Är du kulturellt hälsosam, lilla vän?


En del av våra böcker.

En sak jag har tänkt på: Många hälsosamma personer i dagens samhälle är så noga med kost, träning, sova. De tror ofta på yoga och försöker minimera stressen i sin tillvaro. De smörjer in sin hy, äter ekologiskt, har stenkoll på innehållet i sin mat. Ofta är de också noga med att kosten ska vara balanserad och så vidare. Många av dem begränsar även sin mängd kaffe. Ja, ni fattar själva.

Ofta tycker jag att klimatet kring hälsa i dagens samhälle är extremt överdrivet och upptrissat, något jag tror att man kommer skratta åt i framtiden. Precis som att vi idag skrattar åt 70-talets socialrealistiska barnböcker. Just nu äter jag inte bröd – försöker begränsa mängden åtminstone – men förra året åt jag ju ofta kycklingwraps och hade då en näve krutonger i. Då var det flera personer som anmärkte på att krutonger är lika onyttigt som chips. Det här har jag då och då återkommit till i tanken. Det blir ju liksom absurt till slut, som att en jäkla näve krutonger skulle påverka huruvida man går upp eller ner i vikt. Eller som en annan gång när jag åt en rawfood-bar och någon direkt anmärkte att det var lika onyttigt som godis eftersom det innehåller fruktsocker och ”om du äter en sådan så kommer du inte gå ner i vikt”. Man bara: Skojar du med mig? Skulle EN sådan bar i en stressig nödsituation göra att jag gick upp i vikt? Nej, naturligtvis är det ett överslag av veckans matintag som påverkar, inte EN bar. Det är sådana tankesätt som gör att jag ibland drar mig för att berätta exakt om vad jag har ätit här i bloggen, eftersom jag blir ganska opepp av fundamentalism i allmänhet.

Men nu har jag en tanke som har gnagt länge. Dessa personer är så himla måna om att ta hand om sig själva men många extremt hälsosamma personer läser inte så mycket böcker, går inte på så mycket teater eller tar del av kultur. Alltså, det här blir ju så sjukt generaliserande och jag veeet att det finns massa hälsosamma människor som också älskar att läsa eller har stenkoll på kultursidorna. Men i allmänhet, för mig, så är det exakt lika viktigt att vara kulturellt hälsosam. Att inte bara ösa i sig teveserier och deckare (jag kollar också på teveserier en masse, läser dock aldrig deckare men ändå), utan att också utmana intellektet. Att läsa för mig är liksom hjärnans bränsle, det som håller min empatiska och intellektuella förmåga i gång hela tiden. Efter en dag utan läsning mår jag lika konstigt som efter en dag utan promenad. Det är något som skaver och liksom kryper i kroppen.

Jag är medveten om att jag är ganska extrem åt andra hållet. Jag läser ju jättemycket, har koll på nyutgivna böcker, och skapar själv. Men folk är ju ofta antingen kulturmänniskor eller hälsomänniskor, vilket jag tycker är lite lustigt. För en kulturmänniska som skiter i sin hälsa är ju inte hälsosam. Och en hälsomänniska som inte upprätthåller intellektet genom kultur är inte heller särskilt hälsosam. Intressant det där. Många vittnar om att för 20-30 år sedan så läste gemene man betydligt mer, och även författare i mittenfåran. Alltså som varken är ren underhållningslitteratur (deckare, självhjälpsböcker, feelgood, chicklitt osv) eller supersmal litteratur utan mittemellan. Tänk Majgull Axelsson, exempelvis. Idag säljer författare i den fåran betydligt färre böcker och på många sätt är kultur- och litteraturklimatet mycket andefattigt i de breda folkliga lagren. Det kan vända, jag tänker att det nästan måste vända som kontrast till all ytlighet och omedelbarhet vi idag omger oss med. Utan motvikt till det så går vi under i arbetslinjens, instagrams och hälsohetsens tidevarv.

Och ursäkta extremt generaliserande inlägg, jag hoppas ni förstår min poäng. Ibland måste jag generalisera för att få fram en tanke. Jag tycker också att det är tråkigt att den kroppsliga hälsan tar så stor plats i vår samtid, medan den kulturella och intellektuella hälsan inte alls får samma utrymme. Jag har hört att man i Bangladesh har en poesibilaga till dagstidningen varje dag (inte helt säker på att det stämmer men jag tror det), ungefär som att vi har hälsobilagor till många tidningar. Andra samhällen är möjliga.

