Önskeinlägg: Bästa läsplatserna

För ett tag sedan bad jag er att ”sätta rubrikerna” på inlägg ni ville att jag skulle läsa. Ett av de inkomna förslagen var, som rubriken antyder, ”Bästa läsplatserna”.  Susanna, som önskade inlägget, skrev att jag gärna skulle tipsa om andra platser än min läsfåtölj som syns på bilden ovan (med en tjock katt i, hihi).

För att vara lite tråkig: Jag läser nästan bara hemma! Allra helst i soffhörnet, uppbullad med massa färgglada retrokuddar och med en stark lampa riktad mot boken. Det är nog den plats jag känner mig allra tryggast på, i hela världen. Där kan jag koppla av och fullständigt glida in i skönlitteraturens värld. Nu i kväll har jag börjat läsa ”Glasfåglarna” av Elsie Johansson, efter att precis ha avslutat ”Ristat i damm” av John Fante. Den platsen kan ju dock inte direkt besökas av allmänheten.

I teorin älskar jag tanken på att gå och sätta mig på en bänk, utomhus, och läsa. Eller ta med en filt och en korg och en prydligt fylld termos med kaffe och lite frukt i en plastburk. Men nja, det skulle ju aldrig ske i verkligheten. För det första så trivs jag allra bäst inomhus (här hänvisar jag till mitt inlägg ”Rätten att vara tråkig”) – jag är helt enkelt en inomhusmänniska, hur provocerande det än må vara! För det andra tänker jag mig att jag inte skulle koncentrera mig lika bra eller sitta lika bekvämt på en bänk eller filt, som hemma i soffan.

I teorin älskar jag också tanken på att plocka med en bok i väskan och gå till närmaste kafé för att läsa. Men det är heller inte riktigt min grej, jag har ju redan mitt paradis hemma så varför bege mig annorstädes när det vankas läsning liksom? Däremot gillar jag att läsa på pendeltåget till jobbet om jag inte blir åksjuk. På landet gillar jag också att läsa (inomhus). Det är ju inte mitt eget lantställe så jag kan koppla bort allt vad städning och fixande heter och bara LÄSA (fast först måste jag promenera, annars får jag fysiska myrkrypningar och ont i kroppen efter ett tag).

Därför vidarebefodrar jag frågan: Var gillar DU mest att läsa?

Annonser
Det här inlägget postades i Litteratur. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Önskeinlägg: Bästa läsplatserna

 1. Katarina skriver:

  Jag kan läsa varsomhelst bara jag känner att jag har tiden till avkoppling. På stranden under ett parasoll i skön värme (=utomlands) är nog den mest avkopplande platsen. Där finns inte ens möjligheten till slösurfande eftersom det är för dyrt med roaming.
  Annars gillar jag att ligga i sängen med kuddarna uppallrade skönt bakom ryggen.
  Jag skulle gärna vilja kunna läsa i vardagsrummet men där är det sällan jag får ro; då är jag mer medveten om dammsugningen, tvätten, städningen, disken, matlagningen mm. Det är sällan jag sätter mig ner på dagen om det inte är för att jobba.
  En liten sak jag hakade upp mig på; du skriver att det inte är ditt lantställe och att du därför kan koppla bort städning…hjälps ni inte åt med det när ni är där? Jag har nog aldrig varit hos någon och sovit över flera nätter utan att hjälpa till med städningen och matlagningen…fast det kanske är uttryckligen så att hjälp undanbedes hos Jens mamma? Finns ju folk som inte vill ha hjälp med städ eller matlagning och då får man ju såklart respektera deras önskan.
  Vad gäller ditt inomhusande; du vet väl att många svenskar lider brist på D-vitamin? Det enda sättet att tillgodogöra sig en bra mängd på naturlig väg är genom solen?
  http://www.internetmedicin.se/page.aspx?id=4004
  http://www.svd.se/brist-pa-d-vitamin-maste-tas-pa-allvar
  //Prusseluskan Katarina 🙂

  • Jessica Johansson skriver:

   Haha du är så rolig 😀
   nej usch, på stranden är det ju massa sand och blåst och vatten och otrevligheter. 😉 hihi. I sängen somnar jag alltid om jag läser, det tar inte mer än tio minuter. Skönt att du kan läsa i sängen! Jag är ju överlag inte särskilt ”städig” av mig, motsatsen till perfektionist och störs inte av lite damm här och var. Så det är inte så att vi städar efter bara några dagar på landet? Självklart hjälper vi till innan vi sticker men jag slipper det där ständiga pockandet. Maten lagar jag dock nästan alltid själv på landet. Jag och Jens äter olika saker. Ibland äter jag med jens mamma och då hjälper jag förstås till. 🙂 Jag har också brist på D-vitamin men jag äter hellre D-vitamintabletter än att tvinga mig att vara utomhus. 🙂 jag promenerar ju dock och sådär så jag är inte inne jämt, haha! Roligt att du avslutar med prusseluskan och tack för omtanken!

 2. Susanna skriver:

  Tack för svaret! 🙂

  Jag gillar att läsa på tåg, och i skuggan en strand i medelhavet, med en glass eller en öl bredvid. Eller i en solstol.

  Har du läst The Queen of the Underworld av Gail Godwin? Hittade den (+ The Help, så bra!) av en slump och älskade den från första sidan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s