NU är blogg100 igång för mig: Kvinnor jag vill hylla (litterära eller ej)

Det blev några dagars fördröjning men från och med idag är jag alltså igång med blogg100: Ett blogginlägg om dagen i hundra dagar. Det kommer förhoppningsvis sätta fart på såväl mitt läsande som min bloggstatistik och aktivitet i andra bloggars kommentarfält. Det brukar bli så! Idag är det internationella kvinnodagen (som vi ju alla vet) och jag är aktuell med en utställning på Osby konsthall. Där medverkar jag och ett gäng andra medlemmar i Dotterbolaget (som jag numera är med i), ett nätverk för kvinnliga serietecknare. Mitt bidrag består av ett antal teckningar på mitt eviga tema EN MILJON LEDSNA FLICKOR. Mer om det snart, jag ska nämligen ha en alldeles egen utställning i Stockholm. Skriv in 29 mars i kalendern, så återkommer jag med mer info imorgon.

Nu vill jag snabbt hylla några olika kvinnor som jag beundrar på ett eller annat sätt:

SARA GRANÉR 

En av Sveriges coolaste serietecknare. Feminist, extremt samhällskritisk så att det riktigt skär i magen och skrattnerverna. En stor inspirationskälla för mig. Egentligen vill jag ju nämna Linda Spåman, Liv Strömquist, Nanna Johansson osv. Och nu gjorde jag det också.

MOA MARTINSON

Moa_Martinson,_1957

Föga förvånande? Nåväl, det är okej att inte alltid förvåna. För Moa verkade vara en otroligt stark och häftig person, utöver att hon skrev mindblowing litteratur som håller än idag. Drottning Grågyllen och Kvinnor och äppelträd hör till mina favoriter.

SARA STRIDSBERG

6656b

Att skriva litteratur där varje ord är poetiskt och samtidigt fullkomligt innehållsrikt. Det är Sara Stridsbergs konst och jag hoppas att hon aldrig slutar. Jag hoppas dessutom på en ny roman i höst, det känns som att det är dags. Kanske den hon pratade om i sitt sommarprat för några år sedan, den om Beckis och de slutna avdelningarnas psykotiska mörker.

ISABELLA LÖWENGRIP

1111_015

Nu blev ni väl i alla fall LITE förvånade? För jag och Blondinbella står på helt olika politiska jordklot och jag håller sällan med henne i åsikt. Men jag vill lyfta fram henne för att hon är otroligt självständig och har byggt upp ett helt litet imperium i ung ålder. Det tycker jag är värt att hylla, jag tror hon stärker många unga tjejers självförtroende.

OCH SIST MEN STÖRST: PATTI SMITH

Patti-Smith-0117SMI_147861a

Jag skrev i en dikt: ”Det finns inga andra gudar jämte Patti Smith”.

JAG VILL NÄMNA SÅ MÅNGA FLER. 

Min mammas kraft och aldrig sinande kärlek.
Min farmor, min mormor, min syster.
Suzanne Ostens omstörtande kärlek och kraft inom teatern.
Linda Piras fantastiska rapflow och coola stil.

Och cirka en miljon till. Men det här är inte ett tacktal utan bara ett litet blogginlägg. Och nu måste jag sova, innan jag snubblar på laptopens tangentbord eller så. Hörs imorgon igen!

Annonser
Det här inlägget postades i Författare att älska. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till NU är blogg100 igång för mig: Kvinnor jag vill hylla (litterära eller ej)

  1. Malin skriver:

    Patti Smiths dikter är underbara!

  2. Hanna skriver:

    åhå, både Patti smith och Sara Stridsberg hade nog funnits på min lista PLUS Inger Christensen! och ca en hel hög till…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s