Konsten att rensa

Jag gillar ju att ha massa saker framme hemma, trivs inte alls i avskalade och ”stilrena” miljöer, då blir jag bara obekväm. Jag vill ha ett hem där det inte är så noga med allt, där man kan skratta högt och bullrigt och spilla kaffe och lyssna på musik och göra lite som man vill. Så jag har inte för avsikt att ge tips om hur man får ett sådant där avskalat hem, för mig är det inget eftersträvansvärt.

Något jag däremot inte gillar är att ha saker undanstoppade. Typ extralådor med saker på vinden, porslin som jag inte använder men ändå har kvar, sådant. Jag har inget behov av att behålla saker bara för att de är ”värdefulla” (hur knäppt är det, då kan man väl sälja sakerna i stället om man nu är så fixerad vid vad som är värdefullt ur ekonomisk synvinkel?). Tvärtom, allt jag vill använda har jag framme och använder. Allt jag inte vill ha framme byter jag bort eller säljer. Det är himla befriande! Jag har kvar lite barnböcker från när jag var liten och några andra utvalda barndomssaker samt gamla skrivböcker. Annars har jag blivit en hejare på att rensa tack vare mitt aktiva bytande av grejer.

Hur gör jag då? Jag har nämligen nyss rensat garderoben.

Jo, jag tänker så här:

* Ångrar jag mig i framtiden om jag gör mig av med detta? Ja men då kan jag bara ta ett kort på det så kan jag spara det. Om jag någon gång i framtiden vill ha en likadan grej/klädesplagg/vad det nu kan vara så kan jag använda min bild för att söka efter saken i olika facebookgrupper eller var det nu kan vara. Antagligen räcker det med att titta på bilden, jag vill nog inte ha kvar den egentligen.

* Livet är ju nu, varför ska jag ha nerpackade serviser bara för ATT, när jag inte har för avsikt att använda dem? Helt onödigt, då kan jag rensa bort det. Utan dåligt samvete.

* Har jag använt den här plåtburken/koppen/klänningen senaste året? Nej? Då gör jag mig av med den NU (utan att tveka).

* Om jag ändå tvekar, så tänker jag: Jag kan byta den mot något jag kommer gilla mycket mer eller sälja den och göra något trevligt för pengarna.

Så, mitt sätt att rensa är: Konstant rensning, ingen tvekan, inte spara något bara för sakens skull (men också: ALDRIG SLÄNGA! I så fall skänka till någon second hand-verksamhet eller sälja eller byta).

STEG TVÅ: Märker jag att ingen vill byta till sig prylen jag vill bli av med, eller köpa den? Efter att ha hållit på ett tag? Då skänker jag bort prylarna, även om jag har köpt dem för tre månader sen för 200. Snåla kan man göra i döden.

Lätt som en plätt, och så befriande att bara bli av med saker!

Annonser
Det här inlägget postades i Vardag. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Konsten att rensa

  1. Magda skriver:

    Tack för tipsen! Mer rensning åt folket
    😉

  2. Irene skriver:

    Funderar på att slänga allt jag inte vill ha.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s