Jag försöker undvika delmål i hälsoresan nu

Det är verkligen ett helt tankesätt jag håller på att ställa om. Lite som ett gammalt fartyg som har tuffat på i samma takt i sjutton år och som sedan helt plötsligt långsamt måste vrida på ratten och ändra riktning. Det är en ball känsla! Men svårt.

Jag, liksom hela samhället typ, har ju gått runt i alla år och:
* Varit fixerad vid vikten – just vikten.
* Provat ca en miljon olika quickfix-metoder  – här vill jag påpeka att många av quickfix-företagen har SOCKER i sina egna produkter, de vill alltså inte bantarens bästa. De vill profitera på bantaren. Om någon inte visste det.
* Jojobantat
* Ätit samma gamla mat som alltid, utan att prova särskilt mycket nya råvaror
* Varit svinhungrig konstant under ”bantningsperioder”

osv osv.

Nu går skutan i annan riktning. Jag provar massa (för mig) ny mat som gör mig mätt på ett lagom och hälsosamt sätt, bara den känslan är helt ny. Jag styrketränar på ett sätt som känns sjukt bra för kroppen. Jag försöker lära mig att helt koppla bort vikten, eftersom det inte är så relevant just nu. Därmed blir även hetsiga viktrelaterade delmål ganska irrelevanta. Jag blir ju bara besviken när jag inte når dem som planerat, så det känns lite typiskt kvinnligt självhatande att späka psyket på det sättet. Jag försöker lära mig att jag vill göra det här för att bli mer hälsosam och inte för utseendets skull. Det här är framtidens sätt att göra en livsstilsförändring, hoppas jag! Ett vänligt sätt, utan självhat och kroppshat.

Det är himla svårt, men också väldigt spännande. Förstår ni hur jag menar och tänker nu? Vad tänker ni om det här?

70-talsbonus: Jag hittade den här skivan igår på spotify och blev på riktigt överlycklig, haha. Den som inte är lika kär i 60- och 70-talen som jag får åtminstone något att skratta åt. Se några av de, emellanåt sjukt skrattretande, låttitlarna ovan.

Annonser
Det här inlägget postades i Jojobanta, Min hälsoresa. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Jag försöker undvika delmål i hälsoresan nu

 1. Anna skriver:

  Strålande!! Det låter som om att du är på helt rätt spår

 2. Liselotte skriver:

  Vill inte säga ”Vad var det jag sa”… Men: vad var det jag sa? (i ett mail för några månader sedan angående oss på Livskick, om du minns). 🙂

  Men skämt åsido: förstår verkligen att det är en resa du behövt göra, och att det tar tid att ställa om. Fokusera på ”spännande”-biten. Det kommer bli bra det här!

 3. Emm skriver:

  Tycker att det låter väldigt klokt!

  Jag är så imponerad av dig. Vet inte riktigt hur jag hamnade på din blogg, men jag kommer att följa din resa. Har själv inget behov av att gå ner i vikt men inspireras av dina tankar om hälsosam livsstil, det gäller ju för alla. Heja dig!

 4. Madde skriver:

  Det där att du inte fokuserar på vikten är jättebra. Vikten är bara en siffra på vågen, och den säger inte så mycket egentligen… ( Enl den är jag överviktig vilket ingen som ser mig skulle säga) Däremot är jag inte med dig då det gäller delmålen 🙂 Ibland är målet långt borta och då kan lite mindre vara bra pepp under tiden 🙂 Personligen var jag överlycklig över alla små lyckanden på vägen och behövde det 🙂 men vi alla är olika och det viktigaste är att du gör det som passar dig 🙂 ( jag vet ju det oxå, så påhoppad jag blev av min metod )

 5. Lina skriver:

  Du kan ju ha andra mål att sträva efter än minskad vikt. Det finns en massa annat som man kan mäta och därmed ha som delmål, t.ex.

  Orka gå/springa en vissa sträcka på en viss tid.
  Simma ett antal längder varje vecka.
  Testa en ny råvara/maträtt varje vecka.
  Pröva en ny träningsform varje månad.
  Orka lyfta en viss vikt.

 6. Jessica Johansson skriver:

  @Lina, jättebra poäng. Jag tar till mig detta och ska börja ha olika sådana här delmål. 🙂 Det låter supervettigt och ett bra steg i att ändra mitt tänk också!

 7. Jessica Johansson skriver:

  @Madde, vad kul att du har nått ditt mål. Hur går det att hålla maten och så även nu när du är klar? Bra tankar, tack för input! ❤

 8. Jessica Johansson skriver:

  @Emm, tack för din underbara kommentar. Den värmer!

 9. Jessica Johansson skriver:

  @Liselotte, ja det tog ett tag att nå denna insikt och nu när jag har fattat så måste jag liksom ställa om hela mitt ätstörda tänk efter typ 17 års ätstörda tankar. Jag var nog inte riktigt mottaglig när jag fick ditt mejl. Men nu har jag förstått. 🙂

 10. sandybell skriver:

  Nu är ju detta ett gammalt inlägg men jag skriver ändå 🙂
  En kvinna skrev i något kommentarsfält att hennes motion bestod av att gå ut och gå – utan att mäta vare sig tid eller sträcka. Hon gick en stund liksom, lite som hon kände för. Det här är alltså inget tips eller så, jag fick en tankeparallell när jag läste om delmål/siffror. Tyckte bara det var befriande att läsa i dagens prestigesamhälle 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s