Fallna kvinnor, Allan Edwall och Klara Johanson

Ja, jag fortsätter där jag slutade i vintras: Med att skriva ikapp mig om de böcker jag har läst. Jag har ju en del nu, så att säga! Någon kommer jag säkert missa när jag ska uppdatera min läslista men c’est la vie. Vi kör.

DSC_0569

Eva F Dahlgren – Fallna kvinnor
Alltså, åh, vad jag ångrar att jag inte skrev om den här boken direkt när jag hade läst den. Jag var sådär uppfylld av den som man bara blir av vissa böcker, sådär så att jag berättade om den för varenda kotte. Men det kanske räcker som argument för att någon ska låna på bibblo/klicka hem i nätbokhandeln? Inte? Okej, jag får berätta det jag faktiskt minns. Här tecknar Eva F Dahlgren ett otroligt viktigt och intressant dokumentärt porträtt av forna tiders fallna kvinnor. De utstötta, de fattiga, de som hade fött oäktingar. Alkoholisterna, hororna, eller dem som bara borde lära sig att veta hut. De blev skickade till anstalter där de fick lära sig att bli husliga. Under 1900-talets första hälft fick många kvinnor i Sverige långa ”domar” pga lösdriveri, att få vara på dessa anstalter i långa månader eller år. De fotograferades och de mörkhåriga placerades i rasbiologiska institutets arkiv. De kategoriserades efter typ, personlighet och grad av förfall enligt nitiska socialsekreterare. Vissa ansågs chanslösa. Andra kunde nog bättra på sig, de som hade lite ”klass” och manners. De lägst stående kvinnorna kallades för berglärkor, de som var typ älskarinnor åt Östermalmsherrar (och därmed högre stående) kallades för demimonder. Alltså, jag känner att jag inte får fram det viktiga och intressanta i den här boken. Men det finns en radiodokumentär som jag varmt rekommenderar. Det var den som fick mig att akut låna boken på bibblan.

DSC_0572

Johan Erlandsson – Då kan man lika gärna kittla varandra – en bok om Allan Edwall
En grej som emellanåt gör biografier svårlästa, enligt mig, är om de blir alltför detaljrika. Alltså, är man besatt av en person kan det förstås bli intressant ändå. Men till och med då kan det bli lite tradigt att läsa i kronologisk ordning om hur en persons karriär/liv artat sig under loppet av många år. Det jag brukar få mest behållning av när det gäller biografier är anekdoter, som ofta berättar mer om en person än faktiska detaljer. Och det har gått ett gäng månader sedan jag läste biografin om Allan Edwall. Det som har etsat sig fast i mitt minne är just anekdoterna. Och vilken varm, brinnande, kreativ person han verkar ha varit. Jag har gillat Allan Edwall sedan jag var ett väldigt litet barn (”Jag var ett barn med klara ljuva sinnen”, som Edwall sjunger i en av sina fantastiska visor) eftersom han var flitig skådespelare i olika Astrid Lindgren-filmer. Jag har ett slags nostalgiskt förhållande till hans persona och skådespelargärning. Han är en av de där stora personerna som jag håller varmt om hjärtat. Den här intressanta boken (om än med lite väl mycket detaljer i början) bekräftar den bilden. Känslan blir: Åh, Allan! ❤

DSC_0574 

Klara Johanson – Skenbart förspillda dagar
Om jag någon gång framöver har råd med en nätbokhandelsbeställning så kommer den här boken garanterat att stå med på listan. Jag hade ingen aning om vem Klara Johanson var innan jag läste boken, men nu minns jag den med värme och glädje. Hon var en tanta som för ungefär 100 år sedan skrev dräpande, träffsäkra stycken om sin samtid. Lustigt nog går flera citat att applicera på dagens samhälle, så hon var verkligen något på spåren. Hon skriver om alltifrån borgerligheten, till dagsländelitteraturen och livet i Stockholm. Hon formulerar sig på ett poetiskt men kortfattat sätt, som gör hennes korta texter till en njutning.

Hurra, äntligen är jag tillbaka, säger jag igen. Nu kommer det nog bli ganska intensivt här, eftersom bokbloggsinspirationen och läsinspirationen fullkomligen bubblar i mig!

Annonser
Det här inlägget postades i Bokrecension. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Fallna kvinnor, Allan Edwall och Klara Johanson

  1. Klara Johanson är intressant än idag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s