SJUNK / DET ÄR SÅ DU FÖRLORAR HENNE

En text om Junot Diaz Sjunk/Det är så du förlorar henne. Texten har publicerats på de gemensamma kultursidorna för bl.a Nerikes allehanda och Västerås läns tidning.

När man öppnar boken från ena sidan möts man av Sjunk. Den som blev Junot Diaz stora genombrott och som översattes till svenska 1998. När man vänder på boken och öppnar den från andra hållet möts man istället av Diaz allra senaste produktion, även det en novellsamling. Den har titeln Det är så du förlorar henne.

Novellerna påminner mycket om varandra såtillvida att samma karaktärer återkommer och språket har samma flyt och driv, med många inslag av slangord på spanska.

Att man har valt att ge ut bägge böckerna i samma volym är ett otroligt bra initiativ, tycker jag. Till en början är det lätt att uppfatta berättelserna som ytliga och macho, men det är endast en chimär. Strax under ytan döljer sig ett bråddjup av utanförskap, ensamhet, fattigdom men också hopp och drömmar. Det som stör mig mest är all fixering vid folks utseenden. Bröst, rumpor, ögon och hår passerar revy i en sanslös kvantitet och det sänker intrycket betydligt. Samtidigt är väl också det en del av autenticiteten i berättelserna om de många unga, vilsna männen. Starkast intryck gör de längre novellerna, där en berättelse hinner målas upp och man som läsare hinner få en relation till karaktärerna. Junot Diaz har hittat ett format han hanterar galant.

Personligen blev jag otroligt positivt överraskad av denna novellkaskad, då jag inte alls var förtjust i Diaz roman Oscar Waos korta förunderliga liv.

Annonser
Det här inlägget postades i Bokrecension. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s