Camilla om att väga sig i simhallen

20 376 delningar har Camilla Victoria Wikströms inlägg fått i skrivande stund. Därför förmodar jag att många av er redan har sett det. Camilla och jag är bekanta, efter att hon kom på min konstutställning förra året och köpte en tavla till sin dotter. Hon skriver ofta så modigt, skört, starkt att jag får rysningar. Jag älskar så modiga människor! Men häromdagen var hon extra modig och det gav resultat. Det här har också fått mig att tänka på hur många (alltså eftersom många delar) som faktiskt har vettiga åsikter kring skönhetsideal, om de bara tänker efter lite. Och inte låter sig dras med i de enorma och hotfulla vågorna som kommer från samhällets gemensamma och sjukligt obehagliga hälsohets. Nog om mina tankar, jag vill så klart dela med mig av Camillas mod även här, och gör det med hennes tillåtelse.

Jag väljer att här citera Camillas inlägg rakt av, eftersom hon säger det allra bäst. Så här skrev hon tidigare i veckan:

”Jag har samlat kraft och mod till att göra detta och efter dagens besök i simhallen fick jag nog. Jag som vuxen måste reagera och ta mitt ansvar för att få bort vågarna från VÅRA kommunala simhallar. Varför kanske ni tänker då? Låt mig berätta vad jag stod och betraktade i dag när jag gick och simmade mina 1000 meter i Västertorps simhall.

Majoriteten av besökarna dagtid på en simhall är barn som är där med sina skolklasser för att gå på simskola. Åldern är uppskattar jag mellan 7 och låt mig gissa 10 år. Ungarna kämpar på med sin simskola och de är i alla olika storlekar. Vad som sedan händer när tjejerna duschat klart och skall torka håret är att de ställer sig på vågen och inom loppet av en nanosekund reduceras de till att bli kilogram. Kompisarna reflekterar över att någon väger lite för mycket och diskussionen är igång. Min mage är för stor osv. Det fanns ingen lärare där som kunde stoppa detta eller bemöta dom tankar och funderingar som uppstod.

Jag vill få er mina kära fina vänner att reagera och agera. Vågen ska ut från simhallen för den har inget där att göra. Första gången jag kan minnas att jag vägde mig var på en simhall och jag var ca 9 år när jag förstod att jag vägde 10 kg mer än mina vänner och sen dess har jag bantat. I 33 år. Men nu får det vara nog, istället för att stå framför spegeln och säga dumma saker om mig själv så ska jag göra allt som står i min makt för att förebygga att unga tjejer och killar ska behöva bli ätstörda och få en dålig självbild.

Kvinnan jag bad ta bilden hade bantat sen hon var 10 och nu var hon 65, hon hade precis som jag vägt sig en gång innan simpasset och en gång efter för att konstatera att hon precis som jag gått ner ett halvt kilo.

Så hjälp mig nu, vågen har inget på en simhall att göra. Dela mitt inlägg så budskapet sprids. UT MED VÅGEN FRÅN SIMHALLEN NU!! (…)”

Så himla bra! Vad tänker du?

Annonser
Det här inlägget postades i samhällskritik, skönhetsideal. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Camilla om att väga sig i simhallen

 1. Johanna skriver:

  Det enda jag använder vågen till är bakning och matlagning.
  Jag har alltid undrat varför det finns vågar i simhallar och badhus, ända sedan mina första besök i barndomen, för ca 30 år sedan. Jag har aldrig haft viktproblem men ändå. Varför hålla på och väga sig, ska ju inte använda mig själv som ingrediens någonstans 🙂

 2. Katarina skriver:

  Jag delade den på FB så fort jag fick se den och läst hennes text. Så himla bra! Sedan upptäckte jag en video som jag fullkomligt älskade och som jag tycker att simhallarna ska låta rulla på skärmar i omklädningsrummet istället för att ha vågar: https://www.youtube.com/watch?v=PBqg_69tgpE
  Denna har Youtube krävt att folk ska vara myndiga för att se!! Hahahahaa!! Jag ska se till att mina söner som är 13 resp 15 får se denna video. Hemma pratar vi om allt och inget är förbjudet samtalsämne (det är dock förbjudet att kränka, vara fördomsfull, vara elak, påstå saker utan belägg osv).

