Kristian Gidlunds vägsjäl

Nedan är min recension av Kristian Gidlunds I kroppen min – vägsjäl. Recensionen har publicerats på de gemensamma kultursidorna för bland annat Nerikes Allehanda och Västerås Läns Tidning.

Hur ska jag kunna recensera en människas liv och död? Kristian Gidlund hann beröra många människor med sin blogg I kroppen min, där han öppenhjärtligt berättade om sin obotliga cancer. Han blev bara 29 år gammal och avled i september i år. Hur hantera en obotlig cancer, hur stå ut med den monumentala smärtan och ångesten?

Nu har den andra boken med samlade bloggtexter kommit ut, den med undertiteln ”Vägsjäl”. Ena halvan består just av dessa starka texter – om den sista resan han gjorde med sina vänner till USA, om cellgiftsbehandlingar och hur han så innerligt önskade att han fick en chans till. Att han skulle slippa gå bort i förtid och lämna anhöriga i sorg och saknad. Andra halvan av boken består av fotografier på Kristian. Vissa av dem är djupt obehagliga, då han avmagrad och sjuk ligger i en sjukhussäng. Det är svartvita fotografier med korta, stämningsfulla texter intill.

Svaret på min initiala fråga är naturligtvis att det inte går att recensera en människas liv och död. Och även om texterna i boken, tagna ur Kristian Gidlunds blogg, garanterat har skönlitterära kvaliteter och ett otroligt särpräglat och originellt tilltal, så är de tyvärr sanna och på riktigt. Och de skär ända in i märgen, längre ändå. De vidrör det absolut mänskliga, utan att ta genvägar eller konstla sig förbi väsentligheter. Den som läser får förbereda sig på tårar och magont, men också kanske en ökad medvetenhet om vad det är att vara vid liv. Att faktiskt ha ett liv att förvalta och leva till fullo.

Annonser
Det här inlägget postades i Bokrecension. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s