk/bitter om man själv inte är lika hängiven eller lyckas åstadkomma samma resultat.

  Du skriver att du vill att ”self is the new skinny and fit” – låt det vara det för dig om du inte själv har orken/motivationen att bryta gamla vanor. För det är precis det det handlar om – att tvinga sig själv in i situationer som är jobbiga och svåra under en period tills nya vanor skapas och du kommer ut på andra sidan som en starkare person. Att förstå att du visst har tid, oceaner av tid, men kanske måste ta den från tv-tittandet eller sovmorgonen.

  Jag tror att du utan problem kommer att uppnå dina mål om att bli en hälsosammare person. Det förutsätter dock att du släpper offerattityden och förstår varför du gör det och för vem. För så som det låter på tonen i ditt inlägg så gör du det i dagsläget för att sträva mot ett ideal som du själv inte ens uppskattar – du vill bara passa in och det är tyvärr nog inte en tillräckligt stark anledning.

  • Ann skriver:

   Vilket bra svar. Spot on!

  • Jessica Johansson skriver:

   Tack för din kommentar, Elsa. Men jag kämpar på mer än någonsin just nu med min egen hälsoresa. Och sådana här inlägg handlar, som jag skrivit många gånger tidigare, inte om min enskilda berättelse utan om strukturerna. Alltså: Jag tycker att man måste kunna skilja på struktur och individ. Jag är emot skönhetsideal på ett strukturellt plan men vill personligen fortsätta med min hälsoresa eftersom jag märkt negativa bieffekter av min övervikt. Jag ser inte att det finns något konstruktivt med ett hetsande samhällsklimat, då är det inte längre hälsosamt utan bara sorgligt. Jag är inte ensam om att ha skrivit om den kollektiva ätstörningen, så jag vet att många många håller med mig. Jag tycker det är tråkigt att du tror dig veta hur jag känner och tänker i din kommentar. Jag är inte ett dugg avundsjuk på de människor som lägger ner mängder av tid på att springa marathon, och jag känner bara en matthet när jag ser dessa uppdateringar i sociala medier. Jag är ingen tävlingsmänniska och har ingen önskan att nå samma resultat eller kroppar som folk som är hur vältränade som helst. Det har aldrig varit mitt personliga ideal, men det är ett samhälleligt ideal som också kan påverka mångas självbild negativt. Jag tar aldrig sovmorgon och tittar mycket sällan på teve, för övrigt 🙂 Och jag har ingen offerattityd överhuvudtaget, jag pratar som sagt ur ett strukturellt perspektiv när jag pratar om skönhetsideal, men ur ett personligt perspektiv när jag berättar om hur bra min träning och promenader har gått den här veckan, till exempel. 🙂 Jag vill inte alls passa in, det har jag aldrig önskat. Min personlighet är alltför neurotisk för att kunna passa in i de flesta sammanhang men folk brukar gilla mig ändå. Kram och ha en fin dag.

 7. Katarina skriver:

  Gillar inte heller denna mainstream-norm som uppstått i samhället! Alla klär sig likadant, alla ska se likadana ut i kroppen och alla ska tycka likadant. Så jädra själa-dödande! Nä, ge mig 70-talets punk tillbaka! Ge mig 80-talets hemmasydda jeans och hemmaklippta collegetröjor! Vad hände sedan?? Då kom Jane Fonda (som erkände anorexi och bulimi) och skulle få oss att se snygga ut i tajts, body och stenhårt åtdraget skärp i midjan. Och efter det kom mainstreamingen – ALLA måste se likadana ut! En global norm!? WTF? Fast vi påstår att det är viktigt att uttrycka sin individuella smak…my ass att någon creddas för det! Nä, läs Sofi Fahrman så vet du hur hela Sverige går klätt dagen efter. Jag går förbi skyltfönster och det går inte att identifiera på skyltningen vilken affär det är…och då är jag ändå klädintresserad och ganska insatt.
  Denna hälsohets existerar i allra högsta grad. Det är värre idag än för 10 år sedan. Vuxna beter sig som om deras viktigaste skyldighet i samhället är att äta mer broccoli istället för att fostra nästa generation och bygga ett bättre, tryggare och tillgängligt samhälle för individen. Kanske satte en del broccolin i halsen när de såg bilderna på den drunknade 3-åringen och lyfte blicken från kettlebellen för att se hur de kunde bidra till att underlätta för de stackars människorna på flykt från död och förintelse…men att det ska krävas katastrofer är ganska tydligt, tyvärr…
  Jag tror dessutom att denna hälsohets går hand i hand med den fascistiska ideologi som börjar växa fram i vårt samhälle överlag. Som om vi alla levde i Hunger Games-världen och endast de starkaste överlever…fy! Jag hoppas att nästa generation slår bakut (det brukar den göra, så jag förlitar mig till den :-)) och vänder denna tråkiga utveckling…

  //Katarina som gick igång på detta inlägg medan hon skrev det..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s