 3. Katarina skriver:

  Asså…nu kom jag ihåg en sak…vi hade ingen våg i gamla simhallen i Jkpg, däremot fanns det sk ”badtanter” som skrubbade oss (I am not kidding!) med borste, som var som en skurborste fast något lite mjukare borst, innan vi fick gå in i simhallen…vi var alldeles rödflammiga hela bunten…detta var alltså kutym in på 80-talet!! Those were the days! 😀

 4. Natali skriver:

  Det är väl inte vågen som är problemet? Sen så finns de de som inte har en våg hemma och då är det kanske ibland intressant att väga sig. Jag gör det på vårdcentralen när jag går dit ibland. Tror vågen i badrummet är en större bov än på simhallen. Hur ofta går ”folk” till en simhall? Kanske inte jätteofta. Eller?

 5. Elin skriver:

  varför skall det finnas vågar på gym och simhallar totalt ologiskt !?. ok om man måste ha det hemma osv men på ofentliga ställen helt nojigt. Vårdcentralen där måste det ju finnas men på träningsanläggningar bör det inte finnas!. Inte konstigt att träningsanorexi och bulmi finns..dom blir ju helt fnoskiiga när dom kommer in på träningsanläggningar om de redan innan har fått problem med självbilden och självkänslan. Jag har en våg hemmahögst en gång i månaden väger jag mig. Jag har i sommar opererats för hjärtfel och samlat på mig vätska som jag har lite svårt att bli av med, skulle bli helt knäpp genom att hela tiden väga mig när jag kom till sjukgymnastiken( gruppträning för dem som opererats i brösthålan) Jag vet mycket väl att jag väger mer än vad jag borde( idealvikt mellan 60-65kg) men vågen stressar mig för tillfället

 6. malin skriver:

  NEJ! bort med vågarna i simmhallarna !

 7. Anonym skriver:

  Hej!
  Jag är glad att det äntligen blir en diskussion om kroppsfixering, ätstörningar och ortorexi. Det är synd att det diskuteras alltför sällan och att det som vanligt när det gäller såna här saker bidrar till en något ensidig debatt där människor har alldeles för bråttom med att dra slutsatser. Låt mig ställa en fråga till er alla:
  Vad är problemet?
  Är det verkligen en våg vi ska problematisera? Är det en sak, ett objekt som får oss att göra och säga saker…. eller, är det vi som är problemet? Är det du och jag? Är det vi som medmänniskor, föräldrar och kompisar som är problemet?
  För mig är det glasklart, behåll vågen och TA DEBATTEN!!!! Det är inte vågens fel att ungdomar får en skev självbild gällande sina kroppar, det är vi…. Lika lite som våldsamma filmer eller en viss sorts musik bidrar till våld och synen på jämställdhet… Logiken håller inte. Ska vi förbjuda hammare för att man ibland slår sig på tummen? Nej, vi får helt enkelt lära oss använda hammaren på rätt sätt. På samma sätt måste vi ”lära” våra ungdomar att använda sig av en våg. Vi kan inte ”förbjuda” oss ifrån våra problem. En våg är ett objekt, ett verktyg. Det talar om för dig vad du väger, inte vem du är… Jag förstår människors omtanke och jag tycker som sagt var att det är viktigt att vi pratar om detta. Men snälla, tänk ett steg längre, tänk på din egen roll i detta sammanhang, ta diskussionen när du kan men tro inte att dessa problem kommer försvinna över en natt för att vi tar bort en våg från ett offentligt omklädningsrum. En avslutande tanke. Jag undrar hur många barn som hört sina föräldrar eller annan vuxen i sin närhet någonsin säga ”nu måste jag gå ner i vikt”? Påverkar inte vårt beteende och våra egna värderingar mer än en…. våg? Vårt samhälle är fullt av ”onda” ting som kan påverka våra barn och ungdomar negativt, men det är vårt ansvar att skydda dem från dessa. Det är ditt ansvar som vuxen att prata och diskutera detta med ditt barn. Misslyckas vi med detta så är vi alla illa ute för det kommer alltid finnas en HM affisch eller en barbiedocka där ute som ställer till det för oss.
  //Våga väga dig!!!!

 8. Anna skriver:

  Vågen finns på våra gym och i simhallar för att folk ska kunna väga sig, få en uppfattning, se ett resultat. Vilka värderingar som läggs på de siffror som syns är upp till Dig! Det kanske är viktigare att prata med skolorna så barnen dels har en pedagog med sig i omklädningsrummet men också för att lära barn vad som är normalt. Idag är tyvärr 50% av Sveriges befolkning överviktig eller liter av fetma. Är det normalt? Ja, tydligen? Är vi sämre människor för det? Nej! En värdering som ska föras från vuxen till barn!
  Om vågarna ska bort för att ”skydda” våra barn, ungdomar och kanske till och med vuxna för den blindhet som samhället skapat. Vad ska vi ta bort här näst? Speglarna?!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s