Apropå kultur, rubriken parafraserar naturligtvis Peter Tillbergs målning Blir du lönsam, lille vän? Det är denna, notera flickan som drömmande ser ut genom klassrummets fönster:

Vad tänker ni?

Annonser
Det här inlägget postades i Litteratur, samhällskritik. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Är du kulturellt hälsosam, lilla vän?

 1. Lisa skriver:

  Åh jag skrev nåt långt och osammanhängande som i princip var ditt inlägg men sämre formulerat. Jag kan bara säga att jag håller med dig och även om det kanske är en generalisering och det finns gråzoner överallt så, jo, det är min uppfattning också. Jag bor i ett område där alla springer maraton och gör Ironman men tappar hakan när de kommer hem till oss och ser att vi har böcker i bokhyllorna och inte tjusiga designvaser..

 2. Sanna skriver:

  Jag håller med dig. Men hur ska man hinna allting? Träna, laga näringsrik mat och äta bra, konsumera kultur, umgås med sina barn, hålla hemmet någorlunda snyggt, jobba… För mig är det tyvärr böckerna som bokstavligt får ligga på hyllan nu en period. Så synd!

 3. Lina skriver:

  Tyvärr är det små förändringar i ens kost som i det långa loppet kan göra stor skillnad.

  Strikt diet/kaloribegränsning kan kanske uppfattas som ”fundamentalistisk” men det är kanske även ibland är ett måste för att uppnå önskat resultat?

  Ibland måste man ju tyvärr vara extremt noggrann och uthållig för att lyckas hantera en situation. Trist men sant tror jag.

 4. Karin skriver:

  Heja heja Jessica! Bra skrivet!

 5. moa skriver:

  Ja! Håller verkligen med. Jag vill även slå ett slag för medmänsklighet. Det känns som att även den får stryka på foten i dagens Sverige.

 6. Lisa skriver:

  SÅ sant o så bra poäng du gör! Kan bara hålla med dig angående kulturkonsumtion vs hälso-fokus (eller hets..) Väl rutet!

 7. Maria skriver:

  Bra skrivet! Jag förstår precis vad du menar och håller med. Bor sedan 20 år i Frankrike och har ofta tänkt på det där extrema draget som verkar vanligt i Sverige. Alltså det är som att det inte räcker med att vara sådär halvbra på något: börjar jag träna måste det vara på maratonnivå, prova viner blir jag sommelier expert, baka bröd måste det vara med hemgjord surdeg, yoga så måste det göras kl. 4.30 på morgonen för att räknas… You name it! Och allt det här är ju verkligen upp till var och en, alla gör ju sitt bästa för att leva ett ångestfritt liv men det jag har väldigt svårt för är när dessa extrema människor lägger sig i hur jag lever mitt liv. Jag får lätt en känsla av att bli dömd och av underlägsenhet som om dom i deras hårt tyglade livsstil skulle vara bättre än medelmåttor som jag…

 8. Madde skriver:

  Förstår hur du tänker där. Jag har själv inte den ron i kroppen så jag klarar av att läsa så mycket, men i perioder funkar det… Kan man säga att jag är en jojo läsare? 🙂 Frågar du 10 personer om vad hälsosam kost är så får du 10 olika svar.. Går inte att göra alla till lags. Man går upp i vikt om intaget är större än uttaget om man säger så 🙂 Man kan äta allt, men inte hela tiden.. Det är min filosofi. och man ska göra allt…. Kom ihåg en kväll som började på en sportbar med pubmat öl och fotboll som avslutades med mingel, bubbel och opera 🙂 Där har du mig i ett.. lite av allt

 9. Lovisa skriver:

  Intressant resonemang! Jag har också tänkt i de banorna, varför kan man inte vara både sportig/hälsosam och samtidigt kulturell? Tror att svaret är att vi ÄR både och i många fall, men eftersom omvärlden är så mån om att kategorisera oss som det ena eller det andra så framstår vi som mer endimensionella än vad vi verkligen är. Att problemet ligger i att vi snabbt vill bestämma oss för hur den vi möter är, istället för att lyssna in. Själv skulle jag ALDRIG beskriva mig själv som sportig, jag ser mig absolut som en intellektuell person, men om jag tänker efter hur jag lever just nu så rör jag på mig mer än vad jag läser. Jag blir själv fövånad när jag inser det!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s