Populärpsykologiska tips kring rensning!

Alltså, detta med rensning. Jag tyckte jag hade rensat så duktigt inför flytten. Ännu är ju inte sakerna borta men jag håller på att göra mig av med dem. Men sedan satt jag och såg mig runt i vår maxade lägenhet och tänkte: Vore det inte skönt att slippa massa av de här sakerna? Och svaret var: Jo. Men det är ju svårt att rensa också, särskilt när jag redan har rensat bland sådant jag verkligen gillar (äppellåda, jordglob med fungerande belysning, teakskåp osv). Och särskilt när många av mina saker är gamla och unika och kanske svårt att få tag i exakt samma om man skulle ångra sig. En sak kan jag dock alltid vara säker på: Jag kommer ALLTID hitta fler fina saker om jag vill. Det är liksom inte problemet. Mitt problem är att jag vill ägna min energi åt annat än just saker.

Så nu har jag börjat på rensningsrunda nummer två. Och det skär i hjärtat ibland men jag behåller de allra finaste godbitarna och gör mig av med resten. Förhoppningsvis blir resultatet ett trevligare hem på nya stället. Jag bad faktiskt till och med om råd igår på Facebook:

(förklaring: jag avskyr populärpsykologiska böcker/självhjälpsböcker, brukar klara tre sidor. Är för kritisk. Mår bättre av smal och konstig skönlitteratur helt enkelt, hehe).

Och jag fick så bra svar så jag vill dela med mig av några av dem:

”Äg inte mer än du kan ta med dig när det brinner. (Misslyckas själv, men som rättesnöre när jag funderar över ägande.)”

”ställ dig frågan ‘om jag gjorde mig av med den här saken, hur troligt är det att jag ofta skulle tänka på den/”sakna” den efteråt?’ Det är ändå bara saker, de betyder inte alltid så mycket för en själv som man tror..”

”Jag har flyttat en hel del. Från början samlade jag allt jag inte kunde göra mig av med i flyttlådor som sedermera hamnade i olika källare. Jag tänkte att det där kommer jag nog få användning för när jag köper det där torpet. Resultatet blev att jag flyttade runt en massa källarkartonger och fortfarande inget torp. Eftersom jag inte hämtat upp det jag har i källaren så behöver jag det inte!!I istället började rensa ut allt jag inte behöver, det har kommit att bli en själslig katarsis. Och skulle jag mot förmodan köpa det där torpet kan jag köpa nytt på loppis osv. Lycka till!”

”När vårt förråd var överfullt kallade (hennes kille) mig för ”horder” (=manisk samlare).. Det var ett smart drag för OJ vad jag rensade, skänkte och sålde! Så mitt tips är: se en dokumentär eller ett filmklipp om horders och ditt rensande kommer troligen att nå nya höjder – allt för att inte vara i närheten av en sådan problematik.”

Visst var det bra tips? SÅ har jag tänkt idag och igår inför varenda liten pryl och då är det ju bara vissa saker som jag känner extra starkt för. På måndag jobbar jag förresten min sista dag på mitt halvtidsjobb på bibblo innan tjänstledighet, så himla spännande!

Annonser
Det här inlägget postades i Vardag. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Populärpsykologiska tips kring rensning!

  1. Att göra sig av med saker KAN ge resultat på ens viktresa dessutom 🙂

  2. Kicki på vischan skriver:

    Mitt bästa tips är att tänka, om jag verkligen behöver den här saken i framtiden så kan jag köpa den igen isf. Nu är jag retro/loppisnörd så jag hajar problemet,det är inte bara att gå in på Ikea, MEN lite googling, lite kontakter och en lite större plånbok så går det.

  3. Nea skriver:

    Tror en bra grej är att tänka att man kan ha sånt som är vackert (som man har framme att beskåda) eller användbart. Sen om grejer ändå måste förvaras i lådor eller man har typ för mycket av en pryl så får man tänka att det är någon annan som säkert behöver den.

    Och jag instämmer i att ”Hoarders” är ett bra program att kolla på om man vill få inspiration till städning/rensning!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s