With love till Lady Dahmer, eller: Det går att förändra skönhetsidealen!

Vad vore världen utan modiga kvinnor? Är något möjligt att förändra när det kommer till fatshaming, hälsohets och skeva skönhetsideal? Jag är ju då obotlig optimist på området. Jag tänker: JA, det måste gå att förändra. Varje gång jag lyssnar på ett avsnitt av podcasten Glädjeflickorna eller läser ett seriealbum av t.ex Liv Strömquist eller Sara Granér så känner jag att världen liksom knakar till och förändras några millimeter. Åtminstone ger det mig styrka i min egen uppfattning om världen. Styrka att orka kämpa på mitt lilla hörn, att orka fortsätta blogga här (jag ÄLSKAR att blogga här men ibland har det varit jobbigt!), att orka fortsätta rita samhällskritiska teckningar och skriva samhällskritiska texter. Att orka fortsätta visa bilder på mig fast jag är så hiskeligt tjock i mitt huvud och fast samhället har tutat i mig att tjock är det fucking värsta av allt.

Jag tror fortfarande att det går att förändra sakernas tillstånd.

Att vi ska komma till en dag när det är helt OKEJ att vara lite tjock, det är väl inte hela världen. Att den tjocka inte utsätts för mer kommentarer och blickar än den normalviktiga. Sedan att jag själv vill gå ner i vikt, som jag har skrivit tidigare, gör mig inte till en dubbelmoralistisk person. Snarare tycker jag det är viktigt att kunna skilja på strukturer och personliga mål eller berättelser. När Lena Dunham var med i Skavlan sa han något om att det var modigt att hon vågade visa sin kropp i serien. Hennes svar blev att han faktiskt förolämpade henne genom en sådan kommentar, eftersom han antydde att hennes kropp borde vara något man vill dölja. Så vill jag inte göra nu mot lady dahmer. Jag vill bara säga att jag är för feg för att våga visa min kropp i behå, eftersom jag har lärt mig att min kropp är äcklig och ful eftersom den är fet och oproportionerlig. Jag vill säga att jag är TACKSAM gentemot Lady Dahmer – den feministiska bloggaren, in case you didn’t know – för att hon pallar att ta kampen dag efter dag. Hon ger mig kraft och mod och styrka.

Om alla tjocka gömmer sig i stora koftor och sjalar och inte pratar om det så ger de tjocka tolkningsföreträde till andra personer. Hälsohetsare, tjockishatare, ätstörda kvinnor vars största skräck är fetman och som därför måste basha på just fetman. Jag har i ett år i denna blogg pratat helt öppet om hur det är att vara tjock, hur det känns, varför folk skammar det så mycket osv. Innan hade jag inte bytt profilbild på Facebook på flera år, eftersom jag inte ville att folk skulle sitta och tänka: ”Fy fan vilken tjockis”. Men om jag INTE visar bilder på mig, om jag inte pratar om det här – då blir ju allt bara värre. Då går jag ju med på att det bör vara skamligt att vara tjock. Och det tänker jag aldrig gå med på!

Gå nu omedelbart in och läs Lady dahmers blogg, punkt slut.

PS: Följ mig gärna på instagram.

Annonser
Det här inlägget postades i samhällskritik, skönhetsideal. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till With love till Lady Dahmer, eller: Det går att förändra skönhetsidealen!

  1. Karin skriver:

    Min fantastiska, kloka, vackra vän ❤

  2. Susanne skriver:

    Åh måste erkänna att jag inte hört talas om henne tidigare, verkar vara en tjej med skin på näsan och en hel hög med integritet. Skavlan gjorde bort sig… Det känns faktiskt som att det bubblar lite om hur en ”fin” kropp ska vara. Många bra bloggar och yngre tjejer som vågar ta plats och vara lite ”obekväma”. kul att följa.

    / S

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s