Kreativa sätt att bli av med dina överflödiga böcker

Även om alla knappast är lika bokoholistiska som jag är – himmelriket för mig är att shoppa loss på Rönnells antikvariat, jag älskar smal litteratur, läser jag inte ofta så blir jag nästintill galen och så har jag ju själv skrivit en roman och planerar många fler – så har väl de flesta massa böcker. Jag har sedan några år tillbaka ganska praktiska regler för att bokmängden inte ska bli alltför extrem:

Om jag påbörjar en bok och inte gillar den så slutar jag alltid läsa den och gör mig av med den (om inte Jens vill ha kvar den så klart). Om jag har läst ut en helt okej bok som jag inte verkligen älskade så gör jag mig av med den. Detta gör att floden av böcker som lämnar hemmet ungefär motsvarar den som kommer in i hemmet. Undantag är förstås recensionsexemplar, dem läser jag alltid ut. Men sen uppstår nästa bryderi: hur göra sig av med böcker?

Jag har lite olika metoder som jag nu tänkte dela med mig av så att fler kan inspireras till att göra detsamma:

* ofta när jag ska bort på fika eller middag hos någon så botaniserar jag bland de bortrensade böckerna (som jag just nu har i ett skåp, annars i Ikeakasse på vinden) och hittar en, två eller tre böcker som kan passa. Så skänker jag dem till den jag ska till. Om hen inte gillar är det ju plättlätt att skänka vidare men oftast uppskattas gåvan.

* om jag sitter på loppis så brukar jag sälja böcker, men inte för många för det kan vara lite svårsålt. Jag väljer ut kanske 30 böcker att ta med. Det går också átt som privatperson sälja på Bokbörsen på nätet men det har jag inte testat än.

* Annars finns ju alltid alternativet att skänka. Antingen till secondhand-butiker kontinuerligt eller via skänkesgrupper på Facebook.

* eftersom jag varje vecka byter grejer med folk via en bytesgrupp på Facebook så har jag också alla böckerna inlagda i mitt bytesalbum. Ibland nappar någon och vill ha ett gäng böcker mot något annat. Några gånger har jag fått till ljuvliga byten med böcker mot böcker, där jag har fått titlar jag verkligen velat ha. Det finns bytesgrupper på Facebook för de flesta större städer och annars – starta en själv!

* annars finns ju andra roliga alternativ. Att lägga ut böcker på stan! Jag föredrar då att lägga ut en i taget så att den verkligen syns i stadsmiljön. Vi har också en bänk inne i vårt bostadshus där folk ofta lägger böcker till skänks. kanske ska du prova det i ditt hus?

De här bilderna har några år på nacken och kommer från ett inlägg i min gamla bokblogg Ord och inga visor som jag hade 2006-2014  (och säkert kommer ha igen om jag någon gång inte bloggar här längre).

Också den här bilden är kanske tre år gammal, här hade jag lagt ut ett helt gäng böcker i porten. Efter några dagar var alla borta!

Några gånger när jag la ut böcker på stan så skrev jag ett litet brev på försättsbladet. En gång, när jag höll i en skrivarworkshop på lava (Kulturhuset i Stockholms verksamhet för unga personer) så hade jag med mig en kasse böcker. Alla deltagare fick varsin bok. Sedan skulle de skriva ett sådant här litet brev i boken och efter att vi skilts åt skulle de placera ut den någonstans på vägen hem.

Det finns ju också initiativ som bookcrossing och bokbytardagen men jag gillar det här spontana. Några gånger ordnade bloggen bokhora bokbytardagar i en lokal. Då fick alla ta med sig valfritt antal böcker. Man la ut alla böcker på ett stort bord, sedan fick alla dra varsin nummerlapp. Nummer ett fick börja att välja en bok, sen nummer två och så vidare. Låg många böcker på bordet så gjorde man det igen. fin grej och lätt att fixa själv på tjejmiddagen eller liknande!

Men vad du än gör: släng inte böckerna. Om du inte orkar hålla på och fixa så droppa av dem på närmaste stadsmissionen i stället. Din trash kan vara en annans stash!

Annonser
Det här inlägget postades i Litteratur. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Kreativa sätt att bli av med dina överflödiga böcker

 1. Emma skriver:

  Kul och bra tips! 🙂 Har frågat förut men fick inget svar då, din bokblogg ”Ord och inga visor” är det en slump eller en medveten ordlek med titeln ”Mord och inga visor”? En härlig serie med en kvinnlig huvudperson (som också råkar vara din namne) 🙂 Jessica Fletcher?
  // Emma

  • Emma skriver:

   Hej! Tråkigt att ej få svar på en rak och vänligt ställd fråga. Tycker man att tappar lusten att läsa och kommentera din blogg då. Mvh Emma

  • Jessica Johansson skriver:

   Hej Emma! Vad fint att du gillar mina tips 🙂 Nej faktiskt så känner jag inte till den serien ens utan baserade nog namnet på själva ordspråket du vet, ”här var det ord och inga visor”. Förlåt att svaret dröjde, jag ska nu börja svara på ALLA kommentarer, tycker det är så jobbigt från paddan bara men nu är jag hemma i staaan hela hösten och kan svara på alla. förstår att det annars känns tråkigt, hoppas du vill fortsätta läsa min blogg. ❤ kram!

 2. Hannapanna skriver:

  Bra tips! I vårt grovsoprum har vi en ”avdelning” där man kan ställa saker som grannarna vill ha, där har jag fyndat en hel del 🙂 I vår tvättstuga finns det också plats att lägga
  tidningar och böcker, perfekt när man väntar på tvätten!
  Tack för din fina blogg!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s