Vi ser olika kroppar i olika sammanhang


Teckning av mig. Fler finns här och ganska ofta på instagram.

Det här är inte ett inlägg för att grotta ner mig. Jag tycker att det är viktigt att diskutera frågor som kropp, skönhetsideal och hur överviktiga betraktas i det här samhället på ett strukturellt plan, även om jag själv vill lyckas med min hälsoresa. Jag anser inte att detta är att grotta ner sig. Ville bara förtydliga det, apropå tidigare diskussioner.

Men jag funderar mycket på vilka kroppar som syns i vilka sammanhang, och hur det påverkar oss.

Skyltdockor, fotomodeller – de är nästan alltid väldigt smala. I media möts vi av smala eller ”normalviktiga” kroppar till 90 procent. I reklamen, i reportage, programledare, artister, konstnärer, dockor – nästan alla som syns i media och i offentliga sammanhang är smala eller normalviktiga. Och kom nu inte med något enstaka exempel på motsatsen för de överviktiga är i minoritet i sådana sammanhang. Det kan skyllas på att de flesta är normalviktiga, men det räcker inte som förklaring. Producenter, redaktörer och kreatörer har ett ansvar tycker jag. Ett ansvar att lyfta fram andra kroppar än normkroppen och att därmed inte göra en stor PR-grej av det som man brukar göra med ”mulliga” skyltdockor (<— länk till populärt blogginlägg skrivet av mig tidigare i år). Så länge man gör en PR-grej av att man använder sig av andra kroppar än normkroppen, så förblir den runda kroppen stigmatiserad, utpekad som något utöver det vanliga.

Och de runda, överviktiga kropparna – i vilka sammanhang möts vi oftast av dem? Jo, ni vet ju redan svaret. I sammanhang som på ett eller annat sätt handlar om hälsa, hälsorisker eller att gå ner i vikt. Alltså i sammanhang där personen inte agerar utifrån sin person utan diskuteras, visas upp eller agerar utifrån just sin kroppsform. Vi får se tjockisarna svettas i teveprogram som handlar om att gå ner så mycket som möjligt på kort tid (healthy? I think not), vi får se tjockisarna i klatschiga före- och efterreportage. Vi får se dem när det pratas hälsorisker och midjemått och ve-och-fasa, men sällan i andra sammanhang än dessa. Och ser vi dem i andra sammanhang så slutar det ändå med att vikten på något mystiskt sätt kommenteras eller hamnar i fokus.

På film då? Jag hade tänkt skriva ett separat inlägg om det här, men tjockisar i populärkulturen får ofta agera som comic relief, alltså inte en person som bara råkar vara tjock utan en person som blir fryntlig/lustig/klantig och är tjock. På så vis fortsätter den tjocka kroppen att presenteras som något extraordinärt, monstruöst eller lustigt. En karaktär som inte förmår kontrollera sig, eller som bara är rolig hela tiden. Jag längtar efter att få se mängder av filmer, reportage, programledare, fotomodeller och så vidare, som bara råkar vara tjocka. Där fokus inte hamnar på att de är tjocka, utan något annat.

Det påverkar oss från att vi är små, det här med hur olika kroppstyper finns i olika sammanhang. Det påverkar vår syn på våra egna kroppar, men också vår syn på vad som är en bra kropp och vad som är en ”dålig” kropp. Det påverkar både de smala och de tjocka. Att hela tiden granska och värdera kroppar. Att hela tiden förhålla sig till sin egen och andras kroppar. Vi skulle må bra av lite mindre kropp, tror jag. Variation förnöjer.

Vad tror du?

Annonser
Det här inlägget postades i samhällskritik, skönhetsideal. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Vi ser olika kroppar i olika sammanhang

 1. Madde skriver:

  Det här är en ganska intressant diskussion egentligen. Hatar verkligen ordet mulliga modeller. 99% av dom är helt normalviktiga anser jag. Sen märker jag att det är fler kvinnor som dömer andra kvinnor för hur dom ser ut som vilket är skrämmande.
  Förra året hetsa jag nog lite för vikten trots att jag nog gjorde det rätt sunt ändå (27 kg på 10 månader alltså 2,7 kg i månaden) sen åkte jag på träningsresa och så mycket ändra sig för mig. Mycket mer acceptans och ställde mig fråga. Varför gör jag detta. Vi hade helt normala ödmjuka instruktörer. En var smal, men tror hon var naturligt slank precis som jag är naturligt mullig

  • Katarina skriver:

   Håller med om att detta är en intressant diskussion. Skillnaden mellan verklighet och den av media framställda bilden av ”standard”-kroppen skiljer sig markant åt, mer än någonsin skulle jag tro.

   Sedan undrar jag vad som menas med naturligt smal resp naturligt mullig? Motsatsen skulle då alltså vara onaturligt smal resp onaturligt mullig? Det är ju naturens gång att en /frisk/ kropp får sitt BMI grundat på det energiintag i kombination med de fysiska aktiviteter som kroppen utsätts för? Snarare är det för vissa individer naturligt att äta en viss mängd mat medan det för andra är naturligt att äta en annan mängd mat. Det är naturligt för vissa att ha hög fysisk aktivitet medan det för andra är naturligt att ha låg fysisk aktivitet. Båda ”naturligheterna” är sprungna ur en kombination av arv och miljö och sedan självvald livsstil/privata intressen/yrkesval/hobbyverksamheter o dyl.

   Jag tror också på att vi skulle må bra av mindre kropp och mer själ, hjärta och hjärna. Och detta börjar i föräldraansvaret; vi måste visa barnen att det viktigaste är hur du är, hur du tänker och vad du gör och vad du tänker och att bidra till ett gott samhälle. Inget av ditt människovärde sitter i din kropp och inget i ditt liv förändras med kroppsstorleken. Men det betyder att föräldrarna måste kliva av vågen, sluta nypa sig i midjan, sluta prata om sin kropp, sluta prata om andras kroppar…får se när det händer….

  • Madde skriver:

   Det jag menar med naturligt mullig / naturligt slank är att vi alla är byggda på olika sätt. Vissa är bara smala, andra kurviga. En del kan äta allt utan det syns och vissa ser en chokladkaka på reklam och har gått upp 1 kg :-)Jag tillhör den senaste gruppen 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s